Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2017 20:35 - МАТЮ
Автор: pvdaskalov Категория: История   
Прочетен: 1821 Коментари: 23 Гласове:
27

Последна промяна: 09.10.2017 22:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image           КОТЕШКА  ИМПРЕСИЯ 

Вихърът, що всички подплаши, на изток отвлякоха небесни апаши. Слънчо, малкият бог, черните облаци бързо разбута, проби и ги превърна в разнищени дрипи. С блага усмивка после погали Земята.

Матю, съседски котак, веднага при мене довтаса, навирил опашка. Заумилква се и ме залашка към хладилника бял. Щом парченце кучешка радост му клъцнах, замърка и взе в крачола ми да се отърква.

Тъй денят започна тази неделя. В скута ми Матю изпреде цяяяла къделя. Катранено черен, с бели мустаци, с две бели сълзи под сития поглед и лигавче бяло, премрежи очи, загледа ме вяло, замижа и се унесе в поредния котешки сън. А нейде оттатък баира камбаната попът удари. Калоферци, млади и стари, в китни градини зад високи дувари, наизвадиха „щилки” да резнат дръвца за зимъска. На Юмрука само рогатият захлупи антени с дъха си и ги скри от света.

На колко ли още такива есенни дни ще бъда замислен свидетел?
Гласувай:
27
0


Вълнообразно


1. 4udovi6teto - Прекрасен и светъл постинг, Чичо Пепи!
09.10.2017 20:48
Красота, словесна феерия!
А за котарачето нямам думи, хубавец!
Чу
цитирай
2. born - Присъединявам се към оценката на Валери !
09.10.2017 21:21
Чудесни сте и двамата !
цитирай
3. pvdaskalov - * 1 *
09.10.2017 21:30
4udovi6teto написа:
Прекрасен и светъл постинг, Чичо Пепи! Красота, словесна феерия!
А за котарачето нямам думи, хубавец!
Чу


Благодаря, драги ми Валери!
Ще те запозная с него, а пък ако му донесеш парченце чироз от Варна, няма да разреши друг да го барне. Ще върви след теб като куче... Само да знаеш как сладко мърка, просто ще те побърка.
Предупредих даскал Илия, че ще го публикувам в Интернет. Разреши. А ако някой го иска срещу 1000 долара, даваш ли го? Не, в никакъв случай, отвърна и заподскача към къщи, щастлив от комплимента. Отдавна съм му разказал за теб и ще се радва да ви запозная. На 14 т.м. навършва 70 години. Даскалът, де, не Матю. Бивш учител по физкултура и български, бивш спасител по морето, бивш строител в Испания, съсед и сродник, сега ми помага в градежа на двете стълби към Луната... Хубаво си живеем, Валери, в подножието на Ботевия връх. Само нощем чуваме тракането на транзитните влакове...
А твоето сравнение на пясъка със сусам ме хвърли в тъч - лудо удоволствие! Да му се прииска на човек да гушне на него някоя извънземна...
Бъди жив и здрав и дай Боже да се видим на 10 ноември. Имаш поздрави от маестро Ганини и от Иван Вълев.
П и е р
цитирай
4. rosiela - Не е лошо.
09.10.2017 22:02
Само пиши "Заумилква се" - така е граматически вярно. За глупостите на Йота няма да се трогна, но за котешка импресия - да.
цитирай
5. pvdaskalov - * 2 *
09.10.2017 22:04
born написа:
Присъединявам се към оценката на Валери ! Чудесни сте и двамата !

born написа:
Чудесни сте и двамата !

Знаеш, Стефчо, откога мечтаех за красиво коте. И то само дойде, избра ме за втори стопанин. Сега вече моите вкусотии деля на две. Е, преувеличих, но му давам да ги опита. Пристига всяка заран пред вратата ми с точност няколко секунди...
Ако и Надя хареса Матю, заповядайте с джипа...
Поздрави!
П и е р
цитирай
6. pvdaskalov - * 3 *
09.10.2017 22:19
rosiela написа:
Не е лошо. Само пиши "Заумилква се" - така е граматически вярно. За глупостите на Йота няма да се трогна, но за котешка импресия - да.

