Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2017 17:00 - СЕДЕМТЕ ОСНОВНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА, ЧЕ ГРОБЪТ НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА...
Автор: pvdaskalov Категория: История   
Прочетен: 23343 Коментари: 35 Гласове:
25

Последна промяна: 01.02.2017 08:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

НЕ БИ СЛЕДВАЛО ДА СЕ ТЪРСИ В НЯКОГАШНОТО

РАННОВИЗАНТИЙСКО ГРОБИЩЕ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ

 

Тези доказателства се основават преди всичко на оригиналния снимков материал. Той е възприет като решаващ и от двете страни на спора – от археолозите и от техните опоненти в лицето на писателите Николай Хайтов и Богдан Кръстев.

Естествено, археолозите разполагат с Дневник на разкопките и със скици, изработени от арх. Сава Бобчев. Но тези съхранени документи, както и декларациите на скулптора Димитър Бучински и художничката Вера Недкова, имат субективен характер или пропуски, поради което можем спокойно да се откажем от тях.

Ще се откажем и от разпокъсаните във времето спомени на ръководителя на разкопките археолога Стамен Михайлов, на неговия помощник стажант-археолога Георги Джингов и на антрополога Петър Боев, като допускаме, че те са защитавали пристрастно официалната теза, оспорвана от опонентите им, че откритите три гроба в олтара са заварени от строителството на черквата „Св. Петка Самарджийска” в София.

Ще се откажем както от легендата, че Васил Левски е препогребан в олтара на тази черква, така и от анкетата, направена от богослова Христо Гяуров след откриването на скелети в олтара. Ще пренебрегнем в това число всички лични нападки на спорещите страни, както и политическите инсинуации, че намерените кости са унищожени умишлено.

Отказът от всички пикантерии по случая се налага поради това, че снимковият материал във Фотоархива на НАИМ отразява действителната ситуация, която е била разкрита в подолтарното пространство на въпросната черква през май-юни 1956 г. Основанието за привличането на снимковия материал като единствено безспорно доказателство е моето заключение, че по необясними причини той не е бил разгледан професионално нито от двете страни на спора, нито от привлечените експерти, между коите е имало и криминалисти.

Вниманието ни ще бъде съсредоточено върху седем основни доказателства, макар всяко едно от тях да е достатъчно, за да подкрепи научно обоснованите заключения.

1. Подколенните кости на скелет № 95 са пресечени от олтарния зид и тунел за тях НЯМА

2. Скелетът е изпомачкан при строителството на черквата „Св. Петка Самарджийска”. Допълнително сравнение със съседния скелет № 79, грешно идентифициран от родните криминалисти като скелет № 14-а, открит вън от черквата

3. Погребаният е бил с патологични изменения на гръбначния стълб или скелетът му е деформиран пост мортем от слягането на олтарния зид и трапезата (олтарния камък). 

4. Положението на ръцете – хипотези и факти

5. Има ли зъби по долната челюст на скелета

6. Белези, съществени за определяне възрастта на индивида, костните останки на който са с Инв. № 95

7. Положението и състоянието на бедрените кости

 

Допълнително регестрирани
сведения и изводи въз основа на тях: 

1. Най-много снимки са направени на скелет № 95

2. Този скелет е престоял най-дълго на терена

3. За него е поискано съставянето на Протокол, регистриращ местоположението и състоянието му

4. Единствен скелет, на който е направена рисунка

 

Уважаеми читатели, възобнових борбата си за истината около „гроба” на националния ни герой Васил Левски, тъй като е започнала кампания за промяна на текста върху надгробната плоча в подлеза при ЦУМ – трябвало да пише, че там именно е гробът, но не според народната памет, а вече като напълно научно доказано.

 Намирам това определение
за подсъдна лъжа!

До 19 февруари т.г. ще последват още 7 кратки статии




Гласувай:
26


Вълнообразно


1. born - Склонен съм да ти повярвам, драги Пиер,
17.01.2017 20:43
с приведените дотук факти и размисли. Въпреки ... знаеш защо ! Хубава вечер , Приятелю.
цитирай
2. deleted-4udovi6teto - Не мисля.
17.01.2017 20:43
Не мисля, Чичо Пепи, че в Блог.бг някой може да ти бъде сериозен събеседник, още по-малко - опонент, по темата за гроба на Апостола. Свалям ти шапка за това, че отстояваш без излишен хайтовски патос своята Истина!
Благодаря, че научавам толкова неизвестни за мен факти.
Чу
цитирай
3. donchevav - Много ясно поставени тези, изчи...
17.01.2017 21:07
Много ясно поставени тези, изчистени и добре подредени аргументи… Ти си в правото си, скъпи Пиер, щом има и друга истина освен официалната, щом у тебе има съмнения, въпроси, контрааргументи, да изложиш своята позиция – тук, в блога – и където още трябва. Вярвам, че с тия планирани 7 статии ще съумееш да докажеш пълната състоятелност на своето твърдение дори пред най-големите неверници. Убедена съм, че вършиш добро дело, и се моля да го доведеш по-скоро до успешен край! Поздрави!
цитирай
4. pvdaskalov - * ! *
17.01.2017 21:54
born написа:
Склонен съм да ти повярвам, драги Пиер,
с приведените дотук факти и размисли. Въпреки ... знаеш защо ! Хубава вечер , Приятелю.


