Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2017 16:35 - КОЕ Е ПЪРВОТО УСЛОВИЕ ЗА ДНК АНАЛИЗ – ДА ИМА ОРГАНИЧЕН МАТЕРИАЛ ИЛИ РАЗРЕШЕНИЕ ОТ СЪДА?
Автор: pvdaskalov Категория: История   
Прочетен: 7918 Коментари: 8 Гласове:
21

Последна промяна: 12.01.2017 00:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

ТРЕСКА ТРЕСЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛИТЕ НА ХАЙТОВ
ДА НЕ СЕ ИЗДЪНЯТ С „ГРОБА” НА АПОСТОЛА, 
НО МАЙ НАТАМ ОТИВА РАБОТАТА

Колкото по-кратка и ясна е една статия (или постинг), толкова по-лесно е да бъде разбрано написаното.

Натрупването на множество доказателства на едно място, ако те не са разкрасени с фабула (на френски: Intrigue), поддържаща интереса към тях, както правеше навремето белетриста Николай Хайтов (на френски: belles lettres — изящна словесност), отекчават и вместо да се изпишат вежди, се вадят очи.

За какво иде реч?

Разбрахме от интервютата с г-н полковник Богдан Кръстев, че Българският съд е отказал ДНК анализ на кости от скелет № 95, разкрит в олтара на черквата „Св. Петка Самарджийска” в София.

Имам два въпроса, свързани помежду си, на които може да отговори всеки здравомислещ човек.

След като се предполага, че този скелет е на Апостола и подколенните му кости са запазени в тунел, прокопан в апсидния зид на черквата, защо радетелите на хипотезата не изровят първо поне една костица oттам (в присъствието на археолог) и едва тогава да търсят разрешение за ДНК анализ?

И защо не поискаха разрешение от съда, когато подложиха на анализ косите на Апостола, съхранявани в Националния военноисторически музей?

Излиза, че зад отказа на съда се крие или увереност, необоснована научно, респ. юридически,  че скелет № 95 е на Васил Левски, или че може ДНК експертизата да се фалшифицира в ущърб на историческата истина.

Мястото, където евентуално би се открил тунел в зида, може да бъде локализирано откъм външната страна на апсидата с точност една педя, т.е. ще се избегне разбиването на железобетонната конструкция отвътре. Ако през февруари 1873 г. наистина е прокопаван тунел в църковния зид, подколенните кости би трябвало да бъдат запазени, обградени със земя, но ако няма тунел, ще следва, че наистина скелет № 95 принадлежи към късноантичен или ранносредновековен некропол – нещо, което е доказано още през 1956-та година.

Моят извод е, че г-н Богдан Кръстев, обръщайки се към Съда и знаейки какъв ще е отговорът по закон, е предпочел да не рискува постигнатите внушения от своя съратник Николай Хайтов, както и прекъсването на собствената си шумна дейност в тази насока, започната не от вчера.

Приложение:

 

Метрична прогноза за дължината (дълбочината) на тунела

Lower Extremity Anatomy: Parts and Functions | New Health Advisor http://www.newhealthadvisor.com/Lower-Extremity-Anatomy.html
image

image Разстоянието от олтарния камък на черквата до апсидната
стена е 1.00 м. и представлява част от височината на погребания индивид в гроб № 95 (от темето, което е в линия с източната страна на олтарния камък, до апсидната стена; + 0.10-0,12 м., за да сме по-обективни). Следователно, би трябвало дължината (дълбочината) на тунела да е ок. 0.50 м., колкото е дължината на подколенните кости. В чертежите на Н. Хайтов и М. Белчев стъпалата излизат от апсидния зид, но това предположение не се потвърждава от архивните снимки по време на реставрацията на черквата.



