Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2017 13:00 - ВТОРОТО ОТ СЕДЕМТЕ ОСНОВНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА, ЧЕ ГРОБЪТ НА АПОСТОЛА НЕ Е В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ
Автор: pvdaskalov Категория: История   
Прочетен: 11311 Коментари: 18 Гласове:
29


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Няма археолог, антроплог или дори средношколец, участвал в бригада на археологически обект, където са откривани скелети, да не се изненада от окаяното състояние на скелет 95, разглеждайки снимките му. Това проличава най-вече, когато подходяща двойка снимки бъде поставена под огледален стереоскоп.
2. Набеденият скелет за светиня е изпомачкан още през Средновековието при строителството на черквата „Св. Петка Самарджийска”.

Оказва се, че скелетът е с неестествен надлъжен и напречен наклон - веднъж към апсидния зид и втори път към олтарния камък, надясно. С потъването на черквата през вековете и деформацията на земния пласт под нея се е променило и хоризонталното положение на скелета. Деформациите както на съоръженията, така и на прилежащия им терен са добре известни на архитектите, строителните инженери и геодезистите и се изследват от тях.
Това, че черквата е претърпяла деформации, се доказва с очевидната пукнатина през свода и олтарната ѝ ниша. Апсидната стена е възседнала римски зид, който е станал причина за появата на цепнатината. Все едно да счупиш клонка на коляното си...                                                             

 image   image 1.

Така североизточната половина на олтара е повлякла видимо надолу пласта земя с таза и бедрените кости. На една от снимките, разгледана с по-голяма лупа и неголямо увеличение, се вижда, че тазът е потънал значително под нивото на подлакътните кости на лявата ръка, а гръбначният стълб е изпъкнал до степен да предположим наличие на костно заболяване, наречено лордоза. Явно, тази деформация е озадачила археолозите, защото са изгребали част от пръстта под ломбалните прешлени, очаквайки да открият причината.

image  image

image 2.

Олтарният камък, съдейки по размерите му - тежащ над един тон, е увлякъл надолу и към себе си пласта земя, заедно с горната част на скелета. Това е довело или до видимата деформация на гръбначния стълб (изкривяване надясно) или е белег на сколиоза.

Бедрените кости на скелет 95 са успоредни – признак за свободно трупополагане в гробна яма, но и на разместване, довело до счупвания при забиването покрай тях на дървени колове (пилоти). Ако бяха напъхани в тунел, какъвто не е намиран под или в апсидния зид, те щяха да бъдат в Λ-образно положение (събрани в коленете), съдейки по открития костен материал в зиданите гробове.

  image  image 3.

По скелет 95 има следи от хоросан и варовикови отлагания, които са причина пукнатините на таза да не личат за разлика от пукнатините в таза на скелет 79. Нещо повече - двете перки на тазовите кости, вместо да бъдат намерени анатомично правилно разположени спрямо бедрените кости, те са смачкани като тепсия, т.е. пространственото им разположение е напълно нарушено. За това им състояние няма друго обяснение, освен близостта до апсидната основа и стъпването от двете страни на траншеята за нея, докато е прокопавана.

 image image  image  image 

   теоретичен      подходящ         таза на            таза  на      4.           изглед             пример       скелет №79       скелет №95 

Върху бедрените кости на скелет 95 се виждат светли дъги, концентрични на дупките от забитите досами тях пилоти. Обяснението е в наличието на въглерод в гниещите колове, кислород от високите подпочвени води (особено след проливни дъждове) и калций в костите. При скелет 79 (на 2-3 метра от скелет 95 и не по-малко обезобразен от него) образуване на калциев карбонат (варовик) не се наблюдава поради липсата на органични източници в непосредствена близост. В замяна на това при този скелет са регистрирани съществени липси - целия ляв долен крайник, тибията на десния и... черепа, вероятно изхвърлени или преместени от средновековните строители на черквата.

По козирката от хоросан над бедрените кости на скелет 95 и леко встрани от нея (южно) се виждат кости, полепнали в хоросана, което показва, че тази част на основите е вече в стар гробищен пласт, подобно на зиданите с тухли гробове. Тяхното присъствие не е от полза за опонентите на археологическата теза, особено когато се виждат в козирката от хоросан над бедрените кости на скелет 95. В третата снимка-детайл костиците са няколко, но най-добре се различава в дясно горе. Продълговатата тръбна кост е с характерния бял пръстен, а надолу е сцепена и отворена.

image image image 
5.