Така е, Стефчо. В науката играят роля фактите. Мислиш ли, че на археолозите не са им притупвали сърцата от любопитство и нетърпение да установят има ли нещо вярно във вестникарската дописка? Но си има правила и те са ги спазвали бавно и последователно, описвайки всичко намерено пласт след пласт. Има архивен кадър, и не един, че стажант-археологът едва се е побирал между олтарния камък и извитата апсидна стена при разчистването на скелет 95. А как е въртял кирка и лост Гъската, за да направи пробив в зида, не ми е ясно. Това и с канго трудно би станало. Според разказа на възрастната жена един-единствен човек е героят... Но не тези представи и Хайтови въжделения са важни. Важни са фактите. Затова толкова настоятелно моля не да сте на моя страна, а да проверите дали това, което аз виждам, гледайки през голяма лупа, виждате и вие. Моят братовчед, поетът Иван Вълев, още като млад беше написал: "Съмнявай се във всичко, съмнявай се в себе си дори." Е, аз се съмнявах 30 години. 30 години експериментирах какви ли не методи, за да проумея кой е крив и кой е прав. Сега ще напиша 7 статии, богато илюстрирани а архивни кадри, и ще ги пратя до Президента, Парламента и Гл. прокурор, след което ще си карам старините с приятели като теб. Останалите няма да изброявам, защото виждаш какво мръснишко поведение имат някои от Блог.бг. Ти си як, търпиш и не им се даваш.
Бъди жив и здрав. Поздрави за Надя. Тя би могла да попита някой свой колега, патоанатом, може ли гръбначният стълб да се изкриви едновременно нагоре при ломбалните прешлени и настрани в областта на гръдния кош.
П и е р
цитирай
5. pvdaskalov - * 2 *
17.01.2017 22:20
4udovi6teto написа:
Не мисля.
Не мисля, Чичо Пепи, че в Блог.бг някой може да ти бъде сериозен събеседник, още по-малко - опонент, по темата за гроба на Апостола. Свалям ти шапка за това, че отстояваш без излишен хайтовски патос своята Истина!
Благодаря, че научавам толкова неизвестни за мен факти.
Чу


Валери, аз достатъчно упреци съм получил тук в блога, защо се занимавам с темата за "гроба" на Апостола, вместо да се лигавя барабар с тези, които ме упрекват. Напълно прав си, но към края на моите изследвания, публикувани тук, аз търся потвърждение, че това, което виждам с лупата, а тя има увеличение само 1,5 х, но е с диаметър 10 см и създава стереоефект, го вижда всеки един от вас. Защото това, което виждаме, е истината, а не белетрестичните измислици...
На БОРН по-горе обещах, че после ще си гледаме само кефа...
Благодаря ти за посещението. А колкото до новите неща, представям ги по-зряло, отколкото в дебелата книга, която ти подарих, ако помниш. Или я забрави във влака? Ако си я загубил, ще ти пратя един от останалите ми три броя.
Поздрави от леля ти Лида, която е до мен, забола нос във Фейса. От нея научавам всичко, което публикуваш там.
Чичо ти П и е р
цитирай
6. pvdaskalov - * 3 *
17.01.2017 22:36
donchevav написа:
Много ясно поставени тези, изчистени и добре подредени аргументи… Ти си в правото си, скъпи Пиер, щом има и друга истина освен официалната, щом у тебе има съмнения, въпроси, контрааргументи, да изложиш своята позиция – тук, в блога – и където още трябва. Вярвам, че с тия планирани 7 статии ще съумееш да докажеш пълната състоятелност на своето твърдение дори пред най-големите неверници. Убедена съм, че вършиш добро дело, и се моля да го доведеш по-скоро до успешен край! Поздрави!


Благодаря за посещението и коментара, Вени. Официална истина е научно доказаното твърдение, ЧЕ ГРОБЪТ НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА НЕ БИ СЛЕДВАЛО ДА СЕ ТЪРСИ В НЯКОГАШНОТО ВИЗАНТИЙСКОТО ГРОБИЩЕ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ. Аз само се постарах да докажа и с помощта на интердисциплинарни методи правотата на археолозите.
И аз мисля, че делото ми е благородно, не само защото съм на страната на истината, а и за това, че всяка жаба трябва да си знае гьола. Нима илюзионистите тръгнаха по улици и пазари да джобят народа? Не, имат си и се придържат към сцената. Трябваше ли един белетрист да оплюе археолозите, умело боравейки с омайващите си литературни похвати? Спирам, защото го познавах лично и бях също очарован, но подобно на оня от Итака останах вързан към мачтата.
Бъди жива и здрава!
П и е р


цитирай
7. born - Много интересна ситуация се получава, Пиер !
17.01.2017 23:48
Разисквахме с Надя по въпроса, който е от компетентността на патоанатом и дойдохме до становището, че като не най-компетентни специалисти можем да дойдем на едно по-особено мнение. Т.е. всичко е възможно в определена ситуация, при определена външна намеса и при различно манипулиране. А случаят е от този род. Ще търсим мнение и на специалист-патоанатом, но старите специалисти вече ги няма. А новите са като д-р Тренчев. Има и други интригуващи моменти в цялата сага, но не смея да коментирам, тъй като нито имам компетентността, нито имам правото. Иван Симеонов в един от предишните си коментари каза нещо много разумно и смислено - Левски е навсякъде в България. Бих добавил - той е България. Да - истината е най-важното иначе ще се превърнем в идолопоклонници, но все пак този светец, когото църквата не иска да канонизира /известно защо/ трябва да има някъде място, където да лежи в небитието. Дори и символично, то е необходимо. И мисля, че затова и Хайтов и другите му следовници приемат нещата така ревностно. Разговарял съм по въпроса с покойния проф. Д. Дойнов. Той до голяма степен приемаше нещата по този начин - по-философски, по-широко. Не поставям под съмнение твоята компетентост, нито професионализма на твоите единомишленици в името на науката. Щом имаш позиция- и то не голословна, а обоснована на факти и научни заключения, си длъжен да я защитиш. Трудна е историческата наука ! Продължавай, Приятелю ! С интерес следя публикациите ти и ако имам някакви резерви, няма да се поколебая да ги споделя с теб.
цитирай
8. stih - Почитания, Пиер!
18.01.2017 04:49
Мога само да ти пожелая безспорен успех при доказване на истината за гроба на Апостола.
Очаквам статиите ти с повишен интерес. И ти вярвам...
Бъди здрав и Бог да е с теб!
цитирай
9. pvdaskalov - * 4 *
18.01.2017 09:54
born написа:
Разисквахме с Надя по въпроса, който е от компетентността на патоанатом и дойдохме до становището, че като не най-компетентни специалисти можем да дойдем на едно по-особено мнение. Т.е. всичко е възможно в определена ситуация, при определена външна намеса и при различно манипулиране. А случаят е от този род. Ще търсим мнение и на специалист-патоанатом, но старите специалисти вече ги няма. А новите са като д-р Тренчев. Има и други интригуващи моменти в цялата сага, но не смея да коментирам, тъй като нито имам компетентността, нито имам правото. Иван Симеонов в един от предишните си коментари каза нещо много разумно и смислено - Левски е навсякъде в България. Бих добавил - той е България. Да - истината е най-важното иначе ще се превърнем в идолопоклонници, но все пак този светец, когото църквата не иска да канонизира /известно защо/ трябва да има някъде място, където да лежи в небитието. Дори и символично, то е необходимо. И мисля, че затова и Хайтов и другите му следовници приемат нещата така ревностно. Разговарял съм по въпроса с покойния проф. Д. Дойнов. Той до голяма степен приемаше нещата по този начин - по-философски, по-широко. Не поставям под съмнение твоята компетентост, нито професионализма на твоите единомишленици в името на науката. Щом имаш позиция- и то не голословна, а обоснована на факти и научни заключения, си длъжен да я защитиш. Трудна е историческата наука ! Продължавай, Приятелю ! С интерес следя публикациите ти и ако имам някакви резерви, няма да се поколебая да ги споделя с теб.


