Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2014 19:33 - НАУКА НЕ СЕ „ПРАВИ” С ПОЛИТИЧЕСКИ ВНУШЕНИЯ – част III
Автор: pvdaskalov Категория: История   
Прочетен: 7015 Коментари: 8 Гласове:
13

Последна промяна: 27.03.2014 13:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Псевдонауката
срещу истината

Продължение на коментарите 
към чудовищните обвинения на варненския океанолог


От бр.248 (2014-а) на в. ДЕСАНТ
Автор : Димитър Пърличев

 

Пасаж 9 на Пърличев:
9. Вместо да наемат за толкова важни разкопки, ако не археолози, то поне студенти-археолози, те назначават напълно неподготвени за целта случайни хора, непрофесионалисти, между които се оказват и двама вулгарни типа (или най-вероятно специално инструктирани хора).

10. Дават в ръцете им кирки, вместо използваните в такива случаи огрипки, шпатули, длета, четчици и др. безопасни инструменти.

11. Оставят ги без контрол и в полутъмнина – Джингов си водел дневника на разкопките на светло, извън църквата и не следял какво става вътре, а Михайлов рядко се мяркал (по сведения на работещия на обекта скулптор Д. Бучински, които се доказват и от резултатите).

КОМЕНТАР ОТ МЕН: Е, няма как да не се възторгнем от приносите към темата, които правите, Професоре! Дори Хайтов, който не виждаше разлика между дребни и фатални грешки, а се стремеше от всичко да си прави актив, не беше се сетил да упреква бригадата от общи работници. По традиция ежегодно се назначават едни и същи лица за археологическия сезон – практика и за София, и за обектите в провинцията. Почти винаги има опитни работници, които ревностно спазват инструктажите на ръководния екип и поучават аджамиите. Пръстта се отнема на тънки пластове, като се следи за появата на стари нарушения по терена, оцветявания на почвата, отделни находки. Стотици наблюдения са описани в Дневника на разкопките както по сектори вътре в черквата, така и отвън. Извинявайте, Професоре, но ставате смешен. Вътрешнността е осветявана с прожектори, които се виждат на част от снимките, например на Обр. 22, с. 149. Да не говорим, че в южната стена на черквата е имало отвори в нишите. И те са документирани. И каква е целта ви, Професоре? Като ви обясняваме при какви условия се работи, да звучи като оправдание?

Казвате: „Дават в ръцете им кирки, вместо използваните в такива случаи огрипки, шпатули, длета, четчици и др. безопасни инструменти.” Чели сте нашия труд, както Дяволът – Библията. Я погледнете Обр. 5, с. 103! Какво виждате там? Ще се опитам да препечатам и тук тази илюстрация. Но явно вие не знаете, че разкриването и почистването на скелети и други по-важни находки с тези инструменти се извършва единствено от археолозите...

Не споменавайте работещия на обекта скулптор Д. Бучински като информатор. Познавах го лично. Тези негови сведения за безконтролна работа на обекта са най-малкото му прегрешение.

Пасаж 10:
12. Както е предсказано, отляво на престола откриват това, което очакват – цялостен скелет с дължина 172 с. – ръстът на Апостола (дължината му е определена от антрополога проф. Й. Йорданов), т.е. „легендата” за гроба на Левски се превръща в истина.

КОМЕНТАР: Професоре, да сте се сблъсквали в живота си със случайни явления? Сердика има хилядолетна история и може всичко да се очаква по време на разкопки. Самата черква е построена върху старо гробище. На метри от нея и ЦУМ е открита старохристиянска гробница, документирана от архитект Сава Бобчев още през 1955-а. Можеше да се говори за предсказание, ако гръдният кош на скелета не беше изтърбушен, черепът и дясна раменна не бяха счупени, от зида не стърчаха зациментирани фрагменти от долните крайници на погребания. Да не говорим за възрастта му – над 60-годишен. Да не говорим за наклона на скелета към олтарния камък и към апсидния зид в резултат на многовековното бавно потъване на черковната сграда и тежкия „мергел”-блок. Терминът е "деформация на съоръженията". Откъде зная? Представете си, една от моите специалности (фотограметрия) ми позволи да наблюдавам архивните снимки по двойки с огледален стереоскоп.

