Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2014 12:05 - КЪДЕ Е ГРОБЪТ НА ЛЕВСКИ? – „ДИСКУСИЯ” ПРИ АНТОН ХЕКЕМЯН В bTV – 22.02.2014
Автор: pvdaskalov Категория: История   
Прочетен: 19847 Коментари: 27 Гласове:
11

Последна промяна: 22.02.2014 12:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 ВАРИ ГО, ПЕЧИ ГО – ТО СИ ЗНАЕ СВОЕТО

 

Когато проверих в Интернет чия е тази мисъл, оказа се, че е неволна моя перефраза на израз от една ранна творба на Тодоров, Петко Ю. (1879-1916) – Светът му крив:

– Абе нали е колибарин – скочи нервно Генчо, – пак си е колибарин... На, вари го, печи го, не става човек от него... Все лъже, иска да се прави на нещо... Че кой го бръсне?... Не от хаджилък да се върне, ами господ да стане, пак глава пред него не прекланям... (http://www.znam.bg/com/action/showBook?bookID=1114&elementID=1769693333§ionID=5)

Та на връх Голяма задушница скулпторът Александър Н. Хайтов, когото галено наричам АНХ (Може да се провери пак в Интернет какво означават тези инициали, да не рече някой, че го обиждам!), най-после успя кристално ясно да каже кое е основното доказателство на баща му за гроба на Апостола, за да се твърди, че бил в олтара на софийската черквица „Св. Петка Самарджийска”.

Наблегна и на думите, казани от акад. Кр. Миятев, антропологическата експертиза да се направи на място, а не в лаборатория.

Основното доказателство било съвпадението  между семейната история за препогребването на Апостола и откриването на два-три скелета на около метър под каменната настилка на олтара. А това, че където и да копаеш в София, вероятността да попаднеш на костни останки е много голяма, и че скелетите са обезобразени при строителството на черквата – за АНХ е без значение. Ама единият от тях е без глава и без долен крайник, какво от това! Ама най-обсъжданият скелет е с отрязани подбедрени кости, има ли значение? Не, няма за човек, който ляга и става с мисълта какъв велик откривател е.

Акад. Миятев не е разрешил костите да се изследват в лаборатория! Какво престъпление в очите на невежите е направил този голям български учен! Защо не е разрешил? Щом археологическата обстановка под олтара показва, че скелетите са заварени от строежа на черквата, трябва повече специалисти да видят това доказателство, а отнесат ли се костите в лаборатория, ситуацията се променя и става удобна за спекулации. Спекулации, които виждаме в оригиналните скици на доц. арх. Сава Бобчев, където той е изтривал, измествал и отдалечавал изображението на скелета от апсидната стена. Ето как този прекалено родолюбив българин е описал най-важното наблюдение в статията си с Едуард Балтаджиян, с която се бележи началото на възродения спор:

„Ходилата бяха поставени между три тънки къси пилоти [дървени колове – б. м.], без да бъдат повредени нито едните, нито другите[Бобчев, Балтаджиян. По дирите на една хипотеза. Къде е гробът на Левски. – сп. София, 1979, кн. 11, с. 33].

Защо Н. Хайтов не се опря на тази информация, поднесена от най авторитетния му сътрудник и очевидец – зам. ръководителя на разкопките? Защото ако се копае тунел в зида с дължина 72 см, колкото му трябват, за да натъкми ръста на Апостола (от целия скелет навътре в олтара са намерени само 100 см), дървените колове (пилоти), забити под апсидната стена за заздравяване на терена, щяха да бъдат унищожени! Те фигурират в скиците на Бобчев НАД бедрените кости, следователно при разкриването им през 1956-а коловете са се виждали. Ако тук се възрази, че архитектът е реконструирал пилотите, това ще означава, че неговите скици (чернови) не отговарят на действителното положение и не може да им се вярва в най-важната им част. АНХ, продължител на бащиното дело, няма никога да се произнесе по този текст, щом и баща му го е подминал тихомълком.

Анх никога няма да обясни, защо баща му върти снимките (най-обективните архивни материали) наопъки и изрязва тъкмо онази информация от тях, която показва плиткото дъно на „тунела” със следи от арматурно желязо (И неговата снимка издирих!) и зациментирани костни останки (фрагменти) в хоросана.

