Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02 00:45 - 666 + 2
Автор: pvdaskalov Категория: Забавление   
Прочетен: 2650 Коментари: 24 Гласове:
31


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                БАЙ  ГАНЬО  В  „IKEA

                                              С благодарност на hel , която ми написа в коментар: „При теб винаги е свежо, приятелско и купонджийско… Пиши си, Пиер, радвай ни с твоите постинги. Много хора се интересуват от твоите теми. Виж какви дискусии са завихрят.” 

                                                           image

Не помня къде прочетох, че „Образът на Бай Ганьо въплъщава в себе си низките тъмни заложби на българската нравственост.” Ако бях съгласен с това определение, нямаше да ви разкажа един мой скорошен ужасен стрес. Може да е било сън, може да е било наяве, но понеже случилото се, спомня ли си за него, вече ме разсмива и – тъй като шило в торба не стои ето, започвам.

Един Божи ден, след като се измъкнахме от зле проектирания паркинг на болница „Токуда”, реших да разведа и разведря моята измъчена булка из Европа. Къде, къде да отидем на зей-пазар и след това да пийнем по едно кафе, без да си гледаме джиесемите, намислих да отидем за първи път в „ИКЕА” край северната дъга на Околовръстното шосе на София. Речено-сторено. Улучихме пътя и кацнахме до входа на този известен мебелен магазин. Ескалатор, после по стрелките, по стрелките, избрахме разни джунджурийки, после пак по стрелките и, след като обиколихме цяла Европа пеш, озовахме се на касите. Огледах се за някоя хубавица да ни обслужи, но поради липса на такава, избрах най-младата.

Дойде ни редът. Гледам, на пирони висят едни много сладки торбички, колкото портмоненце, с дръжки от тънко книжно въженце. Нямаха надпис за какво са предназначени, нямаше цена и аз попитах касиерката колко струват. Викам си, най много по 20 стотинки. О, не, безплатни са, рече…   Колко мога да си взема? – и се усмихнах подкупващо. Колкото искате – замисли се, възрастни хора, значи имат внуци… Колко внука имате пита. Пет, отговарям гордо. Ами, вземете си пет, сложете в тях пари, да ги зарадвате. Добре, викам и, сакън да не се изложа пред брадата си, мушнах във всяка торбичка по една новичка петдесетолевка. Повярвайте, тя ме изгледа силно изненадана. Какво ли си помисли – тези пенсионери само се оплакват, а я виж какви пари вадят? Понечих да ги прибера петте заредени торбички в цвят екрю в десния джоб на черното си яке, което съвсем не личи, че е втора употреба, а тя: О, не, на мен ще ги дадете! Нали са подарък?    Гърлото ми пресъхна. Жена ми дойде, но замълча сконфузена, касиерките от съседните ленти се надигнаха да следят какво ще стане. Как така на вас ще ги подарявам? – гърлото ми най-сетне се отпуши от изненадата, а гласът ми прогърмя като гръмотевица, не, по-тих беше – като контрабасова туба, надута с все сила в притихнала зала. Нали ги знаете как изглеждат най-големите, тежки и лъскави туби? Тези, дето маршируват с тях, непременно получават херния още след първия парад. Дори сам се очудих откъде извадих такъв глас. Измъкнах обратно петте новички петдесетолевки и ги напъхах дълбоко във вътрешния джоб на якето за по-сигурно, а празните „кесийки” върнах със замах на тезгяха. Добре че бях платил  предварително джунджурийките, та можехме да си тръгнем на мига. Не бе, господине – чух вече зад гърба си – внуците ще си купят нещо при нас за спомен от вас. Ние щяхме да им пазим парите в торбичките цели две години.   А после, ако забравят? – запитах се на ум…  Меррр-сѝ, процедих през рамо и си тръгнахме, забравяйки, че можехме да си пийнем кафенце....  Картончетата, които искаше да ти даде касиерката, навярно са гутшайни – подаръчни ваучери, с които се пазарува в даден магазин. Във Виена е същото, Не само в тамошната Никеа, а и в парфюмерийни и други магазини – прошепна ми на ухото моята мила и търпелива съпруга, която не ме изложи, че знае, а мъжът ѝ сякаш е паднал от Марс. Предпочетох да замълча…   Защо няма обяснение при книжните торбички? – вече зад кормилото я попитах все пак. Ти защо не ме предупреди?     Не бях близо, оглеждах шоколадите – да купим за децата. Поколебах се – оказаха се испански, а скъпи. Кой знае откога са наредени там, отказах се и дойдох в разгара на разпрата… Умълчахме се, дори радиото беше в менопауза, чуваше се само свистенето на гумите…
Гласувай:
32
1