Е, друго си е, когато има с кого да си поговориш по същество. Приемам от А до Я коментара ти. Щом сте се замислили, би трябвало да означава, че сте постигнали стереоефекта. Кое е положителното? Че имаме десетина пози под различен ъгъл и няма съмнение за прекаленото издуване на лумбалните прешлени и изкривяване на гръбнака странично. Разбира се, всичко това може да се дължи и на неравномерни деформации.
Проф. Дойно Дойнов ни беше директор на музея доста години. Той благоразумно запази неутралитет в спора, но току преди кончината си издаде книга „Хората, с които живях…”, та там е описал, каквото е било необходимо, за да осветли случилото се с „гроба”.
„Горкият старец! Обхванат на стари години от патриотичен екстаз, но и от гузна съвест, че навремето не е направил необходимото, сега търси виновници. И струва ми се, че дописва, дочертава нещо в старите си дневници от разкопките в църквата.
Тръшва ми вратата и отива да търси външни съмишленици. Среща и пали за тезата си възможно най-подходящата и ползваща се с подкрепата на властта – поне по този случай, личност – писателя Николай Хайтов. И се започна оная силна хайтовска канонада по археолози и историци, намесиха се министри и политици, дадоха храна на пръкващите се и в България първи дисиденти. Заспориха не толкова за костите на Левски – спорът прерасна в това кой е интелектуалният водач на агонизираща социалистическа България, кой ще я води, ако не политически, то поне нравствено в задаващото се ново време“ [Дойнов 2011: 187–188].
Такива работи, Стефчо. Поздрави Надя.
П и е р
ПС – Моята цел е да извадя на бял свят това, на което не е обърнато достатъчно внимание. И да съм сигурен, че снимките могат да се разглеждат стереоскопично не само, акоса по двойки и под стереоскоп.
цитирай
10. pvdaskalov - * 5 *
18.01.2017 10:03
stih написа:
Почитания, Пиер!
Мога само да ти пожелая безспорен успех при доказване на истината за гроба на Апостола.
Очаквам статиите ти с повишен интерес. И ти вярвам...
Бъди здрав и Бог да е с теб!


Благодаря, Ели! Ще се постарая да бъда безпристрастен в описанията на фактите, които са проверими в запазената фотодокументация.
Бъди жива и здрава!
П и е р
цитирай
11. ikra - Здравей, друже!
18.01.2017 15:37
Фактите, които излагаш на този етап са меко казано "бетон"! Очаквам поредицата - прозирам че става все по-интересно!...
Имаш подкрепата ми!
Приятен ден, приятелю!
- Ахмед -
цитирай
12. pvdaskalov - * 6 *
19.01.2017 01:28
ikra написа:
Здравей, друже!
Фактите, които излагаш на този етап са меко казано "бетон"! Очаквам поредицата - прозирам че става все по-интересно!...
Имаш подкрепата ми!
Приятен ден, приятелю!
- Ахмед -


Позна, Икар! На навършени 74 няма да се излагаме. Това изследване предъвквам вече 28 години. Бих дал 2 години от живота си, за да върна Хайтов да му се похваля какво съм направил. Защото в Дневника си беше казал горе-долу следното: "Докажете и аз ще си взема шапката и ще си тръгна. И ще ви се извиня за загубеното време..."
Повтарям, едно-единствено сигурно доказателство е достатъчно, за да се разбере защо археолозите са се отнесли към скелет 95 като към масов материал. И Хайтов щеше да го намери в един от гаражите на БАН, където са били костите от множество гробове, ако сладурите Ризов и Бучински не бяха се погрижили да ги приберат от терена... Но както обещах, ще представям факти и няма да пиша белетристика. Пикантериите и ударите под кръста - настрана!
Благодаря ти за посещението и коментара.
П и е р
ПС - Виж в колко часа ти отговарям. Обзел ме е младежки ентусиазъм да подготвям следващия постинг. Някои хора се радват на заблудите, аз - на истината.
цитирай
13. ikra - Браво, Пиер! Всъщност ти си един зрял младеж - така че не се предавай!
19.01.2017 11:41
pvdaskalov написа:
ikra написа:
Здравей, друже!
Фактите, които излагаш на този етап са меко казано "бетон"! Очаквам поредицата - прозирам че става все по-интересно!...
Имаш подкрепата ми!
Приятен ден, приятелю!
- Ахмед -


Позна, Икар! На навършени 74 няма да се излагаме. Това изследване предъвквам вече 28 години. Бих дал 2 години от живота си, за да върна Хайтов да му се похваля какво съм направил. Защото в Дневника си беше казал горе-долу следното: "Докажете и аз ще си взема шапката и ще си тръгна. И ще ви се извиня за загубеното време..."
Повтарям, едно-единствено сигурно доказателство е достатъчно, за да се разбере защо археолозите са се отнесли към скелет 95 като към масов материал. И Хайтов щеше да го намери в един от гаражите на БАН, където са били костите от множество гробове, ако сладурите Ризов и Бучински не бяха се погрижили да ги приберат от терена... Но както обещах, ще представям факти и няма да пиша белетристика. Пикантериите и ударите под кръста - настрана!
Благодаря ти за посещението и коментара.
П и е р
ПС - Виж в колко часа ти отговарям. Обзел ме е младежки ентусиазъм да подготвям следващия постинг. Някои хора се радват на заблудите, аз - на истината.

