Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2017 16:25 - КОГАТО ОПОНЕНТЪТ НАПРАВИ ГОЛЯМО ОТКРИТИЕ ПО СПОРНА ТЕМА, НО ГО ТЪЛКУВА ПОГРЕШНО…
Автор: pvdaskalov Категория: История   
Прочетен: 2872 Коментари: 0 Гласове:
18

Последна промяна: 14.01.2017 23:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 НЕ ОСТАВА НИЩО ДРУГО, ОСВЕН ДА МУ БЛАГОДАРИШ

И ОТДАДЕШ НЕОБХОДИМОТО ПРИЗНАНИЕ И УВАЖЕНИЕ

 

И така, драги читателю, стигнахме до извода, че привържениците на легендата за препогребването на Апостола на сободата в черквата „Св. Петка Самарджийска” никога няма да предприемат издирване на кости в нейния апсиден зид (извивката на олтара отвън). 

Такава една интервенция би доказала, че тунел там не е имало. Това се вижда, както от вътрешните снимки в края на разкопките през 1956 г., така и от външните по време на строителството на подлеза пред ЦУМ.
image
  "Тунелът" отвътре със следи от опити да се разбере, дали го запълва почва, камък или хоросан. Виждат се металните обтегачи по време на консервацията на черквата. При подходящ контраст все още могат да се видят и костни фрагменти, запечатани в хоросана. Днес достъпът до това място е невъзможен отвътре. (Сн. проф. арх. Стефан Бояджиев; 1972 г.)  
image

Същият участък от апсидния зид, по време на разкопките.  Дупките от колове под зида са запушени, за да не попада пръст в тях. Разглеждането на илюстрацията с лупа предизвиква мним стереоефект, който позволява да се направят важни изводи за разположението на подлакътните кости по отношение на гръбначния стълб и таза. (Фотоархив на НАИМ)     Колкото и навътре в олтара да е издърпана скицата на скелет № 95 в чертежите на арх. Сава Бобчев от 1956 г., не можем да отречем необходимостта от прокопаване на тунел в основата на апсидата, за да се вместят долните крайници, ако имаше нещо вярно във вестникарската история от 1937 г. Това се вижда и от чертежите на екипа на Хайтов. Тунелът е трябвало да прекоси напряко целия зид, а при реставрацията на черквата след 1970 г., когато апсидната стена е оголена отвън, би трябвало да има отвор в зида. Уви, такъв отвор не се вижда в архивните снимки на НИПК.

Следователно, целостта на зида отвътре и отвън е безспорна, а това означава, че подколенните кости на скелет № 95 са отсечени и изхвърлени още по време на строежа през XI (XIV) в. или небрежно затрупани с камъни и хоросан. Не един и два гроба, включително зидани, неизбежно са били бастисани по време на строежа на черквата.  Ако се направи сондаж откъм външната страна на апсидния зид и се намерят все пак костни фрагменти, те ще са от гроб, по-стар от нея. В нейното подземие са експонирани достатъчно зидани гробове с полепнали кости от засегнати още по-стари гробове.

Тъй като се придържаме към откритията на два западни института по криминалистика, оповестени от г-н полковника Богдан Кръстев, засега няма да се занимаваме с ръста на идивида и с откритото на терена ужасно състояние на костния материал (бедрени кости, таз, гръден кош и прочее). Цитирам:

Всъщност сегашното заключение на западните криминалисти напълно съвпада с това на техни колеги, направено преди почти 20 години. Новото е, че то доказва, че скелет № 95 е погребан с ръцете отзад. Това съответства на историческите факти, че Левски е заровен точно по този начин. Известни са свидетелства на хората, изровили го от позорното гробище, в което първоначално е бил захвърлен и които набързо го препогребали в олтара на църквата „Света Петка Самарджийска”.

Няма да се занимаваме с голямата излагация на родните криминалисти, „доказали”, че скелет №14-а южно от черквата, т.е. вън от нея, бил идентичен със скелета в нея, съседен на № 95. В момента дори се прекръствам да не ми се случи да завися от тяхна експертиза! Всичко е доказано в моята част на книгата ни с проф. Димитър Овчаров (с. 206-210 или във в-к "Дума", 11 март 2011 г., с. 22)

Няма да любопитствам и къде са публикувани тези свидетелства, че Левски е бил погребан с ръце отзад. Но ще попитам, първо, защо и двете ръце не са заедно при китките; защо те, горните крайници, не са разположени успоредно на гръбначия стълб, както би следвало да бъдат намерени, вместо да са с отдалечени от тялото лакти? Второ, защо подлакътните кости са разкрити над, т.е. по-високо от таза и гръбначния стълб. Как се доказва? Това е видимо дори от еднотбразните, 2D изображения на скелет № 95, разгледани с малко по-големичка лупа. От подходящо подбрани архивни снимки по двойки обаче, разгледани с огледален стереоскоп, получаваме 3D изображения и тогава вече няма абсолютно никакво съмнение, че виждаме пред себе си едно нормално християнско трупополагане.

Този стереоефект показах на Николай Хайтов в кабинета си в НАИМ, а антропологическите наблюдения и заключения, публикувани в книгата на Димитър Овчаров, Петър Вълев – Науката срещу агресивното невежество. Погребан ли е Апостола на свободата в черквата „Св. Петка Самарджийска”? (ИК „Гутенберг”, София, 2012, с.163-168), бяха извършени именно по стереообразите на скелет № 95.

Тъй като съратниците на писателя Николай Хайтов непременно ще се откажат от твърдението, че Апостолът е бил погребан с ръце зад гърба, макар то да е логично за обесен в ден с кучешки студ, ще обсъдим възможния ръст и възрастта на погребания там индивид, както и пораженията, нанесени на скелета му по време на строителството на черквата. А те са толкова очевидни, че спорещите противници в БАН, са били, меко казано, слепци с очи, смазани от покъртителното слово на Николай Хайтов. 

image

Господа археолози, ей така се прави "наука"!


 




Гласувай:
19


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pvdaskalov
Категория: История
Прочетен: 2103352
Постинги: 726
Коментари: 6890
Гласове: 13602
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031