Тъй като е оповестено официално в пресата от о.з. полковник Богдан Кръстев, сподвижник на покойния писател Николай Хайтов, че според едно от заключенията на два западни института по криминалистика обесеният ни национален герой е бил препогребан с вързани зад гърба ръце, вкочанени от кучешкия студ през февруари на 1873 година, добре е да обърнем внимание на положението на горните крайници на скелет 95, открит вляво от олтарния камък (откъм северната му страна), разчистен внимателно и фотографиран.

Ръцете са били положени по един от няколкото възможни начина при християнските трупополагания - лявата длан на корема, под пъпа, а дясната - над него, или по-горе - над слънчевия сплит. След като са изтлели меките части на трупа, костите на лявата китка, дланта и пръстите са се отделили и постепенно приплъзнали по прекалено изпъкналите ломбални прешлени на гръбначния стълб, а тези на дясната ръка, предпазени донякъде от ребрата, преди и те да бъдат натрошени при поставянето на олтарния камък, са останали върху прешлените, крепящи гръдния кош.
.
Тук обаче трябва да обърнем внимание на факта, че двете подлакътни кости, на сантиметри от китките, имат малки правоъгълни отверстия.

image  6.

И ако имах фантазията, таланта и неподплатената увереност на Хайтов, щях да доказвам, че скелет 95 е принадлежал на разпнат на кръст стар разбойник.
.
Остава да обсъдим жалкото състояние на черепа и гръдния кош. Причините за това могат да се дължат на факта, че скелетът е бил на педя
под строителната площадка, която не бива да отъждествяваме с буренясалия терен на изоставеното ранновизантийско гробище.
Запазването на подлакътните кости, без те да имат сериозни счупвания, докато черепът и гръдният кош са повредени до неузнаваемост, подсказва, че повредите са станали при изкопаването на недълбока квадратна яма за полагането на олтарния камък.
    

image.image.image
                                                                                                                                               7.

Стереоскопичното разглеждане на черепа и долната му челюст със специална апаратура или поне с голяма лупа показва, че повечето от зъбите липсват, личат някои от зарасналите алвеоли, а на отделни места на челюстта са поставени плоски фрагменти от черепа, за да прикрият алвеолите или да имитират при снимането поне част от липсващите зъби. Това не е единствената злонамерена „шега”, която е направена със скелет 95, след като е настъпило неизбежното разочарование сред привържениците на легендата за препогребването на Апостола.





Гласувай:
31


Вълнообразно


1. donchevav - Дори и само последният аргумент да ...
09.02.2017 13:36
Дори и само последния аргумент да вземем, пак можем да се озадачим що за наука е боравила с останките и колко сериозно се е отнасяла с конкретните факти, щом може да си позволи такава "шега", такова тенденциозно, зложелателно режисиране на истината.
Много подробно, прегледно и ясно изложение - логично и достъпно дори за такъв непросветен читател като мене! Благодаря ти, скъпи Пиер! Желая успех!
цитирай
2. pvdaskalov - * ! *
09.02.2017 14:24
donchevav написа:
Дори и само последният аргумент да вземем, пак можем да се озадачим що за наука е боравила с останките и колко сериозно се е отнасяла с конкретните факти, щом може да си позволи такава "шега", такова тенденциозно, зложелателно режисиране на истината.
Много подробно, прегледно и ясно изложение - логично и достъпно дори за един такъв непросветен читател като мене! Благодаря ти, скъпи Пиер! Желая успех!