цитирай
14. pvdaskalov - * 7 *
19.01.2017 22:34
ikra написа:
pvdaskalov написа:
ikra написа:
Браво, Пиер!
Всъщност ти си един зрял младеж - така че не се предавай!
......
Фактите, които излагаш на този етап са меко казано "бетон"! Очаквам поредицата - прозирам че става все по-интересно!...
Имаш подкрепата ми!
Приятен ден, приятелю!
- Ахмед -


Позна, Икар! На навършени 74 няма да се излагаме........



Обещавам, Ахмед, но ще ти отговоря, както писах при Валери днес:
В стара черупка - сърце на младеж,
шоколадчета хрупка - заспива с копнеж!
Да, с копнеж не за друго, а за победа над лъжата...
Нуждая се, обаче, от съдействие. Ако имаш по-големичка лупа, не е необходимо да е много силна, пробвай да гледаш с двете очи през нея моите илюстрации от доказателствата. Лупата трябва да е успоредна на екрана. Приближавай я и отдалечавай до най-добър резултат - да видим (и ми съобщи) дали се получава стереоефект.
Приятни експерименти. Скелетът е на около 1500 години, не хапе.
П и е р
цитирай
15. ikra - Нямам лупа... И очила не се налага да ползвам, така че... поставяш ме в затруднено положение!
20.01.2017 12:16
pvdaskalov написа:
ikra написа:
pvdaskalov написа:
ikra написа:
Браво, Пиер!
Всъщност ти си един зрял младеж - така че не се предавай!
......
Фактите, които излагаш на този етап са меко казано "бетон"! Очаквам поредицата - прозирам че става все по-интересно!...
Имаш подкрепата ми!
Приятен ден, приятелю!
- Ахмед -


Позна, Икар! На навършени 74 няма да се излагаме........



Обещавам, Ахмед, но ще ти отговоря, както писах при Валери днес:
В стара черупка - сърце на младеж,
шоколадчета хрупка - заспива с копнеж!
Да, с копнеж не за друго, а за победа над лъжата...
Нуждая се, обаче, от съдействие. Ако имаш по-големичка лупа, не е необходимо да е много силна, пробвай да гледаш с двете очи през нея моите илюстрации от доказателствата. Лупата трябва да е успоредна на екрана. Приближавай я и отдалечавай до най-добър резултат - да видим (и ми съобщи) дали се получава стереоефект.
Приятни експерименти. Скелетът е на около 1500 години, не хапе.
П и е р

Нямам лупа... И очила не се налага да ползвам, така че... поставяш ме в затруднено положение! Ще се наложи да изчакам твоите смислени, мъдри разяснения.
цитирай
16. pvdaskalov - * 8 *
20.01.2017 14:19
ikra написа:
pvdaskalov написа:
ikra написа:
pvdaskalov написа:
ikra написа:
Браво, Пиер!
........
- Ахмед -


Позна, Икар! ........



.........
Нуждая се, обаче, от съдействие. Ако имаш по-големичка лупа........

Нямам лупа... И очила не се налага да ползвам, така че... поставяш ме в затруднено положение! Ще се наложи да изчакам твоите смислени, мъдри разяснения.


Ти ме изненада! Ами ако се убодеш и трябва да извадиш трън?
А как ще се убедиш с очите си, че доказателствата са "бетон"?
П и е р
цитирай
17. born - Здравей отново, Пиер !
20.01.2017 18:25
Правих препоръчаните от теб експерименти с лупа с около 10-кратно увеличение. Пт различни ракурси включително. Според мен стереоефект се реализира по други начини, но може би и да имаш право. Като краен резултат следва да отбележа, че и без лупа се добива по-точен изглед върху лумбалните прешлени и в този смисъл не видях нещо особено, което да е различно от първоначалния изглед. Искам да кажа, че тези нереални извивки на гръбначния стълб са добре видими и с просто око /дори и коригирано с цайси като мен/. Ако имаш време и желание, обясни ми моля те
с какво лупата детайлизира визирания обект чрез създаване на стереоскопичен ефект ?
ПП. Знаеш много добре доброжелателното ми отношение въпреки пристрастията.
цитирай
18. pvdaskalov - * 9 *
20.01.2017 19:36
born написа:
Здравей отново, Пиер !
Правих препоръчаните от теб експерименти с лупа с около 10-кратно увеличение. Под различни ракурси включително. Според мен стереоефект се реализира по други начини, но може би и да имаш право. Като краен резултат следва да отбележа, че и без лупа се добива по-точен изглед върху лумбалните прешлени и в този смисъл не видях нещо особено, което да е различно от първоначалния изглед. Искам да кажа, че тези нереални извивки на гръбначния стълб са добре видими и с просто око /дори и коригирано с цайси като мен/. Ако имаш време и желание, обясни ми моля те
с какво лупата детайлизира визирания обект чрез създаване на стереоскопичен ефект ?
ПП. Знаеш много добре доброжелателното ми отношение въпреки пристрастията.