Вълнообразно


1. getmans1 - :))), ех П и е р, ние съвременните ...
20.02 07:58
:))), ех П и е р, ние съвременните наследници на Бай Ганя не ме си научили урока. Едно мускалче в джеба сигурно щеше да реши проблема тъй, че поне радиото :))) да не излиза в менопауза.
Пиша коментара и не спирам да се смея и ччак не осъзнавам какво дращя ... радиото в менопауза :)))
цитирай
2. leonleonovpom2 - Поздрави, приятелю Пиер!
20.02 08:40
Поучителна и забавна история Хареса ми!
Но и друго ме впечатли!
Започнал си ново Летоброене, номериране имам предвид!
Правилно ли го разбирам-старото-до дявола и новото -след дявола!?

Хубав ден!
цитирай
3. karamelita - Izmama!
20.02 08:52
Izmama!
цитирай
4. pvdaskalov - * 1 *
20.02 10:25
getmans1 написа:
:))), ех П и е р, ние съвременните наследници на Бай Ганя не сме си научили урока. Едно мускалче в джеба сигурно щеше да реши проблема тъй, че поне радиото :))) да не излиза в менопауза.
Пиша коментара и не спирам да се смея и ччак не осъзнавам какво дращя ... радиото в менопауза :)))


Зарадва ме, Радо. Постигнал съм целта си! Аз съм достатъчно откровен, за да се разбере, че не крия недоразуменията и се присмивам сам на собствените грешки. Но какво правим общо взето ние? Затворили сме се в черупките си като в броня и показваме само "недъзите" на ближните. Изкарваме си яда върху медиите, политиците, уви, и върху съблогърите. Разбира се, не всички го правят. Тук сме и сме материализирани, колкото трае една въздишка на Вселената. Нека се смеем, но не и да си бъркаме в очите и здравето! Днес пак сме в "Токуда", после пак ще отидем до "Икеа", но дано онази млада касиерка е в друга смяна. Ще отидем при най-възрастната, най-печената в занаята си...
Прати ми Пегаса, последна молба. Иначе сам ще си сложа за аватар два пегаса, за да ти бъда конкуренция.
Жив и здрав!
П и е р
цитирай
5. pvdaskalov - * 2 *
20.02 10:31
leonleonovpom2 написа:
Поздрави, приятелю Пиер!
Поучителна и забавна история Хареса ми!
Но и друго ме впечатли!
Започнал си ново Летоброене, номериране имам предвид!
Правилно ли го разбирам-старото-до дявола и новото -след дявола!?

Не съм фаталист, Лео, но отварям нова страница тук, вместо анонимност, подправни чужди НИК-ове или подвизаване с нови.
Бъди жив и здрав!
П и е р

Хубав ден!

цитирай
6. xubavka - Много полезен разказ!
20.02 11:40
Пиер, увлекателно пишеш. Да ти подскажа една идея, какви ли приключения би имал лирическият ти герой на Марс? С удоволствие чета и научната ти фантастика.
Поздрави!
цитирай
7. inel379 - :)
20.02 12:29
От началото до самия край смях се лудо,
а с тази менопауза на финала
направо си постигнал чудо!
И все пак...
На всеки може да се случи,
нали никой не се ражда научен.
Свежият ти хумор ободрява
и на душата свобода дарява.
Смехът е извор чист,
а той лекува и това е знайно.
Може би затуй Алековия Ганьо,
присъства в живота ни тъй трайно.

За мен беше удоволствие, Пиер!
Хубав ден!:)
цитирай
8. gessos - Чудесен разказ! И аз имах подобно ...
20.02 13:17
Чудесен разказ! И аз имах подобно преживяване, но после се заклех, че никога повече няма да стъпя в IKEA. Пък и не мога така да го разкажа. С много хумор, забавно и поучително.
Успех и чувството за хумор да е винаги по-силно от всички чувства. Дори от любовта към...внуците! Та разказвайки им истории, да обичат дядо още по-силно! :)))
Приятен ден!
цитирай
9. germantiger - ...
20.02 15:52
Прочетох случката и напълно съм съгласенс теб.