Благодаря, Росиела. Права си. Поправих грешката.
Макар, че не зная кой е този Йота, не ми се иска блогът ми да се превръща в тепих. Достатъчно горчилка изпих... Предпочитам от красив, по-красив стих.
Поздрави!
П и е р
цитирай
7. xubavka - Поздрави за Котешката импресия!
10.10.2017 09:05
Майстор си, чичо Петър, бих прочела с удоволствие това произведение на моя племенник, той обича котета. Ако решиш да издадеш книжка за деца, мисли ме в дарителите. Увлекателно пишеш! Ще се радвам да Ви посрещна на 10 ноември в Панагюрище! С надежда да сте здрави и за хубаво време навън. Поздрави на всички поканени от организаторите!
Таня Чардакова
цитирай
8. donchevav - Хубав човек си ти, Пиер, с широка ...
10.10.2017 09:48
Хубав човек си ти, Пиер, с широка душа и добро сърце! Истински калоферец вече, с Ботев в сърцето и с поглед, вперен в гордия Юмрукчал! Само не разбрах за толкова години защо не се реши да си вземеш собствено котенце - тъй какво - чужда радост:))) А иначе котаракът е красавец - хитър и наперен като френски гренадир. Много ми хареса! Поздрави стопанина му - велик кот е отгледал! А ти си вземи котка - да има кой да ти тича нагоре-надолу по стълбите към Луната и да ти краси къщата! Поздравления за художествения текст! Прегръщам ви и двамата с Матю!
цитирай
9. syrmaepon - Пожелавам да си свидетел на много още такива наблюдения
10.10.2017 09:49
" Слънчо, малкият бог, черните облаци бързо разбута, проби и ги превърна в разнищени дрипи."
цитирай
10. erato7 - Топчица истинска радост!:) Красив ...
12.10.2017 07:49
Топчица истинска радост!:) Красив котарак!
Пожелавам ти нестихващо вдъхновение, Чичо Пепи!
цитирай
11. pvdaskalov - * 4 *
12.10.2017 18:53
xubavka написа:
Поздрави за Котешката импресия! Майстор си, чичо Петър, бих прочела с удоволствие това произведение на моя племенник, той обича котета. Ако решиш да издадеш книжка за деца, мисли ме в дарителите. Увлекателно пишеш! Ще се радвам да Ви посрещна на 10 ноември в Панагюрище! С надежда да сте здрави и за хубаво време навън. Поздрави на всички поканени от организаторите!
Таня Чардакова

Извинявай. Таня, че толкова късно отговарям. Ти поне ми знаеш дереджето...
Благодаря за хубавите думи.
В Калофер няма свободна ръка. Всички имат препитание. Това е чудесно, но на мен не ми е лесно. Освен да си направя десетина ксерокопия и да ги пусна по двора да шетат.
Целувка от леля ти Лида.
П и е р
цитирай
12. pvdaskalov - * 5 *
12.10.2017 19:10
donchevav написа:
Хубав човек си ти, Пиер, с широка душа и добро сърце! Истински калоферец вече, с Ботев в сърцето и с поглед, вперен в гордия Юмрукчал! Само не разбрах за толкова години защо не се реши да си вземеш собствено котенце - тъй какво - чужда радост:))) А иначе котаракът е красавец - хитър и наперен като френски гренадир. Много ми хареса! Поздрави стопанина му - велик кот е отгледал! А ти си вземи котка - да има кой да ти тича нагоре-надолу по стълбите към Луната и да ти краси къщата! Поздравления за художествения текст! Прегръщам ви и двамата с Матю!

Миличка, Вени. чудя се как може да си толкова добра, след като зная къде си. Пращам ти 100 целувки от Матю, който преди четвърт час ме ухапа по дясната ръка, защото го гъделичках по тумбачето. Промих драскотината с кислородна вода и се надявам утре да се събудя.
Поздрави и от Лида.
П и е р
цитирай
13. pvdaskalov - * 6 *
12.10.2017 19:13
syrmaepon написа:
Пожелавам да си свидетел на много още такива наблюдения " Слънчо, малкият бог, черните облаци бързо разбута, проби и ги превърна в разнищени дрипи."

Дай Боже, Сирме, че имам още работа на белия свят.
Бъди и ти жива и здрава!
П и е р
цитирай
14. pvdaskalov - * 7 *
12.10.2017 19:19
erato7 написа:
Топчица истинска радост!:) Красив котарак!
Пожелавам ти нестихващо вдъхновение, Чичо Пепи!