Подред:
Не е нужно толкова голямо увеличение, Стефчо. Моята лупа е с диаметър ок. 10 см и увеличение само 1,5 пъти.
Истинският стереоефект се получава като гледаш със стереоскоп две снимки, направени с известно разстояние между оптическите оси на два обектива (най-често). Може и без стереоскоп, ако едното изображение е в синьо, а другото - в червено. Възкачват се горе-долу да припаснат при отпечатването и се гледат с очила - в синьо за едното око, в червено за другото. Такива уж "размазани"илюстрации се наричат анаглифи.
С лупа ефектът е минимален, но достатъчен за набелязване на прогнози, които ще бъдат сериозно проверени, ако се окаже необходимо. Така е в археологията - внимава се много да не се пропуснат факти, част от които са в компетенцията на интердисциплинарни специалисти. Поне десет науки са в помощ на археологията!
Благодаря ти за експеримента. Ти можеш да си свалиш снимки в Пикаса или друга програма и да се опитваш да проясняваш фокуса, да затъмняваш прекалено светлите места или просветляваш тъмните.
С Хайтов отнесохме оригиналните негативи в Първо цифрово фото в началото на 2000 г. Там обработиха само няколко кадъра, защото е голяма играчка. Желанието ни беше безпристрастно проникване в детайлите. Струва ми се, че именно те го разболяха фатално, за съжаление.
Жив и здрав, Стефчо!
П и е р
цитирай
19. born - Здравей отново, Приятелю !
20.01.2017 21:11
Благодаря ти много за обяснението що е стереоефект - не забравяй, че и аз съм технократ все пак. И все пак не ми стана ясно какво доказва стереоефектното разглеждане на снимките.
Що се отнася до интердисциплинарното тълкувание на очевидни неща също не вдявам как е възможен подобен подход. На мнение съм, че не е коректно да се подхожда интердисциплинарно по отношение на точно /или ако не съвсем точно- приблизително точно / дефинирани понятия от определена сфера на науката. Мисля, че имам постинг на тази тема отпреди 7-8 години, където коментирам как моя близка - доцент по френска литература, влезе в спор с мен по отношение понятието "ентропия".
Хубава вечер и поздрави на Лида ! И ако знаеш какво мерло направи Надя, веднага ще запалиш колата.
цитирай
20. pvdaskalov - * 10 *
20.01.2017 23:17
born написа:
Здравей отново, Приятелю !
Благодаря ти много за обяснението що е стереоефект - не забравяй, че и аз съм технократ все пак. И все пак не ми стана ясно какво доказва стереоефектното разглеждане на снимките.
Що се отнася до интердисциплинарното тълкувание на очевидни неща също не вдявам как е възможен подобен подход. На мнение съм, че не е коректно да се подхожда интердисциплинарно по отношение на точно /или ако не съвсем точно- приблизително точно / дефинирани понятия от определена сфера на науката. Мисля, че имам постинг на тази тема отпреди 7-8 години, където коментирам как моя близка - доцент по френска литература, влезе в спор с мен по отношение понятието "ентропия".
Хубава вечер и поздрави на Лида ! И ако знаеш какво мерло направи Надя, веднага ще запалиш колата.


Стефчо, не се докачвай, че ти обясних нещо, което ти е до болка познато. Навсякъде може да се прочете, а моята трета специалност е "фотограметрия", която бива земна и въздушна, а вече и космическа, предполагам. Стереоефектът, качествено или илюзорно получен, е от изключително значение в археологията и криминалистиката. Тънкостите ще ти разкажа на кана "Мерло". В конкретния случай тук се изясняват с нейна помощ важни неща, но от снимки по двойки, погледнати с огледален стереоскоп. Две наклонени огледала "поемат" образите поотделно на две подходящи снимки и ги "пращат" в окулярите. Гледаш и се чудиш как е възможно да виждаш ясно всяка песъчинка и коя кост е по-високо или по-ниско от съседните, след като снимките нямат идеален фокус…
Ще изпреваря планираните 7 постинга и ще ти изброя най-важните "стереозаключения" в подолтарното пространство на черквата:
1. Скелетът е наклонен от черепа към долните крайници (към олтарната стена) и отляво надясно (към олтарния камък или трапеза) - дотук ти трябват основни познания по фотограметрия и строителна статика;
2. Състояние и деформации на костния материал – необходими са археология, антропология, патология;
3. Обичайни и необичайни подробности в разкритата археологическа ситуация (археология, история на архитектурата, инженерна геология, геодезия).
Късничко е и не ми е така бистра мисълта, но със стереоефектът може да се прецени положението на ръцете. Г-н полковникът Б. Кръстев тръби, че Левски е бил погребан с ръце, вързани на гърба. Как изглежда положението на горните крайници? Защо лактите са така раздалечени? Защо китките не са събрани на едно място и зад гърба?
Аз, Стефчо, си изкълчих ръцете да ги държа зад кръста, за да разбера реално ли е положението на това, което виждаме на снимките…
Има и други подробности, които ще засегна, но най-важното е човек да не го мързи да мисли…
Жив и здрав, и лека нощ!
П и е р
ПС – Поздрави за Надя от нас и й кажи да скрие 1-2 бутики от … теб, естествено.
цитирай
21. ikra - Здравей, драги ми приятелю!
21.01.2017 13:21
pvdaskalov написа:
ikra написа:
pvdaskalov написа:
ikra написа:
pvdaskalov написа:
ikra написа:
Браво, Пиер!
........
- Ахмед -


Позна, Икар! ........



.........
Нуждая се, обаче, от съдействие. Ако имаш по-големичка лупа........

Нямам лупа... И очила не се налага да ползвам, така че... поставяш ме в затруднено положение! Ще се наложи да изчакам твоите смислени, мъдри разяснения.


Ти ме изненада! Ами ако се убодеш и трябва да извадиш трън?
А как ще се убедиш с очите си, че доказателствата са "бетон"?
П и е р

Ако се убода или имам за вадене трън... отивам при специалист, имам много добри приятели медицински работници. Имано затова се доверявам на теб, защото ти си специалист по конкретния въпрос - от скелети не разбирам, повярвай ми, колкото и да ги оглеждам...само бих изпитал съжаление към тях...
Способностите човешки са много различни, затова именно има и специалисти във всяка област. Твоите очи навярно съзират съвсем различни неща от моите, защото имат тренинг за това. Затова ти се доверявам - нека гледам през твоите очи, ако ми позволиш, разбира се!
Светъл ден, приятелю!
цитирай
22. pvdaskalov - * 11 *
21.01.2017 15:31
ikra написа:

...........
Ти ме изненада! Ами ако се убодеш и трябва да извадиш трън?
А как ще се убедиш с очите си, че доказателствата са "бетон"?
П и е р