Аз бих постъпил 100% като теб, двама сме байганьовците поне :D

Лично аз ненавиждам мол-ове, модерни заведения където и да е по света

Предпочитам ретро-барове по света или места в бг където със сигурност съм бил и не правят нон-стоп промени

Дразня се дори когато преместят стоките в кварталния ми магазин за "освежаване"

Поздрави за духовития ти стил и забавен маниер на писане ;)
цитирай
10. getmans1 - Като гледам П и е р, то, че си го док...
20.02 15:57
Като гледам П и е р, то, че си го докарал на смях за това две мнения няма.
Хеле пък с „менопаузата“ на радиото направо изби рибата :))) и добре, че гневът ти не събудил и гравитацията, която явно е проспала случката иначе, и гумите нямаше да свистят.
цитирай
11. ikra - Привет, приятелю!
20.02 17:47
Ах, колко актуален е Бай Ганьо и днес - какъв пример, какъв синтез! Имало е защо да го изучаваме, друже :)
Приятна седмица Пиер!
цитирай
12. pvdaskalov - * 3 *
20.02 18:51
karamelita написа:
Izmama!

Не е чистокръвна измама, Димана. Това е световна практика, както се просветлих след прединфарктното състояние на касата. Вероятността да спечели конкретно тази верига от магазини клони към 75 процента:
1. От евентуалкно бъдещия оборот с подаръчните ваучери;
2. От лихвите, макар сега да са мижави;
3. От голямата вероятност издаденото картонче да се загуби преди да изтече определения срок;
4. от това, че ако сумата е малка, надареният ще е благодарен, но няма да отиде на края на света
и т.н., и т.н.
Виж, ако е от някой реномиран парфюмериен магазин или магазин за бижута, иди-дойди - широко разпространена практика във Виена.
Но това, че при торбичките в екрю, с надпис ИКЕА в bold на тях, няма пояснение каква е целта им, та човек да го прочете преди да плаща покупките си на касата, е чисто бай Ганьов маниер, както на пазара не винаги има цена на зеленчука и я обявяват според облеклото и обноските на купувача. Да не говорим за кантарните измами и натъртените плодове. В "Кауфланд" - Карлово, например, не ти дават някой кашон да си сложиш покупките, та лесно да ги пъхнеш в комбито. Нима цената на амбалажа се приспада от цената на продукта? Накрая там ме запомниха и вече не ми вдигат скандали. В началото, докато ме запомнят, какво беше, да знаеш само!!! В цял свят амбалажът е безплатен - за улеснение на клиентите. Може ли яйца, хляб и други по-нежни продукти да набуташ сред моркови, ряпа, картофи и други подобни, по-тежки и груби покупки в небезплатната найлонова торба???
Ей, момиченце, за една твоя дума колко мастило изхабих!
Това не пречи да ти благодаря и да ти пожелая да си жива и здрава.
П и е р
цитирай
13. germantiger - + детайл
20.02 20:43
Прогнозирам, че примерно над 50% от възрастните германци са байганьовци и биха постъпили като теб и мен, Пиер!

Хората си ценят и смятат парите, не хвърлят демонстративно "по източному" пачки почти нигде.
цитирай
14. pvdaskalov - * 4 *
20.02 22:17
xubavka написа:
Пиер, увлекателно пишеш. Да ти подскажа една идея, какви ли приключения би имал лирическият ти герой на Марс? С удоволствие чета и научната ти фантастика.
Поздрави!