Той ще предпочете да търси политически интриги, защото нашето общество ги възприе като първооснова на всичко, случило се на белия свят…

Вместо заключение, повтарям отново перефразирани думите на Петко Тодоров:

„…вари го, печи го, не става човек (пардон, у́чен) от него...”





Гласувай:
19



1. danailvdimitrov - и какво значение има това?
22.02.2014 15:59
не разбирам.
цитирай
2. pvdaskalov - Драги Danailvdimitrov,
22.02.2014 18:03
Намирам, че сте напълно прав да зададете този въпрос. За едно сравнително елементарно археологическо наблюдение и заключение във връзка с разкопките в черквата "Св. Петка Самарджийска", проведени през 1956-а се изписаха толкова много статии и книги, че задачата и на читатели, и на спорещи се усложни неимоверно много. Този спор се разрази след 1979-а и оттогава минаха 35 години. Археолозите разполагат с Дневник на разкопките, чертежи и фотодокументация, въз основа на които може да се направи проверка дали няколкото скелета, открити в олтара и частично под неговата апсидна стена, са заварени там при строителството на черквата или са от късни погребения (след 15-16 век). Едва след като се реши този въпрос, може да се разсъждава възможно ли е един от скелетите да е на Васил Левски, препогребан в черквата "Св. П. С.", както гласи една семейна история, разказана в две различни версии през 1937 и 1956 година. В този постинг показах онези две основни твърдения на поддръжниците на тезата за препогребването на Апостола, които са приети от тях за непоклатими. Едното изключва въобще възможността за наличието на стар некропол под черквата, а другото визира думи на тогавашния директор на Народния музей, като се внушава, че те разкриват някакъв „заговор” по онова време тленните останки на националния ни герой да се отхвърлят като такива и се унищожат.
Няма да повтарям моите съображения, че това са несъстоятелни доводи, почти детински.
Преди да се изказват подобни обвинения, би трябвало да бъдат разгледани професионално запазените архиви от разкопките. Това направих аз, като открих забутани негативи и контактни копия във Фотоархива на НАИМ, които потвърдиха археологическото заключение, което може да се формулира и така: издирването на костите на Апостола може да продължи, като черквата „Св. Петка Самарджийска” се приеме за проверена.
Тъй като не уточнявате кое точно не ви е ясно, може и да не останете доволен. На ваше разположение съм…
цитирай
3. tera - Пък аз не разбирам, защо е това цялото словоблудство,
22.02.2014 18:24
вместо да кажете:
там са, защото ... еди -какво си
или пък - не са там, защото - еди какво си
Много е уморително да се чете дъра-бъра без ясна теза и доказателсва, а с някави безкрайни дърдореници.
То бащи, ръстове, археолози...
Още в училище се учи - теза, доказателства, заключения. Поне не се губи време в излишни дърдореници.

цитирай
4. milady - ПРивет ,Петер !!
22.02.2014 18:52
Сполай ти за ТРУДА !!
Аз не съм компетентна по ТЕмата ,
но пак изказвам своята ПОхвала
за вашето Творческо търссене ,
и неуморим бг.Дух !
пс .съжалявам ,че имате 5 минуса и
два ехидни, нагли коментара ..
ps.струва ми се ,че познавам тази много
профилна личност ,Вие също ГО познавате !!
просто сте многооо, по търпелив и Човеколюбив от мен ;))
ХУбава , Уютна Вечер ви пожелавам !!
цитирай
5. kostadin - писна ми от изказванията
22.02.2014 19:45
Остани си с твоите побъркани хипотези и поне не дразни хората които мислят различно
цитирай
6. zarenkow - Какво да кажа и аз,
22.02.2014 20:16
очевидно има големи почитатели познавача на козята любов и не им е достатъчна почитта , но искат да го оставят в историята , незнайно защо с Левски. Айде за синът му е разбираемо, ама другите при очевидната логика и опит да се нагласят удобно фактите, защо ли го правят. Имам си отговор но нека не разлайваме кучетата, както се казва. Поздрави за поста.
цитирай
7. letopisec - ХУБАВО Е ДА ИМА ПОНЕ ЕДИН ОТ ФЕЙСБУК, ...
22.02.2014 20:25
ХУБАВО Е ДА ИМА ПОНЕ ЕДИН ОТ ФЕЙСБУК, КОЙТО ДА ХАРЕСА МАТЕРИАЛА. НЕКА БЪДА АЗ. УСПЕХ...
цитирай
8. danailvdimitrov - това което не разбирам в случая е:
22.02.2014 23:03
защо този въпрос, за гробът на Левски да е толкова важен? Да спорове има ,има хипотези и доказателства, но самият въпрос ми се вижда доста преекспониран.
Защо това да е толкова важно за нас?