Ако се убода или имам за вадене трън... отивам при специалист, имам много добри приятели медицински работници. Имано затова се доверявам на теб, защото ти си специалист по конкретния въпрос - от скелети не разбирам, повярвай ми, колкото и да ги оглеждам...само бих изпитал съжаление към тях...
Способностите човешки са много различни, затова именно има и специалисти във всяка област. Твоите очи навярно съзират съвсем различни неща от моите, защото имат тренинг за това. Затова ти се доверявам - нека гледам през твоите очи, ако ми позволиш, разбира се!
Светъл ден, приятелю![/quote]

Мъдър отговор!
Благодаря, Ахмед.
Най-силното доказателство е накрая и то не се нуждае от лупа....
Хубави почивни дни.
П и е р
цитирай
23. born - Скъпи Пиер, все повече се убеждавам, че традиционно академичния научен подход при решаването на фундаментални научни спорове е погрешен.
21.01.2017 19:53
Действително на кана /или по-скоро буре при по заплетени казуси/ "Мерло" избистрянето на становищата ще бъде значително по-реалистично и възможно.
А сериозно казано: не се съмнявам, че детайлите са много важни и решаващи, но ми се струва, че в конкретния случай с визираната снимка на скелет № 95 особеното положение на крайниците и гръбначния стълб не подлежат на съмнение. Но те разбирам напълно, че подчертаването на фактите и потвърждаването им от различни позиции е напълно разбираемо за фиксирането на окончателното заключение. Хубава вечер на теб и Лида.
цитирай
24. pvdaskalov - * 12 *
21.01.2017 21:40
born написа:
Скъпи Пиер, все повече се убеждавам, че традиционно академичният научен подход при решаването на фундаментални научни спорове е погрешен.
Действително на кана /или по-скоро буре при по заплетени казуси/ "Мерло" избистрянето на становищата ще бъде значително по-реалистично и възможно.
А сериозно казано: не се съмнявам, че детайлите са много важни и решаващи, но ми се струва, че в конкретния случай с визираната снимка на скелет № 95 особеното положение на крайниците и гръбначния стълб не подлежат на съмнение. Но те разбирам напълно, че подчертаването на фактите и потвърждаването им от различни позиции е напълно разбираемо за фиксирането на окончателното заключение. Хубава вечер на теб и Лида.


Успя да ме заинтригуваш с твоите заключения, Стефчо, до степен, че съм готов да тръгна бос през преспите, за да разбера защо така мислиш.
Ако знаеше в детайли как е протекъл спорът между археолозите и колектива на Хайтов в БАН на 10, 12 и 27 февруари 1986 г., никога нямаше да кажеш, че е имало академичен подход при воденето му. От едната страна стояха археолози със своите специфични методи на изследване, а от другата - група лаици , знаеща предварително, че тезата им ще мине, щом е предвождана от Хайтов. Но започна ли да изнасям елементарните им грешки, няма да стигнем до никъде.
Моята цел на настоящата офанзива е да покажа документираните особености на скелета и обстановката около него, които въпросните лаици успяха да заобиколят в дебатите или предлагаха некомпетентни реконструкции, когато не успяваха да се измъкнат. Зад това мое заключение, провокирано от теб, стоят над 1500 страници книжнина. Тръгнем ли да доказваме кой с какви прийоми си е служил в спора, отново ще изпуснем решаващите факти. Някои от тях се нуждаят от тълкуването на професионалисти, а други са очеизвадни, че скелетът си е лежал кротко на педя от строителната площадка.
Колкото до "особеното положение на крайниците", няма нищо особено, което да се каже за горните крайници - те са положени по християнския обичай над тялото, а не под него. ТОЗИ МОМЕНТ Е НАЙ-ВАЖЕН, за да си изясним поредната криминална експертиза, по-скоро недомислица, от два западни институти, „чието име той (полк. Б. Кръстев – б.м.) не разкрива от съображения за сигурност” (както пише журналистката Анна Кълцева във в-к „Уикенд”).
Пак превиших лимита на коментарите,
Приятна неделя, Стефчо. И поздрави от нас.
П и е р
цитирай
25. born - Холан, Батко, ама ако е необходимо да влизаме в детайли,
22.01.2017 19:16
имам някои забележки дори по отношение на не толкова фрапантни моменти. Казваш, че крайниците са положени по христиански обичай, но си мисля, че погребението /ако условно приемем , че става дума за тялото на Апостола/ е извършено едно или повече от едно денонощие след смъртта му. През това време настъпва вкоченяване на тялото и при това положение скръстването на ръцете е практически невъзможно, без специални методи. Може би това също е едно доказателство в подкрепа на тезата ти. Не искам да поставям под съмнение и академичните заключения, но и те не винаги могат да бъдат абсолютната истина. Баджето ми, професор по археология, но значително по древна, многократно ми го е посочвал като относителност на заключенията. Все пак, вярвам на вашего брата като специалисти, но винаги имам и едно наум. Това е предимството на лаиците. Нали си спомняш какво казваше колегата Алберт /Айнщайн/ по повод въпроса как се правят великите открития : всички специалисти знаят, че това не е така, но се намира някой невежа, който доказва, че не са прави. Майтап. Очаквам с нетърпение следващия ти постинг и не се хващай да предшестваш повествованието си. Карай по предварителния план и накрая ще теглим чертата. Хубава вечер. Късметлия е Лида, че има такова бижу до себе си - така казва Надя.
цитирай
26. pvdaskalov - * 13 *
22.01.2017 22:31
born написа:
Холан, Батко, ама ако е необходимо да влизаме в детайли,
имам някои забележки дори по отношение на не толкова фрапантни моменти. Казваш, че крайниците са положени по христиански обичай, но си мисля, че погребението /ако условно приемем , че става дума за тялото на Апостола/ е извършено едно или повече от едно денонощие след смъртта му. През това време настъпва вкоченяване на тялото и при това положение скръстването на ръцете е практически невъзможно, без специални методи. Може би това също е едно доказателство в подкрепа на тезата ти. Не искам да поставям под съмнение и академичните заключения, но и те не винаги могат да бъдат абсолютната истина. Баджето ми, професор по археология, но значително по древна, многократно ми го е посочвал като относителност на заключенията. Все пак, вярвам на вашего брата като специалисти, но винаги имам и едно наум. Това е предимството на лаиците. Нали си спомняш какво казваше колегата Алберт /Айнщайн/ по повод въпроса как се правят великите открития : всички специалисти знаят, че това не е така, но се намира някой невежа, който доказва, че не са прави. Майтап. Очаквам с нетърпение следващия ти постинг и не се хващай да предшестваш повествованието си. Карай по предварителния план и накрая ще теглим чертата. Хубава вечер. Късметлия е Лида, че има такова бижу до себе си - така казва Надя.


