Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2014 12:41 - СПОР НЕ ЗА "ГРОБ", А ЗА СВЯТАТА ИСТИНА
Автор: pvdaskalov Категория: История   
Прочетен: 17856 Коментари: 22 Гласове:
9

Последна промяна: 22.02.2014 12:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



Гласувай:
11


Вълнообразно


1. pvdaskalov - Един коментар - ей така. Да се знае какво става по белия свят.
17.02.2014 15:45
http://www.book.store.bg/p110686/nikolaj-hajtov-sychinenia-v-sedemnajset-toma-tom-10-grobyt-na-vasil-levski-nikolaj-hajtov.html
Там "даваха" възможност да се коментира рекламираната книга на Н. Хайтов. Ето новото ми мнение, защото вчерашното не е допуснато:

Не публикувахте първия ми коментар. Здраве да е. Казвате: "Без предупреждение ще бъдат изтривани коментари с обидно, расистко, клеветническо или друго съдържание, което нарушава добрия тон."
А как преценявате изказването на писателя Никола Радев: "В нашата мила държава, в чиито канцеларии неизменно виси портретът на Апостола ни, няма и помен от светите му мощи само и само да не се скърши "научният" хатър на разни псевдокоминтерновци, европофони и безродници."
Че той направо е за съд с тези квалификации. Посъветвайте го да изтрие мотото си. Благодаря за добросъвестната цензура.
цитирай
2. blondinkas4uk09 - Eто сега един директен въпрос, простичък такъв,
17.02.2014 18:09
като от жена със златисти къдрици! :) Къде според теб са гробът и костите на Левски...
цитирай
3. pvdaskalov - Отговор на въпроса от коментар номер 2:
17.02.2014 20:10
Като отговор къде е „погребан” Левски, цитирам първо писателя Н. Хайтов с мой коментар накрая.
„Не само Левски е вярвал в ужасните последствия, ако не бъде зачетен с редовно погребение, с опело. Знаели са го това всичките му най-близки другари и комитетски съратници, повечето от тях духовни лица, свещеници и монаси от София и от нейните околности. И когато софийската религиозна общност не е събрала кураж да поиска тялото на обесения Апостол за редовно християнско погребение, именно те са организирали отвличането му от позорните гробища на София, където е бил първоначално „закупан”, и са му осигурили почетно погребение с опело в олтара на малката скришна църква „Св. Петка Самарджийска”, която е била открай време в ръцете на софийския самарджийски еснаф,
По всяка вероятност изравянето от позорните гробища е било предвидено като възможност още преди обесването на Левски и е била извършена необходимата подготовка.
Биографите на Левски преди 1944 година не са обърнали никакво внимание на вече умъртвеното тяло на Апосто;а по простата причина, че не имало никаква яснота дали и къде е „заровено” или погребано.” (Н. Хайтов, Т. 10, Гробът на Васил Левски, 2013, с. 40-41)
Какво излиза? „Софийската религиозна общност не е събрала кураж да поиска тялото”, след като по закон е имала това право – обесеният да бъде погребан според обичаите на християнска религия, но организира неговото открадване от гробищата посред нощ – нещо далеч по-опасно и аморално – да изровиш мъртвец от гроба му!
И цялата тази „софийската религиозна общност” е мълчала след Освобождението, за да каже Илия Лазаров пред жена си едва през 1902 година на смъртния си одър, че това било дело само на един човек с прякор Гъската. Тя от своя страна го разказва през 1936-37-ма пред един журналист, а дъщеря ú излага пред проф. Христо Гяуров съвършено друга версия през 1956-а, когато вече е разкрито старо гробище под черквата, представяйки баща си като главно действащо лице, на когото Гъската само е светел с фенер отпред.