Твърденията на таланта Хайтов бяха наукообразни. Към момента победители не са историческата мисъл и археологическата наука, а авторитетът на народния любимец. Всички негови опоненти починаха, а по-младите изоставиха борбата заради научните си и политически кариери.
Чувството, че обвинявам живи и мъртви в недоглеждане на фактите и слабата им интерпретация и защита е ужасно.
Благодаря ти, Вени!
П и е р
цитирай
3. xubavka - Още едно мнение в подкрепа!
09.02.2017 16:04
Участвала съм в археологическите разкопки на могилата в с.Юнаците под ръководството на г-жа Мацанова и сме намирали скелети, дори и на бебе. Моето мнение е че, определено снимките не са на труп, който е положен по корем. При така написани факти, няма съвпадения и според мен: трупът е положен по гръб, защото видно от снимката костиците на дланта на едната ръка са върху гръбначния стълб, т.е. няма как да е бил с вързани ръце при това трупополагане. Когато трупът е с вързани ръце отзад, по-вероятно е ръцете да са били вързани успоредно една на друга, а не една срещу друга, което доказва, че този труп на снимката не е положен с вързани ръце. Освен това, скелетът е силно увреден и е по-възможно да е на човек, живял много преди 19 век. Мисля, че и останалите констатации са правилни! Поздрави за професионализма! Ще следя с интерес темата!
цитирай
4. pvdaskalov - * 2 *
09.02.2017 17:00
xubavka написа:
Още едно мнение в подкрепа!
Участвала съм в археологическите разкопки на могилата в с.Юнаците под ръководството на г-жа Мацанова и сме намирали скелети, дори и на бебе. Моето мнение е че, определено снимките не са на труп, който е положен по корем. При така написани факти, няма съвпадения и според мен: трупът е положен по гръб, защото видно от снимката костиците на дланта на едната ръка са върху гръбначния стълб, т.е. няма как да е бил с вързани ръце при това трупополагане. Когато трупът е с вързани ръце отзад, по-вероятно е ръцете да са били вързани успоредно една на друга, а не една срещу друга, което доказва, че този труп на снимката не е положен с вързани ръце. Освен това, скелетът е силно увреден и е по-възможно да е на човек, живял много преди 19 век. Мисля, че и останалите констатации са правилни! Поздрави за професионализма! Ще следя с интерес темата!


Даа, видиш ли случайно Величка Мацанова, поздрави от мен. А проф. Мерперт помниш ли? Румен Катинчаров? Тях двамата ги няма вече...
Много дини ядохме от полето. Сега си имат база.
Хубавке, макар да си била на праисторически обект, съвсем точно разсъждаваш. Заключението ти, че "скелетът е силно увреден" е безапелационно. Това, което казваш, ще да е един от най-силните козове, макар че Хайтов обясняваше всички счупвания и липси с неравномерно (?) гниене и немарливо (??) водене на разкопките. Ти знаеш с какво старание се работи на археологически обект. Само в приказките може коремът на Вълка да се напълни с камъни и той да не усети болка.
Благодаря за мнението.
П и е р
цитирай
5. germantiger - :)
09.02.2017 18:39
Поздравления за труда, конкретиката и явно професионализма.

Прочетох постинга заради теб открай-докрай, макар да не разбирам напълно детайлите и все пак ми беше достатъчно интересно.

Учудвам се, защото многото блоговои патриоти и историци, които бият тъпана в блог.бг за какво ли не - не коментират при теб или не го правят поне до момента?!
цитирай
6. pvdaskalov - * 3 *
09.02.2017 20:09
germantiger написа:
:)
Поздравления за труда, конкретиката и явно професионализма.

Прочетох постинга заради теб открай-докрай, макар да не разбирам напълно детайлите и все пак ми беше достатъчно интересно.

Учудвам се, защото многото блогови патриоти и историци, които бият тъпана в блог.бг за какво ли не - не коментират при теб или не го правят поне до момента?!


Тигре, Тигре, широко скроен човек си. Веднага си разбрал, че към един такъв национален, бих казал, въпрос би трябвало да се подхожда много внимателно и с много честно отношение към фактите. В случая, след толкова години, те могат да се търсят безпристрастно САМО във фотодокументацията на разкопките от 1956 г. Аз лично съм сигурен в Дневника на разкопките, защото бях колега на двамата разкопвачи и зная какви педанти бяха. Особено Георги Джингов. Но Дневникът е оспорен от Хайтов.
Колкото до блоговите историци, не им се сърди. В днешно време мисленето много, много не е на почит. Защо да се товарят?
Бъди жив и здрав!
П и е р
цитирай
7. xubavka - Привет отново!
09.02.2017 21:10
pvdaskalov написа:
xubavka написа:
Още едно мнение в подкрепа!
Участвала съм в археологическите разкопки на могилата в с.Юнаците под ръководството на г-жа Мацанова и сме намирали скелети, дори и на бебе. Моето мнение е че, определено снимките не са на труп, който е положен по корем. При така написани факти, няма съвпадения и според мен: трупът е положен по гръб, защото видно от снимката костиците на дланта на едната ръка са върху гръбначния стълб, т.е. няма как да е бил с вързани ръце при това трупополагане. Когато трупът е с вързани ръце отзад, по-вероятно е ръцете да са били вързани успоредно една на друга, а не една срещу друга, което доказва, че този труп на снимката не е положен с вързани ръце. Освен това, скелетът е силно увреден и е по-възможно да е на човек, живял много преди 19 век. Мисля, че и останалите констатации са правилни! Поздрави за професионализма! Ще следя с интерес темата!