Гласувай:
22


Вълнообразно


1. ikra - Здравей, приятелю!
10.01.2017 17:04
Не съм компетентен в тази област, в която ти си ас. Но въпреки това те поздравявам за коректно поднесената информация и за това, че използваш своята енергия за нещо, в което си убеден! Надявам се един ден истината да излезе наяве и да се спре със спекулациите...
Поздрави от мен!
- Ахмед -
цитирай
2. pvdaskalov - * ! *
10.01.2017 17:57
ikra написа:
Здравей, приятелю!
Не съм компетентен в тази област, в която ти си ас. Но въпреки това те поздравявам за коректно поднесената информация и за това, че използваш своята енергия за нещо, в което си убеден! Надявам се един ден истината да излезе наяве и да се спре със спекулациите...
Поздрави от мен!
- Ахмед -


Благодаря, Ахмед, за посещението и коментара, но не съм съгласен, че не можеш да имаш мнение за последователността на процеса "вземане на проба - предване за анализ". Имаме косите на Апостола, анализ беше направен, без да се пита!
Тук проблемът е в дълбочина. НАИМ разполага с оригиналните негативи "AGFA" от разкопките през 1956 г. Кадрите, в които се вижда, че зидът е пресякъл долните крайници на скелета, са около 10 на брой. От тях 4 са направени, след като изпомачканата част на скелета, достъпна за събиране, е вдигната от терена и в кадър е именно мястото, където би трябвало да започва тунелът. Виждат се камънаци от основата на апсидата, заляти с хоросан, а около стърчащата дясна тибия личат като ореол опитите тя да бъде извадена, същевременно да се рабере има ли прокопаване за подколенните кости или те са пресечени и дали това, което стърчи, е здраво споено със зида.
Част от тези снимки са вече публикувани в Блог.бг, постингите са четени от г-н Богдан Кръстев със сигурност, разбрал е всичко, предполагам, и е предприел друга тактика, тактика, на която сме свидетели.
Постепенно ще стигнем и до заключенията на Западните институти по криминалистика. Трябва ми още малко време, за да постигна стереоефект в блога си
Благодаря ти още веднъж. Жив и здрав!
П и е р
ПС - Разсеях се малко и не ти поясних, че въщност, ако екипът на г-н Кръстев разкопае апсидата отвън (аз мога да им осигуря с точност една педя чрез геодезическите методи на моята специалност), тунел няма да намерят и цялата постановка, неговата и на Хайтов, ще рухне с гръм и трясък, защото това ще стане в центъра на София и провалът няма да се скрие.
цитирай
3. born - Скъпи Пиер,
10.01.2017 18:41
Гласувам с плюсов лайк, защото уважавам труда ти, както и убеждението ти, че скелетът не е на Левски. Иначе много ми се иска това да са костите му и най-сетне да имаме нещо автентично, пред което да прекланяме глави пред паметта му. Ще се радвам, ако не излезеш прав ! Но няма да злорадствам. И да ти натяквам. Все пак оборването на една погрешна теза е в интерес на истината, а истината е най-важното нещо.
цитирай
4. litatru - Здравей, Пиер!
10.01.2017 19:18
Вдигам палец за стегнатата ти и литературно издържана статия.
И аз се надявам на много прецизни изследвания.
Хубава вечер!
Литатру
цитирай
5. pvdaskalov - * 2 *
10.01.2017 21:43
born написа:
Скъпи Пиер,
Гласувам с плюсов лайк, защото уважавам труда ти, както и убеждението ти, че скелетът не е на Левски. Иначе много ми се иска това да са костите му и най-сетне да имаме нещо автентично, пред което да прекланяме глави пред паметта му. Ще се радвам, ако не излезеш прав! Но няма да злорадствам. И да ти натяквам. Все пак оборването на една погрешна теза е в интерес на истината, а истината е най-важното нещо.


Стефчо, още по време на спора, започнал между Николай Хайтов и завършилия в Сорбоната професор Стамен Михайлов, археологът каза горе-долу следното: "Аз щях да получа признание во веки-веков, ако наистина бях открил гроба на Апостола..."

Ти ме познаваш достатъчно, Стефчо. Мислиш ли, че аз нямаше да застана на страната на Хайтов, ако истината беше такава, каквато той си изсмука от пръстите. Аз не се озлобих, че ми спряха докторската защита, че ме пенсионираха с 20 лева над пенсията на институтската чистачка, че не видях как растат децата ми, изпращан по 200 дни годишно в командировка... Аз изследвах в детайли случая и стигнах до извода, че си имаме работа със закоравели лаици и кариеристи... Една година. след като излезе от печат нашата книга с проф. Димитър Овчаров, разобличаваща прийомите на Хайтов в спора, инсцинираха обир и ми задигнаха лаптопа със сканирани снимки в JPG и още 400 страници текст, посочващ всички грешки на противниците и потвърждаващ заключението на археолозите, че скелетът в олтара на черквата "Св. П. С." е принадлежал на античен некропол и че по време на нейното строителство, останал на педя под нивото на строителната площадка, е бил изпомачкан до неузнаваемост...
Ще доведа битката до края, дори да има опасност да ме пречукат. Още в детството разбрах, че не боли...
Бъди жив и здрав и ще се радвам, ако вникнеш донякъде в това, което изнасям, за да знаеш, че твоят приятел и земляк се отнася честно към истината. Апостолът не заслужава лъжлив, при това византийски гроб!
П и е р
цитирай
6. pvdaskalov - * 3 *
10.01.2017 22:04
litatru написа:
Здравей, Пиер!
Вдигам палец за стегнатата ти и литературно издържана статия.
И аз се надявам на много прецизни изследвания.
Хубава вечер!
Литатру


