Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2018 20:52 - Диетата при подагра е 90 процента от лечението на болестта
Автор: apologetic Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1345 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 01.04.2018 22:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Подаграта е заболяване, което се дължи на нарушена обмяна на пикочната киселина в организма на човека. В повечето случай подаграта се констатира като наследствена, но може да бъде последствие и от бъбречни, кръвни и други заболявания, а също и резултат след прием на някои медикаменти. Установено е, че от подагра значително по-често боледуват мъжете.

В повечето случаи лечението на подаграта е медикаментозно, но основна част в лечебния процес заема и правилният начин на хранене. Целта на една правилна диета е установяването на баланс в обмяната на пикочната киселина. В началото на лечението рязко се ограничава консумацията на сол и животински мазнини. При диагностицирана подагра хранителните продукти, трябва да се разделят на: абсолютно забранени; храни, които се консумират ограничено; и такива, които могат да се консумират свободно. 
Забранени продукти
Лекарите съветват напълно да се изключат всички храни, които съдържат високо количество мазнини. Такива са тлъстото месо, тлъстите риби, карантиите, сланината. Не бива да се консумират: черен дроб, бъбреци, мозък, далак, шкембе; консерви – в тях  се използват твърде много сол и мазнина.  Диетата при подагра забранява използването на гъби и гъбен бульон в ястията. Изключват се бобът, грахът, спанакът, аспержите, цветното зеле, лещата, патладжаните. От плодовете най-нежелателни са сините сливи и малините. Освен всичко това в храненето на болния не трябва да присъстват какаото, шоколадът, кафето и силните чайове. Алкохолът е абсолютно забранен продукт за консумация при наличие на подагра, като това важи и за бирата.
Продукти, които трябва да се ограничават
Тези храни могат да се включват от време на време в менюто. Важно е да се помни, че ограничение означава по-рядка консумация. Всички тестени продукти: хляб, баници, кифли, понички, пирожки, мекици, пици, солети, бисквити трябва да бъдат избягвани. Пицата е противопоказна като тесто, но и като плънка от гъби, колбаси и т.н. Трябва да се избягват максимално доматени и други сосове. Доматената паста, пюрето, кетчупът, дори свежите домати не влияят добре на възстановяването и поддържането на добро състояние при заболяване като подаграта,
Да се избягва въобще честата консумация на храни и напитки, които възбуждат по някакъв начин нервната система, например: люти чушлета, туршия, консервирана риба и други. Освен това е добре се ядат колкото може по-рядко яйца. 
Позволени продукти
Месо е допустимо 1-2 пъти в седмицата - пилешко, заешко, телешко, риба с ниско съдържание на мазнини. препоръчителни са супи и зеленчукови ястия с пилешки, телешки или рибен бульон. Не трябва да се злоупотребява обаче с консумацията на месо. За да се избегне максимално приема на мазнини, месото и рибата се обработват чрез варене, печене и задушаване. Като се изключат по-горе ограничените зеленчуци и тези с по-остър вкус, могат да консумират всички други зеленчуци, които се предлагат на българския пазар. При тях отново е добре кулинарната обработка да бъде варене, печене или задушаване. Салатите могат да се овкусяват с оцет или лимонов сок, малко зехтин. Благоприятно влияние върху организма на болния от подагра имат картофите и оризът. Всички плодове, без споменатите вече сини сливи и малини, могат да се консумират свободно. Добре  е да  консумирате цитрусови  плодове,  за  да се подпомогне организма при изчистването на токсините. Към позволените храни спадат и млечните продукти - прясно и кисело мляко, извара, сметана, обезсолено сирене.

Храненията да се поне 5 за деня, на малки порции. Между тях трябва да се приемат много течности: слаб чай от билки, неподсладени сокове, мляко и предимно вода.                                                                                                              
Желателно е веднъж седмично да се прави разтоварващ ден, но не гладуване. Гладуването, е абсолютно  противопоказно. 
При наднормено тегло е задължително то да бъде снижено до нормално за индивида.






Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apologetic
Категория: Хоби
Прочетен: 2711467
Постинги: 870
Коментари: 751
Гласове: 3731
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930