Стефчо, не ми се рови из книгите на Хайтов, където този въпрос е разгледан, за да ти кажа кое точно е заглавието и на коя страница. А може да е станало дума за вкочаняването и по време на дебатите в БАН. Археолозите са свалили на масата всички козове, но по онова време Хайтов беше по-могъщ и от бог. Намерил бил медици-криминалисти, които му казали, че ако се приложат еди колко си килограма усилие, ръцете можели да бъдат сгънати до положението, което виждаме на снимките... Интересното е друго, че западните криминалисти, начело с нашия полковник, твърдят, че скелетът е бил погребан с ръце, вързани отзад???? Имало свидетели и някъде това било описано… Да виждаш нещо подобно? Да виждаш подлакътните кости и фалангите, особено на дясната ръка, да са по-ниско от прешлените на гръбначния стълб?
Повярвай, батьовото, разглежданият случай е повече от комичен, но fin de la comеdie съм оставил за края, нали казваш „не се хващай да предшестваш повествованието си”. Явно, трябва да се извадят безспорни доказателства, видими на снимките. И да са толкова елементарни, че да са видими и разбираеми от спрян на улицата минувач, а опонентите да не могат да кажат „гък”.
Но и това не е достатъчно. Нещата трябва да стигнат до инстанция, която може авторитетно да прати надгробната плоча в подлеза на ЦУМ в НМГ. Какво означава абревиатурата? Иде от името на все още неоснования НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ НА ГЛУПОСТТА.
На комплимента на Надя Лида отговори, че заключението й не било вярно .
Живи и здрави!
Батко ти П и е р
цитирай
27. born - Споко Батко,
22.01.2017 23:53
Започвам и аз да втасвам. Няма логика да погребваш човек, след като си го измъквал от гроб, прекарал си го на 2 км . , за теб е огромен риск всичко това, а едновременно с това този човек е светиня за теб, за да предприемеш всички тия рисковани действия ! И да го погребеш - този, заради когото си рискувал живота си и е светиня за теб- с вързани ръце ? ! Абсурдно е - който може да твърди подобно нещо ! Естествено това , което е видимо на снимката /въпреки, че качеството не е особено/-дали с лупа или без- е, че извън съмнение вероятността ръцете да са били вързани и то отзад, е нулева. Ако обаче поради недобросъвестност, некомпетентност или някаква друга причина при разкопките са разместени костите ? Кой знае . Струва ми се, че генетичните изследвания е възможно да дадат отговор на загадката. Пък и тогава ще има зрънце на съмнение - ами ако къдрицата на Апостола не е от него ?
Живи и здрави.
ПП. Пак няма да мога да заспя бързо - интересни неща са това и има много вероятности.
цитирай
28. born - Забравих да те питам дали го познаваш.
22.01.2017 23:55
Баджето е проф. Иван Гацов.
цитирай
29. pvdaskalov - * 14 *
23.01.2017 10:21
born написа:
Споко Батко,
Започвам и аз да втасвам. Няма логика да погребваш човек, след като си го измъквал от гроб, прекарал си го на 2 км . , за теб е огромен риск всичко това, а едновременно с това този човек е светиня за теб, за да предприемеш всички тия рисковани действия ! И да го погребеш - този, заради когото си рискувал живота си и е светиня за теб- с вързани ръце ? ! Абсурдно е - който може да твърди подобно нещо ! Естествено това , което е видимо на снимката /въпреки, че качеството не е особено/-дали с лупа или без- е, че извън съмнение вероятността ръцете да са били вързани и то отзад, е нулева. Ако обаче поради недобросъвестност, некомпетентност или някаква друга причина при разкопките са разместени костите ? Кой знае . Струва ми се, че генетичните изследвания е възможно да дадат отговор на загадката. Пък и тогава ще има зрънце на съмнение - ами ако къдрицата на Апостола не е от него ?
Живи и здрави.
ПП. Пак няма да мога да заспя бързо - интересни неща са това и има много вероятности.