Благодаря за констатацията, Таня. Това е благодарение на една не много приятна подробност. След разстрела през 1955 година не можех да си събера мисълта, изправяха ли ме пред класа като мишена. Обясних това на класната, вълшебната ми учителка по български език Екатерина Йонкова, Бог да я прости. Тя мислеше, че ще стана художник и, след като ме изписаха от болницата, ми подари книгата "Ранен възход". По-късно уреди не само да уча само три часа и да ме освобождават от следващите часове заради главоболието, но и да ме изпитват писмено. Стана ми традиция дори на изпитите в Инженерно-строителния. Не съм оратор.
Колкото до разказ за Марс, спирам тук да потърся линка на архивирания постинг на тази или подобна тема. Ще го активирам и ще ти го съобщя... Ето:
http://pvdaskalov.blog/history/2016/04/12/edin-vyzmojen-syn-v-neizbejnoto-bydeshte.1444034
Ако не си доволна, ще напиша още един за Марс, но няма да е сериозен. Доколкото знам, на Марс няма табели "СМЕХЪТ Е ЗАБРАНЕН!" ОК?
Препоръчвам ти пържоли и червено вино - ти си знаеш защо.
П и е р
цитирай
15. pvdaskalov - * 5 *
20.02 22:32
inel379 написа:
:)
От началото до самия край смях се лудо,
а с тази менопауза на финала
направо си постигнал чудо!
И все пак...
На всеки може да се случи,
нали никой не се ражда научен.
Свежият ти хумор ободрява
и на душата свобода дарява.
Смехът е извор чист,
а той лекува и това е знайно.
Може би затуй Алековия Ганьо,
присъства в живота ни тъй трайно.

За мен беше удоволствие, Пиер!
Хубав ден!:)


Инел-Лени, и за мен е удоволствие, когато ме посетиш и избистриш в стих впечатленията си от прочетеното.Някои псевдородолюбци се срамуват от Байганьовщината. Откриваме ли я в наши дни, ако сме поумнели, ще я изкореним. Тъй мисля и дано съм прав. В конкретния случай обаче икеанците проявиха Байганьовщина - търсят келепира без обяснение на правилата. Ако беше написано в минералния басейн, че плуването е забранено, бай Ганьо нямаше да се прави на пампор (не си спомням точната дума; Остар.: Параход; вампор, вапор.).
Жива и здрава и до нови срещи на блоговия тепих.
П и е р
цитирай
16. pvdaskalov - * 6 *
20.02 22:40
gessos написа:
Чудесен разказ! И аз имах подобно преживяване, но после се заклех, че никога повече няма да стъпя в IKEA. Пък и не мога така да го разкажа. С много хумор, забавно и поучително.
Успех и чувството за хумор да е винаги по-силно от всички чувства. Дори от любовта към...внуците! Та разказвайки им истории, да обичат дядо още по-силно! :)))
Приятен ден!


Разкажи ми на лични случилото се, Стефчо. Аз ще го скицирам, ще ти го върна, а ти ще си го редактираш и публикуваш. Навярно можеш и сам, но трябва да си повярваш и за няколко дни да възкресиш в детайли какво е станало тогава.
Успех!
П и е р
цитирай
17. pvdaskalov - * 7 *
20.02 23:03
germantiger написа:
...
Прочетох случката и напълно съм съгласен с теб.
Аз бих постъпил 100% като теб, двама да сме байганьовците поне :D
Лично аз ненавиждам мол-ове, модерни заведения, където и да е по света
Предпочитам ретро-барове по света или места в бг където със сигурност съм бил и не правят нон-стоп промени
Дразня се дори когато преместят стоките в кварталния ми магазин за "освежаване"
Поздрави за духовития ти стил и забавен маниер на писане ;)


Благодаря, Тигре.
И ние спираме да се подкрепим само на места, където е едно и също. Понякога все пак аз, специално, съм изненадан, че ни сервира някое хубаво момиче. По Подбалканския път това е ханче "Певците", вляво, доста преди Анево и Сопот, а по магистралата за Пловдив - ханчето, лавките и бензиностанцията "Калугерово", вдясно от нея. Шкембето е за чудо и приказ, а макароните на фурна - нещо, което не може да се опише с думи. В Северна България съм ги забравил. От 20 години не съм ходил там в командировка...
Поздрави на Варна!
П и е р
цитирай
18. pvdaskalov - * 8 *
20.02 23:11
getmans1 написа:
Като гледам П и е р, то, че си го докарал на смях, за това две мнения няма.
Хеле пък с „менопаузата“ на радиото - направо изби рибата :))) и добре, че гневът ти не събуди и гравитацията, която явно е проспала случката иначе, и гумите нямаше да свистят.