Накрая Хайтов преработва тази семейна легенда, сякаш цяла сюрия е участвала в изравянето на трупа… Толкова за версията на Хайтов.
(виж и следващия коментар)
цитирай
4. blondinkas4uk09 - T.e. до ден днешен никой не е идентифицирал
17.02.2014 21:52
костите на Апостола, така ли...
цитирай
5. pvdaskalov - Продължение на отговора с цитат от проф Димитър Овчаров...
17.02.2014 22:03
Той, като историк, можеше да вземе отношение към различните извори. Аз поех изследването и коментарите на архивните материали...
„След проследяването на многобройните разнопосочни и противоречиви „спомени” Николай Генчев възкликна: „Едни го заровиха в едно шопско село, други го отнесоха в българските гробища, трети го заровиха в позорните гробища, четвърти го сложиха в западните гробища, пети в „Св. Петка Самарджийска”, шести – в гроба на леля му Христина в Сопотския манастир и т.н.” Ако не беше напуснал твърде рано този свят, професорът щеше да научи още много версии. Например, ако се доверим на някой си Христо Нанев, известната пророчица Слава Сердюкова ще посочи, че тленните останки на Васил Левски се намират „под стълбището на някогашното чехословашко посолство, днес посолство на Словакия”. Приблизително такова е и мнението на друга гадателка – Вера Кочовска, докато небезизвестната Ванга твърди пред някой си Павел Кипров: „Гробът на Левски е в църква, но не в тази, която казва Хайтов. Дарявам тайната на теб. Използвай я, както искаш. Левски е погребан в църквата „Св. Никола Чудотворец” (Това е черквата, която се намира на ул. „Цар Калоян”, до хотел „Рила”).
Привеждам тези нови „сведения”, без да се съмнявам, че подобни на тях биха се появили и в бъдеще, не защото им отдавам някакво значение, а за да посоча пълната несигурност на сведенията, родени от възбуденото въображение на различни хора. Не знам как биха ги възприели днес привържениците на тезата за „Св. Петка Самарджийска”, но авторитетната „Комисия Косев”, както тя влезе в науката, не обърна никакво внимание на несъстоятелните „спомени” от двадесетте и тридесетте години на миналия век. Именно поради това докладът на комисията завършва със следното мнение: 1. Няма доказателства за погребение на Васил Левски в църквата. Поради това неоснователно е да се поставя надпис или някакъв друг знак, че там е бил погребан Левски. 2. Открит остава въпросът, дали костите на Левски са вградени в основата на паметника, издигнат близо до мястото на бесилката съгласно с решението на комисията, създадена с тази цел през 1885 г. Първо, защото никъде не е отбелязано, че това решение е изпълнено и, второ, защото проведените сондажи, за да се установи истината, не са доведени докрай. 3. В БАН да се обсъди възможно ли е с помощта на най-новите научни технически средства да се направи нов сондаж в основите на паметника, за да се установи дали там са вградени костите на Апостола – В. Левски. 4. Препоръчва да продължат издирванията в архивите, библиотеките и особено в периодичния печат след Освобождението, в които е възможно да се открият някои сведения по въпроса за гроба на Апостола.
Няма определени данни какво е направено по изпълнението на тези препоръки. Но би трябвало да се предполага, че ожесточеният спор за гроба в „Св. Петка Самарджийска” е получил най-сетне своя авторитетен отговор. Уви, и това не стана, защото след две години се появи нов вариант на старата теза, изразен от писателя Николай Хайтов.” (Д. Овчаров, П. Вълев. Науката срещу агресивното невежество”, 2012, с. 35-36)
цитирай
6. pvdaskalov - blondinkas4uk09 написа:T.e. до ден днешен никой не е идентифицирал
17.02.2014 23:18
blondinkas4uk09 написа:
костите на Апостола, така ли...