Благодаря. Слънчице мило!
Радвай ни по-често с прекрасните си стихчета. оформени и озвучени като за литконкурс.
И ти имаш целувка от красивото калпазанче. Въпреки, че е чуждо, тази нощ е спало пред вратата ни.
П и е р
цитирай
15. born - Благодаря за поканата, Пиер !
12.10.2017 22:25
При първа възможност ще прескочим. Нашата Люси /синята/ я няма втори месец. Докато бяхме по морето, един от работниците - гаден мангал, я изхвърлил към Тунджа ! Ходих да я търся, но - уви. Да знаеш- мангалът не е човек ! Съжалявам, че не можахме да ви подарим синьо котенце, но виждам, че си намерил хубаво приятелче . Живи и здрави да сте с Лида, на която те моля да предадеш специални поздрави.
цитирай
16. pvdaskalov - * 8 *
13.10.2017 07:28
born написа:
Благодаря за поканата, Пиер ! При първа възможност ще прескочим. Нашата Люси /синята/ я няма втори месец. Докато бяхме по морето, един от работниците - гаден мангал, я изхвърлил към Тунджа ! Ходих да я търся, но - уви. Да знаеш- мангалът не е човек ! Съжалявам, че не можахме да ви подарим синьо котенце, но виждам, че си намерил хубаво приятелче . Живи и здрави да сте с Лида, на която те моля да предадеш специални поздрави.

Благодаря, Стефчо, за милия коментар. Боли, нали? Познато ми е това чувство. Сякаш се разделяш с жив човек, приятел... Собственик на Матю е друг човек, съсед и сродник, обаче котарачето се пресели при мен. И тази нощ е спало пред вратата ми. Дори в момента чувам как мърка доволно отвън след 200 грама сирене. Срещи 10 стотинки ще можете да се снимате с него. Ако нямате дребни, аз ще платя.
Заповядайте с Надя след месец, за да можем да си побъбрим. В момента сме качили високо в двора една оранжева бетонобъркачка и изливаме подпорна стена. Работниците са кът, та става бавно. Проектът е сложен, но ще се довърши догодина, ако е рекъл Господ. Тъкмо да го обсъдим с теб, докато Лида направи лазаня или рататуй, а Надя - пелмени и борш. Има и къде да се спи...
Пиша рано сутринта, преди хуните да са пристигнали. Разглезил съм ги, изпиват по два еднолитрови термоса кафе.
Донесете си туби да си налеете изворна вода с два сертификата от "Чучура". Тъкмо и да поговорим за тютюнопушенето, че аз на стари години задимих като комин. От нерви, разбира се.
Живи и здрави!
П и е р
цитирай
17. born - И аз пропуших.
13.10.2017 09:10
Моите майстори пият само бира. Започвам да събирам пари, за да можем да се снимаме с Матю. Ние останахме само с 6 котки - 3 момичета и 3 момчета. Единият от тях е кръстен на любимия ни котарак Лео, който загина нещастно от съседския питбул. Новият е абсолютно копие на Лео, барабар с нрава му. Но най- много тъжим за ЛЮСИ ! Като човек беше . Остана само спомена и снимките.
цитирай
18. pvdaskalov - * 8 *
16.10.2017 21:54
born написа:
И аз пропуших. Моите майстори пият само бира. Започвам да събирам пари, за да можем да се снимаме с Матю. Ние останахме само с 6 котки - 3 момичета и 3 момчета. Единият от тях е кръстен на любимия ни котарак Лео, който загина нещастно от съседския питбул. Новият е абсолютно копие на Лео, барабар с нрава му. Но най- много тъжим за ЛЮСИ ! Като човек беше . Остана само спомена и снимките.

