Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2017 12:12 - XYZ-пътешествие до Сидни и Аделайд
Автор: pvdaskalov Категория: Туризъм   
Прочетен: 1567 Коментари: 16 Гласове:
20

Последна промяна: 31.12.2017 13:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Годината беше 2032-ра, когато предприех едно пътуване, навярно странно и фантастично. но от ваша гледна точка, защото сте с 14-15 години назад във времето. Електромобилите вече изместиха почти всички стари модели с вътрешно горене. Сред постиженията на най-новите технологии в автомобилостроенето, мисля, са специалните покрития на каросериите и купетата, които превръщат светлината в електричество. Сериозна крачка напред отбелязаха и другите транспортни средства. И все пак те си остават тромави, зависят от човека, а авопилотите блокират, макар и все по-рядко, което неизбежно води до пътни инциденти.

В края на споменатата година ще навърша 90, а все още в главата ми се върти детската мечта да следвам в Австралия. Наш сродник, отдавна не е между живите, ми беше пуснал мухата. Като че ли нямаше достатъчно европейски университети! Много бяха причините тази възможност да бъде пропусната тогава. Нищо! Не съжалявам. Иначе щях да имам друга съдба, но от моята не се оплаквам. Дори съм доволен. Премеждията и разочарованията от различно естество избледняват и се забравят с времето, така да знаете.

Реших да посетя на стари години именно Австралия, но как да стане това, след като сърцето ми нямаше да издържи полета до там, макар че той щеше да трае някакви си 6-7 часа. През годините къде ли не съм обикалял с жълтото човече на Гугъл, Обаче, казвам си, едно е да разглеждаш света, запечатан на стрийтвю отпреди няколко години, съвсем друго да усетиш живата атмосфера на градовете, да обгърнеш с поглед природата извън тях.

Бях слушал и чел, гледал рекламите и въпреки това не вярвах на обещанията, че можех да си стоя тялом в къщи, а духом да скитам, където си пожелая. Това го правех с Гугъла, след като се пенсионирах, тъй че имах известен тренинг. Наистина, скъпичко ми се вижда, но поне едно такова пътуване в навечерието на моя 90-ти юбилей (Я стигна стоте, я не!) мога да си позволя. А и любопитно ми е да бъда някъде в реално време. Не че и с човечето не попадах в раздвижена обстановка, но повсеместното поставяне на такива камери се оспорваше по няколко причини. Първата и най-важната бе, че те дават възможност злономерено да следиш някого, а втората има морална и естетическа страна. От камерите, монтираните на височина 3-4 метра, се надзърта дълбоко в деколтетата на жените, а от тези по тротоарите се вижда чак бельото им… Не се усмихвайте, ще доживеете и вие да сте свидетели на подобни гафове.

Обадих се на туристическата агенция ”XYZ” за тримерни пътешествия и в уречения ден и час облечените в зелено нейни сътрудници пристигнаха с оборудването. В предварителната заявка бях отбелязал Сидни и Аделайд, а разстоянието между тях пожелах да преодолея с автомобил или дрон, което е по-евтино, та пътьом да се запозная с природата на Южна Австралия. Зад стола на писалищната ми маса поставиха стойка с крушевидна каска като тези във фризьорските салони за дами, а на главата ми през челото, сякаш ми вземат мярка за шапка, залепиха детекторна лента. Каската приема от рутера и прехвърля на моята „княжеска” корона. Не зная дали имам право да съобщавам технологиите на бъдещето, но като ваш стар колега по перо, надявам се, няма да ме предадете.
       Ами ако се уморя и искам да дремна, ако имам позиви за WC-то? –- попитах.
       Просто ставате и си вършите работата. В това време нашият XYZ-водач спира предаването там, където сте го прекъснали.