Благодаря Лита. Аз изкълвах цялото литературно творчество на Николай Хайтов, за да разбера как мисли. И копирах някои негови литературни похвати, но не и неговите порочни маниери при воденето на спор. Ако не беше този спор, можехме да станем дори приятели. Той беше широко скроен човек и се заинтересува от моите изследвания на Партенона. Уви, раличните позиции бяха непреодолими. Съпругата му правилно му е казвала, че този гроб ще му изяде главата. Болестта сам си я купи, като поиска копия и от новооткритите (от мен) негативи и контактни копия в нашия (на НАИМ) Фотоархив, които подложихме на сканиране и избистряне в Първо цифрово фото през февруари 2000 г. Истории... Да беше само тази...
Показах му в оглеален стереоскоп скелета. Беше дошъл в моя кабинет. Изпъшка и пак не се предаде. Корав човек! Истински родопчанин.
Извинявай, Лита.
Жива и здрава!
П и е р
цитирай
7. born - ". . . Бъди жив и здрав и ще се ...
11.01.2017 00:11
"...Бъди жив и здрав и ще се радвам, ако вникнеш донякъде в това, което изнасям, за да знаеш, че твоят приятел и земляк се отнася честно към истината. Апостолът не заслужава лъжлив, при това византийски гроб!
П и е р ..."

Мисля, че и аз ти казах същото, но с други думи, Батко ! Най-важното е да се намери истината, а нашите желания не са най-главните !
На твоя страна съм - не забравяй ! Истината, само Истината !
цитирай
8. pvdaskalov - * 4 *
11.01.2017 12:26
born написа:
"...Бъди жив и здрав и ще се радвам, ако вникнеш донякъде в това, което изнасям, за да знаеш, че твоят приятел и земляк се отнася честно към истината. Апостолът не заслужава лъжлив, при това византийски гроб!
П и е р ..."

Мисля, че и аз ти казах същото, но с други думи, Батко ! Най-важното е да се намери истината, а нашите желания не са най-главните !
На твоя страна съм - не забравяй ! Истината, само Истината !


Тя, истината, се знае от месец май 1956 г. Обаче едно духовно лице, един архитект и един скулптор "прегръщат" разказаната през 1937 г. версия за препогребване на Левски в олтара на черквичката "Св. Петка Самарджийска" в София и се конфронтират с водещите разкопките археолози. Духовното лице хуква да прави анкета сред старите софиянци и те, разбира се, повтарят това, което са чели във вестника от 1937 г..повторено във в. "Труд" преди разкопките. Архитектът издърпва в тетрадката си скицата на скелета навътре в олтара, за да изглежда, че не е прокопаван тунел в апсидния (извития) зид на черквата, а скулпторът, за когото колегите му разправят, че си падал малко зевзек, подхвърлял разни "находчици", за да обърква по-младия археолог, водещ дневника: монетки, телени копчета, значки. Стига дори дотам, че когато слуша констатациите на антрополози и археолози, че запазената долна челюст има само няколко зъба, на мястото на вкостенените алвеоли поставя изправени костици, преди служебният фотограф да снима. Разбира се, не съм сигурен кой точно е зевзекът, но, постигайки стереоефект от архивните снимки, виждам отлично изправените костици - имитация на зъби... Сега експериментирам да покажа в постинга си тези обемни образи. Има и снимки, на които се виждат счупените бедрени кости близо до коляното... Такива работи...
Бъди жив и здрав!
П и е р
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pvdaskalov
Категория: История
Прочетен: 2103151
Постинги: 726
Коментари: 6890
Гласове: 13602
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031