Браво на теб! Аз се мразя заради слабата си воля. Моите майстори са много сръдливи Собственикът на Матю се разсърди, че открих грешки в кофража, събра си всичкия багаж, вкл. бетонобъркачката, и си отиде с гръм и трясък. Така крещя, че на друг съсед умряха няколко гълъба от стрес. Ама аз не се предавам, пожелах му да е жив и здрав, отидох в Карлово и се върнах с чистак нова, собствена. Качихме я на високото, видя я как свети в оранжево и дойде да пита може ли да работи с нея. И аз, нали съм мека Гана, се съгласих. Запрегръща ме, зацелува ме от благодарност, но изпълни условието да си признае, че е сгрешил. Впрочем, грешката бяхме вече оправили. В събота му бяхме на 70-ия рожден ден. Подарихме му с Лида бутилка "Джони Уокър" с две чаши. Щото е бил в Испания... Т.е., скитал е по света като Джонито.
Такива работи по нас.
Помниш ли, че нашата сватя се казва Люси? Поздрави на Надя.
П и е р
цитирай
19. ladylady - https://youtu.be/brNicYOptQ4 / искам да ти кажа, ноо ще пусна музика..
17.10.2017 08:43
Петре,Петре,като камък си..в този блог..
такава ..мила снимка...
направихме вече към 5 г тук...
не мога да повярвам..
прегръдки ти изпращам, и ти
казах..
прости...
Frau Юлия
цитирай
20. batogo - !!!:))) Поздравления за това изискано творение, Пиер!
17.10.2017 09:51
Човек със стил си и с усет! Даже и котаракът, който си гушнал, е стилен!
Дано Бог ти промислил дълъг и все така творчески календар!
цитирай
21. pvdaskalov - * 9 *
17.10.2017 16:47
ladylady написа:
https://youtu/brNicYOptQ4 / искам да ти кажа, ноо ще пусна музика.. Петре,Петре,като камък си..в този блог..
такава ..мила снимка...
направихме вече към 5 г тук...
не мога да повярвам..
прегръдки ти изпращам, и ти
казах..
прости...
Frau Юлия

Интересна работа!? И друг път ми се е случвало първо да се скарам с някого, а после да ми стане най-добър приятел. Така, май, е най-добре. Лошото да е зад гърба ни и да не се повтаря.
Ако знаеш, Юлия, колко години съм отделил за археологията на Разград и Добрич!
Поздрави!
П и е р
цитирай
22. born - Драги Пиер,
17.10.2017 22:30
Относно пропушването няма да ти цитирам Марк Твен - знаеш какво казва по въпроса. И защо да отказваме пушенето ? Всяко умерено удоволствие е полезно.
Съчувствам ти за инцидента с баш-майстора, но пък сега си имаш собствена бетонобъркачка. Нашите майстори са флегматик и меланхолик и обектите вървят бавно, но качествено. Аз не им правя остри забележки, защото са с нежни души, лечими единствено с бира и съгласно кимане. Преди няколко дни единият - железар- ми даваше акъл как се правят вертикални заварки. Преди 40 год. завърших курс в КЗУ и имам правоспособност /барабар с документа/ по "Електродъгово заваряване на нисковъглеродни и нисколегирани стомани". Слушах го с внимание и кимайки с разбиране се съгласих с неговата лекция. Человекът има нужда от внимание и заслужен интерес към величавите си знания и майстУрлук ! А ти- някакъв си строителен инженер, ще намираш кусури на майстора ! Кой си ти , бе !?! Въобще не може да става и дума за някакво сравнение между теб и майстора ! Като се периш толкова със знания - можеш ли да изпиеш 3 /три/ двулитрови бири, а ?
Поздрави на Лида и Люси !
цитирай
23. pvdaskalov - * 10 *
18.10.2017 08:06
born написа:
Драги Пиер,Относно пропушването няма да ти цитирам Марк Твен - знаеш какво казва по въпроса. И защо да отказваме пушенето ? Всяко умерено удоволствие е полезно.
Съчувствам ти за инцидента с баш-майстора, но пък сега си имаш собствена бетонобъркачка. Нашите майстори са флегматик и меланхолик и обектите вървят бавно, но качествено. Аз не им правя остри забележки, защото са с нежни души, лечими единствено с бира и съгласно кимане. Преди няколко дни единият - железар- ми даваше акъл как се правят вертикални заварки. Преди 40 год. завърших курс в КЗУ и имам правоспособност /барабар с документа/ по "Електродъгово заваряване на нисковъглеродни и нисколегирани стомани". Слушах го с внимание и кимайки с разбиране се съгласих с неговата лекция. Человекът има нужда от внимание и заслужен интерес към величавите си знания и майстУрлук ! А ти- някакъв си строителен инженер, ще намираш кусури на майстора ! Кой си ти , бе !?! Въобще не може да става и дума за някакво сравнение между теб и майстора ! Като се периш толкова със знания - можеш ли да изпиеш 3 /три/ двулитрови бири, а ?
Поздрави на Лида и Люси !

Що не прочетох този брилянтен коментар по-рано. Хуните ще пристигат всеки момент и ще питат за термоса с кафето. Аз съм щастлив "чорбаджия" - изпиват дамо два еднолитрови на ден. С много шекер.
Ето, чувам ги. Чао!
П и е р
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pvdaskalov
Категория: История
Прочетен: 1468686
Постинги: 661
Коментари: 6168
Гласове: 9777
Календар
«  Януари, 2018  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031