Знаех всички подробности, тъй като бях изучил предварително дадената ми инструкция, но попитах за WC-то – да не стане някоя фатална грешка. Можех и ресторант да посетя, но виртуалната храна и напитки ти дават, пишеше, само представа за вкусовите качества, но не и да те наситят. За утоляването на глада и жаждата трябваше да тътрузя чехли до собствената си кухня. Няма да е като истинско пътешествие „на живо”, но аз съм си виновен за този пропуск – трябваше да го направя преди много години, горе-долу по ваше време, но вие знаете размера на пенсиите тогава, а и нямах излишен имот за продаване…

И така, след като се наместих на стола и протегнах вече изпусталелите си крака на бюрото, а служителите на агенцията хлопнаха външната врата зад себе си, натиснах копчето и на мига се пренесох в австралийското бюро за пътешествия в Сидни. Видях на склад робоводачите и не бях очарован от вида им. Моят побърза да излезе навън и мислено пожелах да завие надясно по тротоара. Поех издълбоко усещането, че дишам океански въздух, погледнах към мастилено синьото небе, проследих няколко непознати модела на безшумни електромобили и закрачих напред. Извадих пътеводителя от джоба си и се упътих най-напред към черупчестите сгради, между които отдавна знаех, че там се намира и операта. Разминавах се с млади, стари, но явно те бяха свикнали с робоводачите и въобще не ми обръщаха внимание. Запитвах ли обаче някого на някое кръстовище по коя пряка да тръгна, той или тя спираше и с лека усмивка ме насочваше… Въобще не ми беше изморително, само дето усетих, че чехлите ми се изхлузиха от краката на ламината в къщи, заради несъзнателните опити да правя крачки… Прескачам подробностите, но успях да се замъкна при операта вече по тъмно, качих се на едно корабче, за да я разгледам откъм океана.

image

А на сутринта отново от корабче се порадвах на огрятия от слънцето център на града.
                                                      image
 
Тук спирам с разказа за моето пътуване, защото между документите са ми пробутали да подпиша декларация, че няма да разказвам за престоя си в Австралия. Нарушавал съм правото на "XYZ"- фирмата, отдел "Реклами". Съжалявам много, скъпи приятели от Блог.бг, където съм от пролетта на 2012, вече цели 20 години.

Виждате ли как спазвам правилата, а някои колеги от Блога въобще не се съобразяват с тях!

Според моите изчисления сте в навечерието на Новата  за вас 2018 година. Да ви е честита"




Гласувай:
20


Вълнообразно


1. troina - прекрасно, и аз бях там / с "XYZ"-
31.12.2017 17:59
ПиЕр,от всички твои сладкодумия, най обичам тези
Пътувания напред назад..с лятящото килимче..
който силно мечтае,няма спирка,
и Боговете му помагат, а
ние, сигурно в блог бг, сме..полудели..
изкеффи мее,мон ами..
Мерси боку!
още по- весела и интересна Новата 2018г
наздраве!
цитирай
2. xubavka - Весело посрещане на Новата година в бъдещето, Пиер!
31.12.2017 18:32
Пишеш страхотно!
Таня
цитирай
3. leonleonovpom2 - Щастливец си, Пиер! Пътуваш н...
31.12.2017 23:03
Щастливец си, Пиер!
Пътуваш напред във времето!
С право, сигурно няма да попаднеш на канибали или пък на робовладелци! Едва ли ще те накарат да им служиш войник!

Виж ,не рискувай, да се връщаш назад! Много по-опасно е!
Защото могат да те накарат , например да носиш Тиберий в лектиката по баирите на Капри или по пътя от Неапол до Рим! Няма и да забележиш от потта панорамата тогава!

Хубава и щастлива Нова Година ,приятелю!
цитирай
4. pvdaskalov - * 1 *
01.01.2018 02:28
troina написа:
Прекрасно, и аз бях там / с "XYZ"
ПиЕр,от всички твои сладкодумия, най обичам тези
Пътувания напред назад... с лятящото килимче..
който силно мечтае,няма спирка,
и Боговете му помагат, а
ние, сигурно в блог бг, сме..полудели..
изкеффи мее,мон ами..
Мерси боку!
още по- весела и интересна Новата 2018г
наздраве!