Ако има нещо което в личността или живота на Левски да е важно, то е друга работа.

Иначе казано,разбирам научния интерес - не разбирам обществения.
цитирай
9. apostapostoloff - Тази отколешна простотия
23.02.2014 05:17
никого не интересува. И няма абсолютно никакво значение за когото и да било.
цитирай
10. batogo - !!!:))) Поздрав!
23.02.2014 07:08
Според мен не е важно къде е гробът на Апостола, а дали духът му е в сърцата ни и идеите му - в умовете ни. Останалото е бутафория... :)
цитирай
11. zarenkow - Мен ме интересува все пак,
23.02.2014 10:57
не ми е все едно къде тъпча . Дали върху гроба му или не, но не желая и да се кланям на чужд гроб, все едно е Левски. Именно това е работа на специалистите и най малко е на литераторите или скулпторите. В крайна сметка всички опити на археолозите да правят скулптори ще си е личното им занимание и в тоя смисъл, не е нужно да ни занимават с личните занимания на непрофесионалисти занимаващи се с археология. Не ми се вярва поддръжниците им да имат желание да се повозят на самолет управляван от ентусиаст скулптор или литератор.
цитирай
12. pvdaskalov - На вниманието на Г-н Аpostapostoloff, който каза: Тази отколешна простотия
23.02.2014 16:16
apostapostoloff написа:
никого не интересува. И няма абсолютно никакво значение за когото и да било.


Г-н Апостолов, въпреки че ми изпращате коментари на жаргон, когато искате, можете и сериозен да бъдете.Така възприемам мнението ви тук, под № 9. На друго място, обаче, пишете:
„2. apostapostoloff - 17.02 04:59 - Много достойна позиция – дайте сега ние, дребните рибки, да злепоставим мъртвия класик на българската литература, който вече не може да се защити! Достолепие българско!”
Какво излиза? Че тази отколешна простотия я захвана нашият уважаван класик!
Но ние сме живи, г-н Апостолов! И докато има последователи мъртвия класик, които ни карат да кичим с цветя един византийски гроб, ще продължим борбата с тази простотия.
Поздрави!
цитирай
13. pvdaskalov - В коментар 8 г-н Димитров (danailvdimitrov) пита: Това което не разбирам в случая е:
23.02.2014 17:04
danailvdimitrov написа:
защо този въпрос, за гробът на Левски да е толкова важен? Да спорове има ,има хипотези и доказателства, но самият въпрос ми се вижда доста преекспониран.
Защо това да е толкова важно за нас?

Ако има нещо което в личността или живота на Левски да е важно, то е друга работа.

Иначе казано,разбирам научния интерес - не разбирам обществения.


Г-н Димитров, един много уважаван писател със своето пламенно слово накара българското общество да се съгласи с него, че въпросът за гроба на Левски е от изключителна важност. И тръгна по следите на една от многото легенди къде е погребан или препогребан Апостола на свободата. Нека да приемем това за негово право. Обаче, когато той намеси и българската наука, обвинявайки нейните представители-археолози, че са родоотстъпници, тъй като не са се съгласили да признаят един византийски гроб с изпомачканите в него кости за тленните останки на нашия национален герой, работата стана „дебела”…
Не разбирате защо трябва да има обществен интерес към спора? Щом неговите наследници не се съобразиха с истината, доказана по всички правила на научното дирене, и изградиха гроб на обществено място в чест на едно незнайно погребение, извършено векове ПРЕДИ построяването на черквата, този техен акт подлежи на обществено порицание. Това е моето мнение по вашия въпрос. Отделно съм възмутен до дъното на душата си от разкола, който се получи сред българската интелигенция, благодарение на този уважаван писател. Нека махнат импровизирания гроб от подлеза пред бившия ЦУМ, барабар с грешно издяланата информация на плочата, и ще простим на Хайтов за всички непочтени действия, направени от него и сътрудниците му, непочтени действия с едничката цел, да бъде оплюта българската археология. Не ви се вярва? Има черно на бяло самопризнанието на писателя в неговия „Непубликуван дневник”.