Даа, видиш ли случайно Величка Мацанова, поздрави от мен. А проф. Мерперт помниш ли? Румен Катинчаров? Тях двамата ги няма вече...
Много дини ядохме от полето. Сега си имат база.
Хубавке, макар да си била на праисторически обект, съвсем точно разсъждаваш. Заключението ти, че "скелетът е силно увреден" е безапелационно. Това, което казваш, ще да е един от най-силните козове, макар че Хайтов обясняваше всички счупвания и липси с неравномерно (?) гниене и немарливо (??) водене на разкопките. Ти знаеш с какво старание се работи на археологически обект. Само в приказките може коремът на Вълка да се напълни с камъни и той да не усети болка.
Благодаря за мнението.
П и е р


Непременно ще потърся начин да предам поздравите, чрез мои познати на г-жа Мацанова. Дано да е жива и здрава! Дините си ги спомням, но последно се видяхме с нея на една конференция след сезонното приключване на разкопките тогава, на която
се прожектира филм с археологическите ни открития. Действително при разкопки се работи с голяма прецизност, с четки за рисуване и за боядисване, мини метлички, пинсети, правят се снимки на всеки етап от разкритието, дори се правят отливки с гипс, с цел запазване на позициите на находките от разпадане и пр. и пр. Със специални уреди се измерва ъгъл и наклон на находката. Има нещо много странно в това, че при наличие на генетичен материал от кичурите на Левски, до сега не е направено изследване за генетично съвпадение на материала от скелет №95 с тях. Това, че Левски е съден, отменя ли факта на престъплението убийство, чрез обесване? Какво мислят криминалистите? Когато има престъпление спрямо българския народ, необходимо ли е нечие съгласие за едно просто генетично изследване за няколко десетки лева?
Мислех си днес още нещо, при положение, че скелет №95 видимо е много увреден, има предположение, за възрастта на погребания по измененията на прешлените на гръбнака – евентуална сколиоза, и пред вид на това, че Левски е бил висок, строен, дългокрак, здрав физически българин, човек с такова телосложение би ли могъл да направи лъвски скок? Казвам го на шега, но височината на тялото от таза към главата най- вероятно може да се установи, а от там и предполагаемата обща височина на погребания. Има разлика между скелет на нисък и набит физически мъж и строен и висок такъв?! Пожелавам лека вечер на размисли!



цитирай
8. pvdaskalov - * 4 *
09.02.2017 22:43
7. xubavka - Привет отново!
21:10
…………..
Непременно ще потърся начин да предам поздравите, чрез мои познати на г-жа Мацанова. Дано да е жива и здрава! Дините си ги спомням, но последно се видяхме с нея на една конференция след сезонното приключване на разкопките тогава, на която
се прожектира филм с археологическите ни открития. Действително при разкопки се работи с голяма прецизност, с четки за рисуване и за боядисване, мини метлички, пинсети, правят се снимки на всеки етап от разкритието, дори се правят отливки с гипс, с цел запазване на позициите на находките от разпадане и пр. и пр. Със специални уреди се измерва ъгъл и наклон на находката. Има нещо много странно в това, че при наличие на генетичен материал от кичурите на Левски, до сега не е направено изследване за генетично съвпадение на материала от скелет №95 с тях. Това, че Левски е съден, отменя ли факта на престъплението убийство, чрез обесване? Какво мислят криминалистите? Когато има престъпление спрямо българския народ, необходимо ли е нечие съгласие за едно просто генетично изследване за няколко десетки лева?
Мислех си днес още нещо, при положение, че скелет №95 видимо е много увреден, има предположение, за възрастта на погребания по измененията на прешлените на гръбнака – евентуална сколиоза, и пред вид на това, че Левски е бил висок, строен, дългокрак, здрав физически българин, човек с такова телосложение би ли могъл да направи лъвски скок? Казвам го на шега, но височината на тялото от таза към главата най- вероятно може да се установи, а от там и предполагаемата обща височина на погребания. Има разлика между скелет на нисък и набит физически мъж и строен и висок такъв?! Пожелавам лека вечер на размисли!