Юлия, аз не те виждам тройна, защото не съм пил и капка, въпреки, че преди малко посрещнахме Новата година тук, в София.
Нали съм Стрелец, никога няма да се наситя на пътешествия у нас и в чужбина, но от доста време предпочитам да се разхождам по света с чичко Гугъл.
Благодаря ти за коментара и дано запомним с добро отминалата година стара.
Кой знае Новата каква попара ще ни забърка...
С най-добри пожелания за здраве и успехи по всички фронтове!
П и е р
цитирай
5. pvdaskalov - * 2 *
01.01.2018 02:34
xubavka написа:
Весело посрещане на Новата година в бъдещето, Пиер!
Пишеш страхотно!
Таня

Сакън! Да не си се уплашила...
Написаното е нищо, в сравнение с гърмежите в столицата. Дори в момента продължават, а колко е часът, ще видиш, като изпратя отговора на твоя мил коментар.
С пожелание за крепко здраве и успехи в профрсионален и в личен план.
П и е р
цитирай
6. pvdaskalov - * 3 *
01.01.2018 02:51
leonleonovpom2 написа:
Щастливец си, Пиер!
Пътуваш напред във времето!
С право, сигурно няма да попаднеш на канибали или пък на робовладелци! Едва ли ще те накарат да им служиш войник!

Виж ,не рискувай, да се връщаш назад! Много по-опасно е!
Защото могат да те накарат , например да носиш Тиберий в лектиката по баирите на Капри или по пътя от Неапол до Рим! Няма и да забележиш от потта панорамата тогава!

Хубава и щастлива Нова Година ,приятелю!


Да, такъв съм. Което си представям е много близо до реалното преживяване.
И аз ти пожелавам една (И много повече от една!) прекрасна година.
В отговор на коментар към последния ти постинг за нефта като грес, ти загатна за Големия взрив. Тръгнах и аз да се намеся във връзка с взрива, но времето беше напреднало, досрамя ме и изтрих написаното. Темата е прелюбопитна, но друг път ще разменим вижданията си.
Втори път ме досрамя малко след словото на Президента да напиша постинг от два реда само: НА ГОЛ ТУМБАК - ЧИФТЕ ПИЩОВИ! НО КАКВА ЗАРЯ СИ НАПРАВИХМЕ, КАКВА ПУКОТЕВИЦА, СЯКАШ СМЕ НА ВОЙНА! И сега още се чуват гърмежи. Ако си имахме куче, щеше да се наежи...
Жив и здрав, Ваньо!
П и е р
цитирай
7. paciencia - ЧНГ и на теб, Пиер!
01.01.2018 13:40
По много оригинален начин ни честитиш Новата година! Наистина си щастливец, правиш скокове във времето и пространството с такава лекота, че започвам да ти вярвам:) Здраве, щастие и благополучие през Новата година и дръж здраво Музата, Сладкодумецо!
цитирай
8. donchevav - Толкова реалистично си описал това ...
01.01.2018 21:54
Толкова реалистично си описал това мечтано пътешествие - на места забравях, че е само във въображението, че не описваш реални обекти и преживявания! Фентъзи - още една ниша, в която прекрасно се вписваш, скъпи Пиер! Поздравления за чудесния разказ!
Честита Нова година! Нека тя сбъдне и най-смелите ти мечти, нека донесе на тебе и семейството ти много здраве, щастие и благополучие! Поздрави на Лида!
цитирай
9. pvdaskalov - * 4 *
01.01.2018 22:49
paciencia написа:
ЧНГ и на теб, Пиер!
По много оригинален начин ни честитиш Новата година! Наистина си щастливец, правиш скокове във времето и пространството с такава лекота, че започвам да ти вярвам:) Здраве, щастие и благополучие през Новата година и дръж здраво Музата, Сладкодумецо!

Благодаря, Вася. Ако не се лъжа, и аз ти я честитих. Но това не пречи да ти пожелая отново много здраве и... любов.
Колкото до написаното, така се бях вживял, че трябва да черпя по случай благополучното си завръщане, пардон, сваляне на шлема. Вече подадох молба до "XYZ"- фирмата, отдел "Реклами", да ми разрешат да довърша словесно пътешествието си. Получих И-мейл, че вероятно ще се съгласят, но тъй като това е труд и той трябва да се плати от тях, вместо хонорар ще ми изпратят едно малко кенгуро в Калофер.
Мисля да се съглася. Колко ли книги трябва да изчета с какво се хранят и т.н. Може би ще трябва и разрешение от властите да взема.
Бъди жива и здрава, Вася!
П и е р
цитирай
10. pvdaskalov - * 5 *
01.01.2018 23:45
donchevav написа:
Толкова реалистично си описал това мечтано пътешествие - на места забравях, че е само във въображението, че не описваш реални обекти и преживявания! Фентъзи - още една ниша, в която прекрасно се вписваш, скъпи Пиер! Поздравления за чудесния разказ!
Честита Нова година! Нека тя сбъдне и най-смелите ти мечти, нека донесе на тебе и семейството ти много здраве, щастие и благополучие! Поздрави на Лида!