Лично проверих измерванията и изчисленията на д-р Йорданов. Досадната грешка се дължи именно на този наклон, поради който лявата раменна кост е мащабно по-едра от дясната, снимката е в централна проекция, което я прави неизползваема за метричен анализ, липсва предмет с известна дължина за сравнение. Данните в Дневника гласят: „Долната част на скелета, от таза надолу (двата долни крайници) лежи под основите на зида.” (с. 27 от Сборника на БАН). И още: „Скелета е излязъл на 100 см. от зида.”  (с. 28). Тази оскъдна информация може да се използва спекулативно като „мащаб”, за да се определи дължината на лява раменна и оттам – по специална формула – дължината на скелета. Тази смехотворна експертиза не заслужава внимание и от друга гледна точка. Останалите 72 см не са намерени, защото ТУНЕЛ НЯМА! И тъй като стажант-археологът е успял да разкрие бедрените кости докъм коленете (Значи – 100 см от темето до коленете!), направете сам сметка колко висок е бил този възрастен индивид...

Пасаж 11:
13. Единият от типовете смила на прах лицевите кости на Левски. Това е възможно не с един, а след серия от удари и следователно е извършено съзнателно. Такава е била задачата му. Макар да е знаел чий се очаква да бъде скелетът, още по-добре е знаел какво се иска от него.

14. Другият тип „настъпил без да иска” черепа на Бенковски веднага след изравянето му и го превърнал в „дребни кости на куп”, както е записал Джингов в дневника си. Целта очевидно е била да се предотврати изпращането на черепите на проф. Герасимов.
Повтарям, археолозите Ст. Михайлов и Г. Джингов отлично знаели чий гроб разкриват. И гледали спокойно как се нарушава инструкцията за разкопките. Но изпълнявали поръчение „от горе” и мислили за кариерата си, а не за професионалната си чест. А професионалните археолози Овчаров и Вълев подминават тези факти, очевидно разчитайки че читателите на книгата им са малоумници, които няма да забележат как копачите са се гаврили с останките на националните ни герои.

Че вторите (след турците) физически екзекутори на Левски и Бенковски са долнопробни типове, по народност българи, няма спор. Но как да наречем преките им началници Михайлов и Джингов, които са им развързали ръцете? И как да наречем археолозите Овчаров и Вълев, прикриващи в книгата си престъплението им?

КОМЕНТАР: Благодаря и от името на покойния проф. Димитър Овчаров за квалификациите, г-н Професоре. Аз имам една мечта – да се изправим пред Темида, за да се реши веднъж-завинаги този срамен спор. Но си нямам парички да поведа дело... Тук ще поясня, че само човек с кръвясали от омраза очи може да си представи подобна сцена: „Единият от типовете смила на прах лицевите кости на Левски. Това е възможно не с един, а след серия от удари и следователно е извършено съзнателно.

Впрочем, Професоре, не вие сте виновен, а тези, които са ви поощрили да пишете глупости и са ви предоставили трибуна. Я се замислете как е оцеляла долната челюст със заострена, неапостолова брадичка и зараснали алвеоли от отдавна паднали зъби? Пояснявам, ако не знаете, че алвеоларна се нарича тази част от челюстната кост, в която се разполага коренът на зъба.

Сега един въпрос към вас, тъй като проявявате дарбата да надзъртате в миналото. Археолозите и антропологът коментират липсата на зъби. Кой според вас е изправил плоски костици покрай челюстта, за да имитират зъби на снимките. Или е сложил такава на мястото на липсващ кътник? Аз няма да ви подсказвам. Там е действал мушморок, който е подхвърлил дори оловен пръстен с „монограм”. В него се разчита буквата Л, а над нея – кръстче със знаменце. Запитайте се, ако обичате, защо всевиждащият Хайтов не се е хванал на тази въдица! Най-големият педант, когото някога съм познавал – Георги Джингов – е нарисувал йероглифа, придружен със следния текст (с. 21 от Сборника на БАН): „На същото място (ниша I – бел. ПВ) се намери и оловен пръстен с монограм (следва рисунчица и номера - № 30 - на находката – бел. ПВ).”

Следва



Гласувай:
14


Вълнообразно


1. freeoldmen - Истината се разкрива пред нас по вълнуващ начин,
22.03.2014 23:49
а блоговите историци не взимат никакво участие.
Чудна работа.
А от Григор Симов поне едно извинение мисля, че няма да е излишно...
цитирай
2. kostadin - Изобщо няма да ти чета аргументите. ...
23.03.2014 07:21
Изобщо няма да ти чета аргументите .
Отговарям ти на заглавието.
Историята се пише от победителите -разбирай тези ,които са актуални за даденият момент.
Следователно това не е наука.Така е и днес
цитирай
3. pvdaskalov - На номер 2 от прима виста...
23.03.2014 08:16
kostadin написа:
Изобщо няма да ти чета аргументите .
Отговарям ти на заглавието.
Историята се пише от победителите -разбирай тези ,които са актуални за даденият момент.
Следователно това не е наука.Така е и днес


Попаднах на коментар след друг мой постинг, който ми се стори подходящ за отговор на твоя. Поне засега.