цитирай
14. pvdaskalov - На номер 7. letopisec - ХУБАВО Е ДА ИМА ПОНЕ ЕДИН ОТ ФЕЙСБУК, ... 22.02 20:25
23.02.2014 18:55
letopisec написа:
ХУБАВО Е ДА ИМА ПОНЕ ЕДИН ОТ ФЕЙСБУК, КОЙТО ДА ХАРЕСА МАТЕРИАЛА. НЕКА БЪДА АЗ. УСПЕХ...


Привет, г-н Милчев!
Благодаря за посещението. Зная, че археолозите и професионалните историци не биха се поколебали да дадат оценка като вашата на постингите ми, посветени на „гроба” в „Св. П. С.”. Защо ли? Защото моите упреци към Н. Хайтов и помагачи се основават на правилния прочит на архивната документация. На архивната документация, а не на казано-речено и голи спомени, записани старателно на магнетофон или стенограма от нашия талантлив журналист и писател.

цитирай
15. pvdaskalov - Към номер 6. zarenkow - Какво да кажа и аз,
23.02.2014 19:50
zarenkow написа:
не ми е все едно къде тъпча . Дали върху гроба му или не, но не желая и да се кланям на чужд гроб, все едно е Левски. Именно това е работа на специалистите и най малко е на литераторите или скулпторите. В крайна сметка всички опити на археолозите да правят скулптори ще си е личното им занимание и в тоя смисъл, не е нужно да ни занимават с личните занимания на непрофесионалисти занимаващи се с археология. Не ми се вярва поддръжниците им да имат желание да се повозят на самолет управляван от ентусиаст скулптор или литератор.


Привет, г-н Заренков!
А аз какво да правя, след като вие с две думи сте успели да кажете същността на проблема, който се мъча да реша или поне да имам принос към истината по случая.
цитирай
16. pvdaskalov - Остани си с твоите побъркани хип...
23.02.2014 20:15
kostadin написа:
Остани си с твоите побъркани хипотези и поне не дразни хората които мислят различно


Драги Костадине, и ти ли свиваш юмруци като Хайтов? Зад наречените от теб „побъркани хипотези” стои историко-археологическият елит на нацията. Елит, който разбра, че трябва да си върши служебната работата и да не се занимава с изкукуригали старци. Цитирам проф. Н. Генчев. Аз уважавам всички мнения, търпелив съм да обяснявам. Да имаш различно мнение не означава, че то е меродавното. Не е ли интересен фактът, че от година и половина публикувам тук голите факти и тяхното професионално тълкуване, но никой от различно мислещите не даде свой прочит. Всеки повтаря какво бил казал писателят, какво било неговото мнение. Да застанеш зад някого, трябва да познаваш материята, а не сляпо да вярваш. Ясен ли съм?
Понеже винаги си много любезен с мен, ще те зарадвам с един цитат от Част втора (моята част) на книгата „Науката срещу агресивното невежество”, стр. 93:
„Ще си позволя да цитирам едно признание на Джеймс Клавел, автора на „Шогун“. Ако приемем, че той не се шегува в интервюто, публикувано в сп. „Паралели“ от 1988 г., бр. 16, с. 13, а чистосърдечно признава:„Аз съм белетрист, а не учен. За да постигна напрежение, се опитвам даразкажа историята колкото може по-реалистично. Затова на читателя се струва, че написаното е автентично, а всъщност то е измислица“, можеда се допусне, че съществената отлика между писателя и учения е в под хода към даден проблем. Първият се бори за сърцето на своите читатели, а вторият – за техния разум.”
цитирай
17. pvdaskalov - Към мнение № 4. milady - Привет ,Петер !! - 22.02 18:52
23.02.2014 20:25
Драга Юлия, благодаря, че съзнаваш какъв труд и нерви ми струва всичко това, което правя в името на ИСТИНАТА. За многопрофилния мой коментатор – грешиш. Грешиш и в броя на кървавите палци. ТЕ ВЕЧЕ СА СЕДЕМ!!! И ще растат като доказателство колко яко се е впила диктатурата в съзнанието на хората.
цитирай
18. pvdaskalov - Отговор на мнение номер 3. tera - Пък аз не разбирам, защо е това цялото словоблудство, 22.02 18:24
23.02.2014 21:20
Госпожо Teodora Racheva, не употребявате правилно термина ”словоблудство”. Вероятно сте искала да кажете „многословие”. Като инженер ли го пробутвате или като икономист?
И на мене ми се завива свят, когато трябва да попълвам бюрократичните формуляри, особено тези, свързани с разни счетоводни изисквания, но пъшкам и ги попълвам. И не само аз, а милиони са подложени на това изтезание. Когато попълвах банков превод да платя някакъв данък преди месец, греших ТРИ пъти.
Щом ви дразни темата, която съм подхванал като булдог, не четете моите постинги!
Щом някои неща не са ви ясни, значи не сте запозната с темата. Но вие не питате. Вие заклеймявате. Съжалявам. Нашият класик Н. Хайтов е издал минимум ПЕТ самостоятелни книги, занимаващи се с „гроба” на Апостола. Наистина ли не разбирате или не искате да разберете този постинг?
Карате ме да се усъмня във вашия интелект. Или искате колегите ви в Блог.бг да пишат толкова кратко, че да имате време да посетите всичките и да ги жилнете. Госпожо, дори с този кратък постинг аз правя принос към една голяма кауза. Вие какво правите тук, щом мислите тъй опростенчески?
цитирай
19. pvdaskalov - Ето един пример за самостоятелно мислене...
23.02.2014 21:35
10. batogo - !!!:))) Поздрав!
07:08
Според мен не е важно къде е гробът на Апостола, а дали духът му е в сърцата ни и идеите му - в умовете ни. Останалото е бутафория... :)