Извинявай, Хубавке, че изтрих старите коментари. Надвишихме изглежда лимита и не успях да одобря както е редно втория ти коментар. Ще бъда пестелив на буквени знаци. Идеята да се направи ДНК анализ на една поне костица от скелет 95 бе лансирана от експертите-медици преди около 30 години, но да се рови в зидовете след консервацията на черквата бе невъзможно. През 1956 г. този метод е бил непознат, а и да е бил вече в практиката, пак нямаше да се стигне до анализи и съпоставяне, защото за непрофесионалистите може всичко това да изглежда сложно, но данните при разкопките са показали, че зидът на апсидата е ПРЕСЯКЪЛ долните крайници. Следователно изводът, че скелет 95 е заварен от строежа на черквата и е бил там 1000 години по-рано, е БЕЗКОМПРОМИСЕН.
И ще ти кажа, че архивните снимки съдържат достатъчно данни за правилността на археологическите изводи, докато един ДНК анализ може да бъде фалшифициран, както Н. Хайтов представи клетвени декларации и експертизи от професори, които вече са доказано недостоверни. За някои от тях Хайтов сам се прецака, но вечна му памет. Не трябваше да се меси там, където патриотичните чувства не важат пред фактите.
Благодаря ти.
ПС – За да разбереш как стоят нещата с пример от твоята област, ще сравня ситуацията, при която за банкнота, излязла от обращение, някой твърди, че е банкнота от нова емисия. Вие ще вярвате на очите си заради външните белези, или ще сравнявате състава на печатарските мастила и хартията?
Предполагам, че не съм груб, Хубавке. Прощавай.
П и е р

цитирай
9. germantiger - бъг
10.02.2017 00:16
От теб
В днешно време мисленето много, много не е на почит. Защо да се товарят?

От мен
Прав си, те обичат само да крещят!
цитирай
10. pvdaskalov - * 5 *
10.02.2017 10:30
germantiger написа:
От теб
В днешно време мисленето много, много не е на почит. Защо да се товарят?

От мен
Прав си, те обичат само да крещят!


Тигре, аз си знам, че анонимните съобщения изчезват след време, но теб, нали не те мързи да мислиш, си постъпил, както трябва.
От 3/4 вековния ми опит наистина съм стигнал до извода, че мисленето изморява. Полякът Станислав Йежи Лец беше написал афоризъм, че и мозъкът претендирал за 8-часов работен ден.
Ще ти дам един пример. Моята съпруга има феноменална памет. Облазявам я всеки миг. Една пролет й казвам да купи от аптеката материали за лятото - някой от работниците в Калофер, ако пострада, да го спасяваме. Тя стриктно изпълнила заръката и когато един от тях се удари и текна кръв, тя извади цял плик обезболяващи. Не взе ли кислородна вода, риванол, йод, памук, марли? - питам. Не - отвърна - лани един от работниците го боляха зъбите и изпи всичките ми обезболяващи.
Не знам, Тигре, поучителен ли е този пример, но и аз спирам да мисля, че ми изписват половинката от болница. Отивам да си я прибера. Без нейната памет не зная нищо в къщи къде е. Вече и клавишите на лаптопа бъркам.
Поздрави!
П и е р
цитирай
11. germantiger - !
10.02.2017 14:42
Да ти е жива и здрава половинката, както и ти на нея :)
цитирай
12. pvdaskalov - * 6 *
10.02.2017 16:31
germantiger написа:
!
Да ти е жива и здрава половинката, както и ти на нея :)


Danke, mein lieber Tiger. Поздрави за г-жа Бракалова.
П и е р
цитирай
13. born - Здравей, Пиер.
10.02.2017 16:47
Искам да ти опонирам по понятни причини, но не намирам в твоите логически постройки слабо място, което да ползвам като база. Дотук всичките ти заключения са без всякакви основания за атака. Знаеш ли, точно този факт, за пресечените от абсидния зид долни крайници е може би най-силното доказателство за верността на твоите анализи. Поне за мен. А по принцип съм склонен да не се доверявам на каквото и да е физическо доказателство,включително и генетичния анализ. Защо ли ? Мисля, че преди известно време коментирах тази възможност за реална идентификация. Просто генетичния материал за сравнителен анализ е невъзможно да бъде фиксиран 100 % като истинен. Засега водиш с 2 : 0 . Ще видим нататък.
Поздрави на Лида с най-добри почитания !
ПП. Пропуснах да отбележа, че се солидаризирам напълно с изказаното от germantiger.
цитирай
14. pvdaskalov - * 7 *
10.02.2017 20:25
born написа:
Здравей, Пиер.
Искам да ти опонирам по понятни причини, но не намирам в твоите логически постройки слабо място, което да ползвам като база. Дотук всичките ти заключения са без всякакви основания за атака. Знаеш ли, точно този факт, за пресечените от абсидния зид долни крайници е може би най-силното доказателство за верността на твоите анализи. Поне за мен. А по принцип съм склонен да не се доверявам на каквото и да е физическо доказателство,включително и генетичния анализ. Защо ли ? Мисля, че преди известно време коментирах тази възможност за реална идентификация. Просто генетичния материал за сравнителен анализ е невъзможно да бъде фиксиран 100 % като истинен. Засега водиш с 2 : 0 . Ще видим нататък.
Поздрави на Лида с най-добри почитания !
ПП. Пропуснах да отбележа, че се солидаризирам напълно с изказаното от germantiger.