2. iulii - Някъде четох какво казал Робърт ...
31.05.2013 08:37
Някъде четох какво казал Робърт Джастроу, директор на Института за космически изследвания към НАСА: "За учения, който е живял с вяра в силата на разума, историята завършва като лош сън. Той е изкачил планини от невежество, вече всеки миг ще покори най-високия връх и когато изкатерва и последната скала, бива приветстван от група теолози, които си седят там от векове." :)

Иначе, драги колега, твоето философско мнение заслужава по-задълбочен отговор и ти го обешавам най-кротко.
Поздрави!
цитирай
4. pvdaskalov - Добавям и тодавашния ми отговор на iulii с леки допълнения:
23.03.2014 08:44
4. pvdaskalov - Iulii,
31.05.2013 10:51
много образно си представих възрастния човек с камара книги на гърба, къси панталонки и изподрани кльощави крака как се докатерва и протяга ръка към върха, а оттам доброжелателно теолозите с лимбoве зад главите си му подават ръка.
Развесели ме. Благодаря.
Дали мъдреците ще ги наречем теолози или философи, за мен е без значение. Важното е да търсят САМИ връзката между явленията, а не да вдигат безпомощно ръце и очи към небето и ПОРТРЕТИТЕ НА ПОЛИТБЮРО И НИКОЛАЙ ХАЙТОВ.*
Поздрави!

* Допълненията са с главни букви...
цитирай
5. germantiger - ...
23.03.2014 11:23
kostadin написа:
Изобщо няма да ти чета аргументите .
Отговарям ти на заглавието.
Историята се пише от победителите -разбирай тези ,които са актуални за даденият момент.
Следователно това не е наука.Така е и днес


Това е като онзи трагикомичен "лаф" как съветските "войскари" "четяха" Клаузевитц преди години,често пъти казвали:

Аз този милитарист не съм го чел, но като правилен съветски человек, категорично го отричам!

...

Да отричаш нещо с което дори не си запознат, да твърдиш, че историята не е наука, защото често се пише от лъжливите победители (твоите руски любимци Костандине най-вече извращаха историята десетилетия наред - не се оплаквай), ще рече, че така ти е удобно - да нямаш критичен критерий и да ти е удообно да налагаш и вярваш в това, което ти е угодно.

Наука история разбира се, че има, но често пъти хората я извращават. В други случаи, други хора доблестни, знаещи и честни я преоткриват и работят тази наука - поколения преди нас и поколения след нас (дай Боже).

...

Теолозите ли... поне тези които съм чел винаги са ми "звучали" като майстори-лъжци или като мили полуидиоти, но тъй-като аз не съм чел всички (няма и как), тъй-като мисленето ми едва ли е способно да ги разбере, ще отдам впечатленията ми на моята ограниченост. С "две думи", не дишам теолози, но допускам правотата им, независимо, че съм убеден в грешките им. Уважението на различномислещия и допускането на неговата правота (макар да сме убедени в нашата) ти я пожелавам, Коста!
цитирай
6. kostadin - Изобщо няма да ти чета аргументите. ...
12.05.2014 15:05
pvdaskalov написа:
kostadin написа:
Изобщо няма да ти чета аргументите .
Отговарям ти на заглавието.
Историята се пише от победителите -разбирай тези ,които са актуални за даденият момент.
Следователно това не е наука.Така е и днес


Попаднах на коментар след друг мой постинг, който ми се стори подходящ за отговор на твоя. Поне засега.

2. iulii - Някъде четох какво казал Робърт ...
31.05.2013 08:37
Някъде четох какво казал Робърт Джастроу, директор на Института за космически изследвания към НАСА: "За учения, който е живял с вяра в силата на разума, историята завършва като лош сън. Той е изкачил планини от невежество, вече всеки миг ще покори най-високия връх и когато изкатерва и последната скала, бива приветстван от група теолози, които си седят там от векове." :)

Иначе, драги колега, твоето философско мнение заслужава по-задълбочен отговор и ти го обешавам най-кротко.
Поздрави!