Благодаря ти, Вени. Да е честита на всички ни.
Истинско удоволствие е за мен да се пренеса в някакъв свят и да си въобразя, че той е реален. А как го описвам като реален, съвсем не знам как се получава... Инстинктивно, може би.
Хубави януарски празници!
П и е р
цитирай
11. crep - Честита Нова година!
02.01.2018 07:43
Честита Нова година!
цитирай
12. pvdaskalov - * 6 *
02.01.2018 12:00
Нека е честита, Крепче!
Често се губиш от хоризонта. Да не обикаляш и ти Света?
Разказвай!
Поздрави и благопожелания за цялото ти семейство!
П и е р
цитирай
13. inel379 - За много години!:)
02.01.2018 14:18
Здрава, с устременост безкрайна
е твоята закваска трайна,
а творческото обаяние прелива
в душата ти за полет жива!
Бъди щастлив, Стрелецо!
Въображението на пътешественик
носи с настроение
и да не стихва чудното,
звънящо вдъхновение!
През бурите минавай смело
и на живота заслужено се радвай,
че е достойно започнатото дело!
От сърце желая да е успешно!
цитирай
14. syrmaepon - ЧНГ, Пиер! Да ни радваш цяла година с ...
02.01.2018 15:09
ЧНГ, Пиер! Да ни радваш цяла година с приказки!
цитирай
15. pvdaskalov - * 7 *
02.01.2018 15:29
inel379 написа:
За много години!:)
Здрава, с устременост безкрайна
е твоята закваска трайна,
а творческото обаяние прелива
в душата ти за полет жива!
Бъди щастлив, Стрелецо!
Въображението на пътешественик
носи с настроение
и да не стихва чудното,
звънящо вдъхновение!
През бурите минавай смело
и на живота заслужено се радвай,
че е достойно започнатото дело!
От сърце желая да е успешно!

Благодаря, Лени! Да е честита и на теб, и на твоето обкръжение. Макар да съм с въображение, както казваш, не мога да си представя ескорта твой, щом дори и снимка няма на притежателката на НИК-а... Така е по-добре - да си мислим, че контактуваме със богове, богини и прима балерини. Впрочем, не е изключено. Всеки представлява една малка Вселена.
Бъди жива и здрава!
П и е р
цитирай
16. pvdaskalov - * 8 *
02.01.2018 16:00
syrmaepon написа:
ЧНГ, Пиер! Да ни радваш цяла година с приказки!


ЧНГ и за теб, Сирме. Не знам защо идеята за XYZ-пътешествие наричаш приказка. Приказка щеше да бъде, ако в Сидни бях на концерта на неостаряващото миньонче Кайли Миноук. Помня, че преди почти 20 години изнесе концерт в София, но аз не сторих мокаят да отида. Тогава вместо мен, целуна по бузката съседското момче Асен Зердев. А ако през 2032-а моят XYZ-водач беше посетил концерта й в Сидни и аз се осмелях да си изпрося целувка, тя щеше да остави отпечатък от яркочервените си устни не върху моето, а върху неговото челце - на роботчето-водач. Те, това е приказка, а аз щях да й чуя дъха отблизо и да помириша парфюма й. През 2032-а беше точно на 64 години. Нищо работа. На възрастта на по-малкия ми син.
Жива и здрава бъди, Сирме. И ти благодаря, че ме накара да си припомня още вълнуващи мигове от моето фантастично пътешествие.
П и е р
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pvdaskalov
Категория: История
Прочетен: 2102870
Постинги: 726
Коментари: 6890
Гласове: 13602
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031