Стефчо, изброявам поне седем признака, по които може да се заключи веднъж завинаги, че гробът на националния ни герой трябва да се търси другаде, не в черквата "Св. Петка Самарджийска". И един е достатъчен...
Петър Велики посрещнал някакво европейско князче по най-тържествен начин - салюти, фойерверки... Нека се радва! Дошло ред да посети и той княжеството. Дотичал Началникът на армията при княза и Петър Велики, опнал се като струна и докладвал: "Нямаме салюти по пет причини. Първата е, липсва барут, втората, че..." Петър го прекъснал усмихнат и казал: "Една е достатъчна. Не се притеснявай!" Та и нашият случай е същият.
Приятна вечер, че съм се зарибил с един сериал...
П и е р
цитирай
15. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю Пиер!
15.02.2017 21:35
Убедително доказваш тезата си!
Карбонизирането в подходящи условия също е възможно
И лесно за доказване, при наличие на материал от костите С методите на аналитичната химия може и да се определи карбонат ли е отлагането!
Впрочем, при наличие на костен материал може да се направи и датировка, и генно проучване!
Има интересна публикация за гроба на Левски в брой седми от 13 февруари , тази година, във вестник" Минаха години"....

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
16. pvdaskalov - * 8 *
16.02.2017 09:57
leonleonovpom2 написа:
Здравей, приятелю Пиер!
Убедително доказваш тезата си!
Карбонизирането в подходящи условия също е възможно
И лесно за доказване, при наличие на материал от костите С методите на аналитичната химия може и да се определи карбонат ли е отлагането!
Впрочем, при наличие на костен материал може да се направи и датировка, и генно проучване!
Има интересна публикация за гроба на Левски в брой седми от 13 февруари , тази година, във вестник" Минаха години"....

Хубава вечер, приятелю!


Благодаря, Лео. Радвам се, че предположенията ми са правилни. Може би има запазени кости от този скелет, научно доказано че е заварен при строителството на черквата. Но сигурен ли си, че след толкова лъжи и измами през годините, няма да има опит за поредна фалшификация при евентуален ДНК-анализ?!
Бъди жив и здрав!
П и е р
цитирай
17. leonleonovpom2 - Не съм никак сигурен, приятелю Пиер!
16.02.2017 15:19
В един приморски музей се съхраняват бивни от мамути
Стадото е застигнато от потопа и удавено
Без да имам претенции, че съм дал гениална идея, казах им, че чрез тях може със сравнително голяма точност да се датира потопът
Един път годишно им напомнях, чрез питане, направили ли са нещо?
Вече и не питам, знам отговора
Нашите учени действат или от личен интерес, или по заповед
Лично мнение или инициатива, това е много екзотично животно при тях!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
18. pvdaskalov - * 9 *
16.02.2017 16:38
leonleonovpom2 написа:
Не съм никак сигурен, приятелю Пиер!
В един приморски музей се съхраняват бивни от мамути
Стадото е застигнато от потопа и удавено
Без да имам претенции, че съм дал гениална идея, казах им, че чрез тях може със сравнително голяма точност да се датира потопът
Един път годишно им напомнях, чрез питане, направили ли са нещо?
Вече и не питам, знам отговора
Нашите учени действат или от личен интерес, или по заповед
Лично мнение или инициатива, това е много екзотично животно при тях!

Хубав ден, приятелю!


Много интересен пример даваш, Лео, но изглежда са много заети с кариерите си. Такъв е случаят и с моите колеги. Тези, които бяха окаляни, или са вече покойници, или са много заети, или не вярват, че могат да променят статуквото.
Хайтов правИ каквото си иска с тях. Такива бяха времената. Но интересното е, че неговата сянка тегне до днес по разглеждания въпрос. Как ще се строши хатъра на големия творец! Това е въпросът!
Жив и здрав!
П и е р
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pvdaskalov
Категория: История
Прочетен: 2102764
Постинги: 726
Коментари: 6890
Гласове: 13602
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031