Официалната история е сред първите слуги на силните в момента
цитирай
7. pvdaskalov - Кostadin написа в допълнение:
12.05.2014 20:37
"Официалната история е сред първите слуги на силните в момента."
Ще поясня само, че нито аз съм историк, нито археологията може да се повлияе от легенди, предания, та дори и от писмени исторически сведения, ЗАЩОТО археологията борави с веществени доказателства, които могат да опровергаят дори историческите сведения. Това го знаеше и покойният писател, затова направи всичко възможно да окаля археолозите, че уж не разбирали от професията си, а когато разбра, че не тълкува правилно археологическата ситуация в черквата, обяви за виновни властимащите по онова време.
Мама му стара, защо не вникнете в архивния снимков материал от разкопките през 1956-а, защо всички мои (и на колегите ми) опоненти повтарят Хайтов, сякаш е Бог. Е, не е! Защо не разберете, че криминалистите и дизайнерът Михаил Бенчев направиха подсъдими компромиси, за да му угодят. И т.н., и т.н.
Прекъснах този си отговор, защото ми звънна писателят М. М. и след като му казах какво правя, той ми се скара да не хабя нерви и усилия да просвещавам неспециалисти. Вече не помня какво му отговорих, но няма да престана, колкото и пъти да ми крадат лаптопа с непубликувана информация, барабар с Хайтови книги по темата. Една от тях е библиографска рядкост и вероятно никога няма да си я възстановя.
Ако ти, Костадине, разискваш доказателствата, заповядай пак. Но ако ми излизаш с всеизвестни сентенции и "улики" като на океанолога от Варна, няма да намерим общ език. Наука не се прави с политически внушения, особено в областта на археологията, където има три вида документация.
Това е!
цитирай
8. pvdaskalov - Още два реда...
14.05.2014 09:38
Трите вида документация бива ПИСМЕНА, ГРАФИЧНА и ФОТОГРАФСКА.

1. Писмената документация включва ДНЕВНИК НА РАЗКОПКИТЕ. Запазен е и преписът му и оригиналът. Оригиналът е писан "на коляно". Кой би пазил точно 30 години оригиналния Дневник на разкопките в черквата "Св. П. С." като доказателство за коректното му водене, ако е имало "политически натиск от страна на силните в момента (1956-а)?

2. Графичната документация е запазена в Дневника на разкопките и има пълно покритие между текст и скици. Архитект С. Бобчев е запазил и своите скици, опорочени с многократните изтривания и измъквания на скелет 95, за да се прикрие фактът, че от коленете надолу той е бил ПРЕРЯЗАН от апсидния зид на олтара. А това не означава нищо друго, освен че скелетът, респ. погребението, са по-древни от черквата.

3. Архивната фотодокументация показва ПЪЛНО ПОКРИТИЕ между действителните археологически разкрития и тяхното описание в Дневника на разкопките. И тъкмо тук Държавната машина се намеси на страната на писателя Н. Хайтов, като най-фрапиращото заключение на криминалистите беше, че скелет вън от черквата бил вътре в нея, но археолозите прикрили и този факт.
Историко-археологическият елит на нацията никога не е отричал писателските качества на Н. Х., а се е противопоставял на неговите АБСОЛЮТНО ДОКАЗУЕМИ СПЕКУЛАЦИИ. Какво по-голямо признание за таланта на Н. Х., щом от мухата направи слон, от един византийски скелет, прерязан и изпотрошен при строителството на черквата, направи национален герой, огради се с лаици и в резултат на техните погрешни тълкувания и "експертизи" написа 6-7 книги, с които успя да заблуди българската общественост?!

Колкото до силните на деня и с какво те му помогнаха, за да се конфронтират слоевете на българската интелигенция в едни смутни времена преди 89-а, необходим е съдебен процес, та да бъдат показани всички машинации и извращения.
Забележете, решението на Софийска община да се постави паметна плоча е взето без писменото становище на Археологическия институт, без отмяна на по-старо решение на същата тази община да не се поставя възпоминателен знак, тъй като този акт би противоричал на доказателствения материал. На заседанието на СОС е бил одобрен текст, който не е ангажирал научната съвест, но в неистовото си желание да „натрият носовете” на професионалните изследователи, т.е. да завършат делото на писателя срещу българската наука, неговите наследници и псевдородолюбците-последователи променят този текст, допускат фактологически грешки в него и поставят не плоча на стената, каквото е решението на СОС, а оформят надгробна плоча… При нейното откриване портретите на победителя Хайтов бяха повече от портретите на Апостола… ЕВАЛА!

Към жалката статия „Псевдонауката срещу истината” на океанолога Димитър Пърличев, публикувана във в. ДЕСАНТ, бр. 249, 2014 г. се чете следният коментар на запознат със случая:
„Хайтовият авторитет е като плевел, подхранван с изкуствена тор. Рано или късно ще го унищожат от престараване. Жалко, че нашето поколение продължава да живее с псевдокумири.”
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pvdaskalov
Категория: История
Прочетен: 2102100
Постинги: 726
Коментари: 6890
Гласове: 13602
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031