Благодаря, г-н Узунов. От двата реда на вашия коментар не проличава на чия страна сте.
Ей богу, за мен няма значение позицията на даден колега, ако тя е по същество. В Блог.бг имам поне 15-20 мои постинга с достатъчно снимков материал и логически разсъждения. Ако човек се съгласи с тях или ги оспори от своя гледна точка, а не да повтаря колко велик археолог е Хайтов, това ще ме зарадва, че информацията от разкопките в "Св. П. С." през 1956 -а е минала през съзнанието му и се е опитал да я осмисли.
Ще ме зарадва, че е мислил над архивите, над конкретните факти, а не се е поддал на параноичното състояние на писателя, проявено, забележете, след 1989-а.
цитирай
20. milady - :)))))) Добро УТро, Приятелю!! Давай напред ..Поздрави !!
24.02.2014 10:34
аххх ...да ти имам ..Враговете ,...че и приятелите ;))
„…вари го, печи го, не става човек (пардон, у́чен) от него...”
цитирай
21. leonleonovpom2 - Поздрави, Пиер!
24.02.2014 13:51
Съгласен съм с написаното от теб!
Но-по-умният, в случая ученият прави крачка назад-отстъпва.
Никой точно не знае къде е била битката при Термопилите ,още по-малко, научно да е доказано.
Но гърците, имам предвид днешните наследници на древните гърци, даже са" открили" и пътеката-ами човешкото съзнание се нуждае от заблуда, особено за добро.
Смятам, че ще се съгласиш, че ако вместо сегашната плоча се постави друга с примерен текст-Тук научно е доказано, че не е погребан Левски, никой няма да е възхитен.
В името на Великият Левски, а и на сгрешилият както си личи Хайтов-компромисен вариант. Ти го беше посочил в предишния постинг
И дано тази полемика не се разчуе, тогава ефектът от евентуален компромис ще е малък
А иначе гробът на Левски е страната ,за която е дал всичко от себе си. Той е навсякъде.Страшно чувство!
Каквото чувство изпитвах пред къщата на рода, където се е укривал и Левски.
Представях си само него, никой друг!
цитирай
22. pvdaskalov - Драги Лео,
25.02.2014 10:08
В крайна сметка по-умен излезе писателят. Той знаеше как да коментира и компрометира данните от разкопките през 1956-а. Искаше те да бъдат смилаеми като за първолачета, пренебрегвайки научната терминология и традиционни представи за смисъла на описаните ситуации в Дневника.. (Тук умни като писателя блогъри се подиграха с термина „стратиграфия”, без да знаят, че именно тя свидетелства за некропол, по-стар от черквата!) И не археолозите, а той допринесе за фалшифицирането на новосъбраната информация. Нека неговите привърженици за препогребването не се стряскат от думите ми. Те са защитими и затова ги произнасям.
Засегнатите от злите му нападки археолози просто му простиха и го оставиха да си гледа старините… Но ето, че бащиното дело бе продължено. Шашмите, с които се стигна до оформянето на гроб, са пределно прозрачни… Докато, ще се съгласиш, че битката при Термопилите не се знае къде точно е била, но не се разпъват на кръст поколения историци и археолози. Тук, у нас, бе позволена нечувана гавра с разкопвачите. Ще цитирам думите на проф. Стамен Михайлов пред служители на Комитета за държавен и народен контрол, публикувани от наследниците на писателя с нескривано удоволствие, че е поставил на колене един от изтъкнатите български археолози (Извадка от книгата „Науката срещу агресивното невежество”, с. 202-203):
„Нима „честта на пагона” не бе защитена по достоен начин от УС на СБП през 1990 г., когато Н. Хайтов бе поставен на топа на устата с отвореното писмо на 85-те интелектуалци? Нима неговите защитници не бяха из средите на писателите? [Елена Хайтова, Гладиаторът Хайтов, 2009: с. 124-125]
Трудно Ви беше тогава, нали г-н Хайтов? Може би сте разбрали на собствен гръб, макар и късно, до какво състояние сте докарали един уважаван човек като проф. Михайлов, който не една и две години самоотвержено е бранил истината и научната си съвест. И не се посвенихте да напишете в дневника си на 11 юни 1989 г., че той „по едно време се провикнал [пред служители на КДНК]: „Ще ме пратите и мене в гроба, както Джингов, ще полудея!” [Хайтов, Непубликуван дневник, 2009: с. 74]”
Сега се сещам, че заглавието „Гладиаторът Хайтов” не е случайно. Гладиаторите са доставяли удоволствие на публиката по чужда воля. Нали така?! Спомнете си по кое време се вдигна пукотевицата: 1300 години България и „Възродителния процес”.
Пишеш, драги Ваньо: „Смятам, че ще се съгласиш, че ако вместо сегашната плоча се постави друга с примерен текст - Тук научно е доказано, че не е погребан Левски, никой няма да е възхитен.”
Нас никой не ни пита с каква лъжа ще бъде украсена „дупката” пред ЦУМ. Там нямаме моралното право да сложим какъвто и да е надпис по простата причина, че той ще бъде свидетелство за един срамен спор, недопустим от здравия разум. Защото измислената приказка в едно-единствено семейство да заспиват по-лесно децата, разкрасена фриволно от писателя, не е НАРОДНАТА ПАМЕТ!
Нека допуснем, че Апостолът наистена е препогребан в черква, в „Св. Петка Папукчийска” според изследването на ст.н.с. Иван Сотиров. В „диспута” при Антон Хекемян проф. Николай Овчаров каза, че това е проверимо чрез разкопки. Ако търсеният гроб не се окаже там, поне изцяло ще бъдат разкрити безценните стенописи от 14-15 век, както и други археологически свидетелства за историята на София…
цитирай
23. leonleonovpom2 - Здравей, Пиер!
25.02.2014 13:27
Съгласен съм с написаното от тебе!
Може би разкопките в другата църква ще дадат очаквания резултат и както пишеш, при всички положения полза от тях ще има!
Поздрави от сърце!
цитирай
24. ikra - Пак при тебе станало страшно :)
25.02.2014 15:09
Важното е, че имаш куража да отстояваш своето мнение, естествено базиращо се на доказателства. Успех, няма да ти е лесно!
цитирай
25. pvdaskalov - Благодаря на Ikra и на Leonleonovpom2...
26.02.2014 07:53
... за доброжелателния тон.
Ако двете страни в спора, който разглеждам в поредицата постинги, имаха същото отношение помежду си, а арбитърът им -- академик Николай Тодоров -- не беше пристрастен към антинаучната теза на писателя, свързана със съдбата на Апостола след неговото обесване, може би вниманието на нашето общество нямаше да бъде разфокусирано в съдбовните за България години между 1985-а - 1989-а. Ако обществото ни можеше да осъзнае зад псевдопатриотизма на писателя какви долни инсинуации бяха разиграни, отвращението му щеше да бъде още по-голямо към ред институции, техните ръководители и към отделни "експерти" от по-далечното и съвсем близко минало, помогнали с противозаконни средства да се стигне до онази черна плоча, бележеща античен некропол, а не свято място, свързано с тленните останки на един от нашите най-големи национални герои.
цитирай
26. kostadin - Остани си с твоите побъркани хип...
11.03.2014 16:07
pvdaskalov написа:
kostadin написа:
Остани си с твоите побъркани хипотези и поне не дразни хората които мислят различно