Стефчо, характерна черта в поведението на лаика е не желанието да обсъжда очевидното, а да търси свое нереално тълкувание, за да наложи тезата си. Пример:
В края на разкопките, юни 1956 г., или археолозите, или повярвалите в легендата за препогребването (Бобчев и Бучински – технически сътрудници на НАИМ по онова време), са опитвали с шило (заострено арматурно желязо - случайно и то е снимано) да разберат естеството на основата на апсидния зид при остатъците от бедрените кости на прословутия скелет. На 3 кадъра от 1956 г. се виждат серия бели (свежи) следи... Засипват сондажите с пръст, минават 15 години, строителите изтърбушват вътрешността на черквата при нейното реставриране и се разкриват същите следи (1972 г.), но вече зацапани с почва. Този факт попада в панорамен кадър и Хайтов се чувства длъжен да обясни каква е тази серия тъмни точки. Между другото кадрите от 1956 г. със светлите петна са му вече известни. Аз ги открих и му ги предоставих - служебно задължение. И когато ги публикува в своя поредна книга, оряза белите следи от 1956 г., а тъмните в кадъра от 1972 г. изтълкува като изгнили стръкчета от рогозката, с която бил уж завит „препогребаният”. Дори издирил, пише, в кондиката (летописната книга на черквата), че били купувани рогозки да не мръзнат краката на миряните и учениците. Аз не съм проверявал дали е вярно това твърдение, но лаикът не си задава въпроса как в тунела с ръбати стени (да речем, че е бил прокопан) ще напъха краката, а над тях ще положи и рогозка. А ако трупът е бил увит с рогозка като руло, следите биха имали съвсем други очертания. Виждаш ли, Стефчо, как лаиците ни отклоняват от фактите, за да обсъждаме техните измислици. И това е било практика при дебатите в БАН – ненужни разисквания и бягство от очевидното…
Дали са размвствани костите? Ако се вгледаш добре, скелетът е почти смлян, краищата на костите на горните крайници са така повредени, че не подлежат на разместване, дясна раменна кост дори частично е зарита в пръстта. Леки размествания с четчицата при почистването от пръстта са възможни, но не и умишлени. Има снимки, на които се виждат две купчинки по-дребни кости, струпани при темето на черепа и вляво от скелета. В практиката така се прави – появят ли се керамични или други фрагменти, те се събират. Нормалното обяснение е, че те са откривани в пръстта над скелета, защото току до главата му, без да знаят това, едновремешните строители са копали дупка за спускане в нея на голям камък – основа на олтарната трапеза…
Виж колко приказки изприказвахме, докато един-единствен поглед на професионалист е достатъчен да схване цялата ситуация и лаконично да заключи, че скелетът е заварен при строителството на черквата през 11 или 14 век. Но тъй като е имало сигнал, обстановката е била най-грижливо фотодокументирана… Тук спирам, че ще задминем Хайтов по словоохотливост. Поздрави!
П и е р
цитирай
30. pvdaskalov - * 15 *
23.01.2017 10:39
born написа:
Забравих да те питам дали го познаваш.
Баджето е проф. Иван Гацов.


Аз се озадачих, кой е този, но сега вече мога да ти кажа, че той е доста по-млад от мен, колега, праисторик, не съм канен на негов обект, не много контактен, вглъбен, сериозен човек. Ако контактувате, поздрави от мен.
Бъди жив и здрав!
цитирай
31. born - Много точно описание на Баджето. На ...
23.01.2017 19:39
Много точно описание на Баджето. На младини бе по-свястно момче, но такива ставате професорите, като станете професори. Не е чак толкова млад - само 7 години е по-млад от теб. Скоро не сме се виждали, но при контакт, ще го поздравя от теб.
ПП. Спирам да те занимавам с лаишките си мнения. Ще чепкаме вълната, когато публикуваш следващия материал.
Живи и здрави !
цитирай
32. pvdaskalov - * 16 *
23.01.2017 22:56
born написа:
Много точно описание на Баджето. На младини бе по-свястно момче, но такива ставате професорите, като станете професори. Не е чак толкова млад - само 7 години е по-млад от теб. Скоро не сме се виждали, но при контакт, ще го поздравя от теб.
ПП. Спирам да те занимавам с лаишките си мнения. Ще чепкаме вълната, когато публикуваш следващия материал.
Живи и здрави !


Не, Стефчо, твоите мнения са много ценни, защото с тях показваш и доказваш многообразието на тълкуванията. Хайтов щеше да те черпи, ако го беше подсетил преди 30 години, че костите на скелета са подреждани по усмотрение на археолозите. Е, разбира се, това предположение е абсолютно нелепо и опровержимо от фотодокументацията. Да не забравяме, че почистването на скелета е било строго надзиравано от Бобчев и Бучински, които стават впоследствие двете най-яки "патерици" на талантливия, но в друга област, писател.
Подготвям постинг 1 и след ден-два наистина ще бъдеш ценен сътрудник с опозиционерските си виждания.
П и е р
ПС - Стажант-археологът Г. Джингов, открил, почистил и описал скелета в Дневника на разкопките, беше най-педантичният археолог, признато нееднократно и от Н. Хайтов.
цитирай
33. litatru - Поздравление,че си се заел
25.01.2017 19:33
да изясняваш трудно изяснимото от историци и много други специалисти. Дано да стигнеш до необходимите доказателства.
Успех!
Литатру
цитирай
34. pvdaskalov - * 17 *
26.01.2017 10:53
litatru написа:
Поздравление,че си се заел
да изясняваш трудно изяснимото от историци и много други специалисти. Дано да стигнеш до необходимите доказателства.
Успех!
Литатру


Благодаря, Лита.
Всъщност детайлно доказателство, че Хайтов сгреши, направихме с покойния вече проф. Димитър Овчаров. Той написа с последни усилия, вече тежко болен, 100 страници въведение в проблема, а аз, най-нахално, на 200 страници изобличих непочтените прийоми на опонентите ни в тази битка за истината. От тази книга привържениците на Хайтов бягат, както се казва, като дяволи от тамян. Сегашните ми усилия са да систематизирам по възможно най-разбираем начин очевидните факти, запечатани на снимки от 1956 г., че става дума за един скелет, по-стар и от черквата, погребение, което предхожда с около 1500 години смъртта на Апостола. Това е!
Благодаря още веднъж. Днес или утре пускам първата илюстрована кратка статия от обещаните седем, показваща, че тунел в олтарния зид на черквата, в който да са положени долните крайници на разкрития от археолозите скелет 95 не е откриван.
П и е р
цитирай
35. kvg55 - pvdaskalov,
29.01.2018 17:49
Чел съм книгата на Хайтов, но винаги съм имал съмнения в неговата версия.
цитирай
36. pvdaskalov - * 18 *
29.01.2018 23:28
kvg55 написа:
pvdaskalov, Чел съм книгата на Хайтов, но винаги съм имал съмнения в неговата версия.

Неговата версия (Добре казано.) е подтикната от лаици и разработено от един безспорен талант (При други обстоятелства можехме и да сме приятели.), за съжаление също лаик. Това определение не е съвсем точно, защото успя да завърти главата на цял един народ, прилагайки добре изпечени хватки, които противоречат на нормалния спор, на фактите, на тълкуването им и т.н. Щом и криминалистите му угодиха, естествено е да се усъмним не само във версията му, но и в почтеността на обкръжението му.
Благодаря!
П и е р
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pvdaskalov
Категория: История
Прочетен: 2102912
Постинги: 726
Коментари: 6890
Гласове: 13602
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031