Не знам за каква гравитация става дума, но получилата се атракция е незабравима. Съмнявам се дали и най-добрият наш артист може да изиграе тази сцена, но ако се намери такъв, предлагам за касиерка нещо по-красиво - синоптичката Трифонова. Тя е по бурите и гърмежите.
Всичко най!
П и е р
цитирай
19. pvdaskalov - * 9 *
20.02 23:16
ikra написа:
Привет, приятелю!
Ах, колко актуален е Бай Ганьо и днес - какъв пример, какъв синтез! Имало е защо да го изучаваме, друже :)
Приятна седмица Пиер!


Е, това се казва приятел! Благодаря ти, Икар, че ме защити от псевдородолюбците.
Поздрави!
П и е р
ПС - Извинявай, че скоро не съм наминавал при теб. Щурането между "Токуда" и "Икеа" ме забаламоса.
цитирай
20. pvdaskalov - * 10 *
20.02 23:50
germantiger написа:
+ детайл
Прогнозирам, че примерно над 50% от възрастните германци са байганьовци и биха постъпили като теб и мен, Пиер!
Хората си ценят и смятат парите, не хвърлят демонстративно "по източному" пачки почти нигде.


Аз имам друго впечатление - за приятели са щедри. Проф. Едмунд Бухнер, например
- след време стана Директор на Немските археологически институти по света, вече покойник горкият - ме заведе в Мюнхен в една типична баварска кръчма с колела от каруца вместо полилеи, където ядохме и пихме като за последно. Но западняците са различни. В друг случай, след конференция в Бон ни дадоха банкет на кораб по реката до Кьолн и обратно. След като изпихме сервираните бутилки бяло вино и не бяхме дояли огромните парчета печена риба от една двуметрова (Видях я смаян да лежи на специална маса преди да си заемем местата.), никой не поръча допълнително вино на нашата маса. Аз сторих това и се изненадах, че на кораба бутилката струваше само 5 марки. Две ли поръчах, четири ли, не помня, но ми стана кеф да ги засрамя, а всички останали бяха от богати страни. Тъй че бай ти Ганьо понякога вади чифте пищови на гол тумбак. Това не бяха народни пари, разбира се. Организаторите ни дадоха дневни и квартирни. Бяхме трима представители от България на тази маса, останалите - от Франция, Англия и Скандинавските страни.
Поздрави, Тигре!
П и е р
цитирай
21. germantiger - ...
21.02 15:28
Споменах как са в магазина - почти винаги си правят сметката и не се разпищолват, а за приятели е друго :)
цитирай
22. pvdaskalov - * 11 *
21.02 18:03
germantiger написа:
...
Споменах как са в магазина - почти винаги си правят сметката и не се разпищолват, а за приятели е друго :)


Вероятно си прав, Тигре, но трябва да отчетем стандарта и законодателството в различните западни страни. Зависи и от характера на хората. Иначе откъде идват старите коли, които се търкалят дори по-дълго у нас, отколкото там, старите мебели и бялата техника, която често пъти е по-надеждна от новозакупената тук; или дрехите "втора употреба"? Дали някога ще си стъпим на краката така, че и ние да правим като тях?
Не спорим, нали? Просто отчитаме фактите.
Жив и здрав!
П и е р
цитирай
23. hel - Благодаря, Пиер, че си ме споменал. ...
01.03 02:24
Благодаря, Пиер, че си ме споменал. Радвам се, че съм помогнала за промяна на решението ти и че пак ще чета постингите ти.

Смях се от сърце на случката в Икеа. Сладкодумен и забавен си!

Поздрав от сърце.
цитирай
24. pvdaskalov - * 12 *
01.03 18:39
hel написа:
Благодаря, Пиер, че си ме споменал. Радвам се, че съм помогнала за промяна на решението ти и че пак ще чета постингите ти.
Смях се от сърце на случката в Икеа. Сладкодумен и забавен си!
Поздрав от сърце.

Благодаря, Лени.
Избистря ми се постинг "БАЙ ГАНЬО НА ПЪТ ЗА "ТОКУДА".
Честита Баба Марта!
П и е р
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pvdaskalov
Категория: История
Прочетен: 1576469
Постинги: 676
Коментари: 6453
Гласове: 10961
Календар
«  Ноември, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930