Драги Костадине, и ти ли свиваш юмруци като Хайтов? Зад наречените от теб „побъркани хипотези” стои историко-археологическият елит на нацията. Елит, който разбра, че трябва да си върши служебната работата и да не се занимава с изкукуригали старци. Цитирам проф. Н. Генчев. Аз уважавам всички мнения, търпелив съм да обяснявам. Да имаш различно мнение не означава, че то е меродавното. Не е ли интересен фактът, че от година и половина публикувам тук голите факти и тяхното професионално тълкуване, но никой от различно мислещите не даде свой прочит. Всеки повтаря какво бил казал писателят, какво било неговото мнение. Да застанеш зад някого, трябва да познаваш материята, а не сляпо да вярваш. Ясен ли съм?
Понеже винаги си много любезен с мен, ще те зарадвам с един цитат от Част втора (моята част) на книгата „Науката срещу агресивното невежество”, стр. 93:
„Ще си позволя да цитирам едно признание на Джеймс Клавел, автора на „Шогун“. Ако приемем, че той не се шегува в интервюто, публикувано в сп. „Паралели“ от 1988 г., бр. 16, с. 13, а чистосърдечно признава:„Аз съм белетрист, а не учен. За да постигна напрежение, се опитвам даразкажа историята колкото може по-реалистично. Затова на читателя се струва, че написаното е автентично, а всъщност то е измислица“, можеда се допусне, че съществената отлика между писателя и учения е в под хода към даден проблем. Първият се бори за сърцето на своите читатели, а вторият – за техния разум.”

Където и да застане човек зад нещо или зад друго във всички случай е вярващ на съзнанието и на сетивата си.Но когато има унищожени факти си длъжен да си замълчиш поне Смешно е от научна гледна точка да се случи тази нелепост.Егати професорите егати археологията .Като войник съм бил от цепление на района около Перперикон и съм видял големите руски хилекоптери да отнасят саркофази и плочи
Не споря, но ако си мислиш всяка година да повтаряш едно и също без да имаш черно на бяло "изгубеният" скелет си е празна работа.Стига с този комунистически елит.
Трябва да ти кажа ,че едно време в началото Хайтов -лека му пръст,добър писател беше,също се държеше като тебе .
ѝ ако държиш на писателското си поприще иди и сипнаправи справки за разговорите в които са участвували и представители на Духовната академия.
Към тебе лично нямам никакви изисквания или недоброжелателство ,дракам се заради приказките ти.
цитирай
27. pvdaskalov - На номер 27, който написа "Към тебе лично нямам никакви изисквания или недоброжелателство ,дракам се заради приказките ти."
13.03.2014 12:58
Драги Костадине, докато съм жив, всяка година ще пиша по темата. Спасението за теб е да не ме четеш. А спасението за мен е да не обръщам внимание на предубедени хора. Можеш ли да ми кажеш колко време се пазят извадените тумори от човешко тяло, ако пациентът е починал на операционната маса или по-късно? Този скелет се е пазил две години след изкопаването му. Личи от доклад на министър Вълко Червенков. Предостатъчно, въпреки че не е имало нужда да се пази и един ден, след като се е установило, че подбедрените му кости са прерязани от апсидния зид на черквата и липсват. Три вида документация съществува, но най-обективната е фотодокументацията. Край.
От няколкото твои коментара се натрапва само едно: "Дайте костите!" Е, нама ги, но има доказаателства, че те са на индивид, погребан на това място в старо гробище над десет века по-рано. Разговарям с опоненти като теб от уважение. Ти нямаш намерение да се съобразиш с архивите, нямаш и понятие как ТРЯБВА да се тълкуват. ПРО-ФЕ-СИ-О-НАЛ-НО! Ако си софиянец, кажи къде да се срещнем и да ти предоставя възможността да разгледаш въпросния скелвт стереоскопично. Всяка песъчинка край него и неговите детайли са пределно ясни. Като какъв специалист се явяваш, за да реша кои от доказателствата би разбрал? Ако си просто един лаладжия, остави ме на мира. Не ме чети! Но не мога да ти обещая да си глътна езика за твое удоволствие. Не ми отговаряй. Няма да те допускам повече, защото си не-по-пра-вим.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pvdaskalov
Категория: История
Прочетен: 2103026
Постинги: 726
Коментари: 6890
Гласове: 13602
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031