Ох, този въпрос вече наистина е зададен от "жена със златисти къдрици!"
Не е намерен гроб в олтара на черквата в подлеза пред ЦУМ след нейното построяване, а тя е датирана между 11 и 16 век. Левски е увиснал на въжето през февруари, 1873-а. Не са намерени кости от 19-и век, за да бъдат прибрани за изследване в лаборатория след разкопките през 1956-а. Значи, не е имало препогребване тъкмо в тази черква! При поставянето на олтарния камък лицевата част на черепа на набедения скелет е била отнесена, както и подколенните кости -- от апсидния темел. Гръдният кош е изтърбушен поради това, че скелетът е бил плитко под работната площадка. А самата работна площадка е задълбана в хумусния пласт на изоставеното гробище. Имаме архивни снимки и на стратиграфския профил. Тъй се е строяло -- трябвало е да стигнат до по-здрав терен. Темелите са още по-надълбоко и в дъното им са били набити дървени колове (пилоти) за заякчаване на терена.
Хайтов е намерил кашоните с кости от черквата в някакъв склад на БАН, но мишките били изяли номерцата, пише. Излиза, че 30 години след разкопките все още са се пазели дори безинтересните кости от ранновизантийския некропол под черквата.
Когато постъпих в Археологическия институт на работа (1969-а), стаята на Архитектурното ателие беше задръстена с керамика и щайги с кости. Не се дишаше. И днес материалната база не е по-добра...
За съжаление, иска се силно зрение, за да разгледаш стереоскопично архивните снимки. Аз се сетих за тази възможност на времето и установих в детайли състоянието на набедения скелет. Светила в областта на антропологията направиха и Експертиза, която вече многократно е публикувана.
Така е. Днес все още витае силата на сладкодумния писател, макар и лаик, пред заключенията на професионалните изследователи.
Поставената плоча в подлеза е доказателство, че днес се работи на инат, а не под диктовката на здравата логика.
Поздрави!
цитирай
7. blondinkas4uk09 - Леле, какъв трилър: лицевата част отнесена,
18.02.2014 00:15
гръдният кош изтърбушен, ужасТ! :) Не съм чела тази Експертиза, но разбирам, че набеденият скелет не е на Апостола... Лошо... значи не знаем къде е...
цитирай
8. pvdaskalov - На коментара с магическия номер седем:
18.02.2014 09:13
Първо, дължа извинение за среднощното описание на намерения византийски скелет, нарочен да е на нашия национален герой, с отрязани долни крайници при изкопаването на траншеята за апсидната стена на олтара. Доказателствата, че този скелет е по-стар от черквата, са брилянтни. Непоклатими. Но вместо да благодарим на археолозите, че няма да се кланяме на чужди мощи, които, макар и да са погребани по християнски (глава на запад, ръце на корема), може и да са на някой скитник или престъпник, намериха се жадни и гладни за сензация хора - журналисти и писатели, които оплюха разкопвачите, а по-младия от тях, който е водил дневника, го съсипаха окончателно с разпити и той почина. Хайтов намеси и Института по криминалистика. Зад гърба на археолозите е ходил там да обяснява значението на своето "откритие" и ние разполагаме с криминалната експертиза, в която се твърди, че два скелета - единият в черквата, а другият отвън, южно от нея, са идентични. Помежду им е имало дебела стена, но това е Хайтов. На него нищо не може да му се опре. Защо са били необходими тези галимации? След тридневни дискусии в БАН, най-после увереността на Хайтов и Тодоров, че изтърбушеният скелет е на Левски, е разклатена. Но котка по гръб пада ли? Можел да бъде тогава съседният скелет, но той е намерен без череп, а Апостолът е обесен, а не обезглавен. Тогава им хрумва "гениалната" идея. Преобръщат Фотоархива на АИМ наопъки, откриват и 2 снимки на скелет с череп на раменете вън от черквата, подбират тази от двете снимки, на която не се вижда външната фасада на черквата, а другата, заедно със снимката на скелета без череп от олтара, изпращат в Института по криминалистика. Умните синове на Хайтов публикуваха във в. "Десант" снимка на баща си как той обяснява нещо на криминалистите...
Другият негатив, на който се вижда южната фасада, скрили, набутали го в друго класьорче. Това са методите на нашите опоненти. Обществото загуби милиони от този нелеп спор, вместо да отидат за търсене на истинския гроб на героя.
цитирай
9. pvdaskalov - Допълнение:
18.02.2014 09:57
Пренасям тук от предходния си постинг един коментар на г-н Апостолов:

5. apostapostoloff - Диренето на този гроб само по себе си е
17.02 11:57
една голяма глупост, но това, разбира се, е друга тема.

Може би е прав, но аз нямам неговата смелост да го кажа. Обаче твърдо заявявам, че спорът за гроба на Левски бе тарикатски разигран не от археолозите, разбира се, тъкмо по време на "Голямата екскурзия" -- т. нар. "Възродителен процес". Цел? Отвличане на вниманието. То не бяха комисии, заседания, ангажиране на министри, литературни четения из страната, на които Хайтов бе посрещан като месия, 200 000 тираж на книгите му, с които спъна развитието на археологическата мисъл с години... Виждаме сега, а и можем да си обясним мълчанието на археолозите по въпроса -- има средства за разкопки, за консервация и реставрация на цели обекти. Народът е казал: "Преклонена глава сабя не я сече".
цитирай
10. blondinkas4uk09 - Горе долу, ми се изясни картинката...
18.02.2014 11:27
А бе малко по-дълго трябва да ми се обяснява, обаче по някое време започвам да схващам, само човек да има търпение като теб :)
цитирай
11. apostapostoloff - Едно си баба знае,
18.02.2014 17:23
едно си баба бае... Демек, да поговорим за ланския сняг. Да преливаме все така от пусто в празно...
цитирай
12. rosmistral - Предлагам на вниманието Ви още едно мнение
18.02.2014 20:39
http://fascindoo.blog.bg/politika/2014/02/18/sporyt-za-groba-na-diakona-potynal-v-pipalata-na-globalizma.1239936
цитирай
13. pvdaskalov - Благодаря, Роси (Rosmistral),
19.02.2014 00:17
Вече написах там два пространни коментара. Но има преглед и разрешение за публикуване от автора на този постинг. Ако не ги пусне, ще ги цапна тук. Не обичам да се бяга от истината и да не се цени положеният труд.
С поздрави от Пи-Ер
цитирай
14. rosmistral - Още едно предложение
19.02.2014 04:08
"Там" винаги е имало цензура- стил на живот .....И за това, да напишете отговорите и тук.Идеята Ви е добра:))))))))
цитирай
15. pvdaskalov - Тъй като времето минава, а двата ми коментара все още чакат одобрение и я получат, я - не, ето ги:
19.02.2014 12:00
18.02 23:14 - Уважаеми колега,
публикувате стар материал на Ивайло Христов, който реши, че може да защитава позициите на Хайтов само като ги тиражира, т.е. без да има необходимата подготовка за решаването на главния въпрос: Откога скелети 79 и 95 лежат в основите на черквата "Св. П. С." - отпреди или след построяването й. И с основание всеки, който не разбира археологическата ситуация в олтара, разкрита през 1956 година, бива и ще бъде наричан, меко казано, лаик. Хайтов бе излъган умишлено или по негово собствено желание с грешни експертизи и лъжесвидетелства. Прибавете към тях и параноичните състояния, в които той изпадаше, талантливото събиране на противоречията, забележете, в спомените отпреди 25-30 години и ще разберете, че спорът, домогването до ИСТИНАТА се изроди. Сложете на пиедестал само запазената документация и ще разберете, че решението е изключително просто. Казвам ПРОСТО, а не лесно. Тъкмо простите неща, поради това че не ги очакваме, се откриват най-трудно.
Експертизата за ръста на скелета е грешна. По снимка в централна проекция дължината на раменната кост (с трудно определими контури) не може да се изчисли, състоянието на скелета без стереонаблюдение на архивните снимки също не може да се прецени, отричането, че долната челюст не е запазена, също е спънка, експертният доклад на криминалистите е престъпно сгрешен, чертежите и макетът на Бенчев са наситени с недоказани елементи, при това разномащабни. Достатъчно е да сравните изтегления скелет на запад в макета и в многократно поправяните скици на арх. Бобчев със снимковия материал и ще разберете целта на това изопачаване на ситуацията. Минимум 10 детайлни наблюдения на архивните снимки водят до един и същи извод: дупка в апсидната стена няма, подколенните кости са отрязани при прокопаването на траншеята за темела, скелетът е изпомачкан до неузнаваемост, тъй като е бил твърде плитко от повърхността на строителната площадка, черепът и дясна раменна кост са изпочупени при поставянето на олтарния камък и т.н., и т. н. (продължение)
Коментарът чака одобрение
Постинг: Спорът за гроба на Дякона - потънал в пипалата на глобализма
Автор на постинга: fascindoo

18.02 23:43 - Колега,
тъй като се уморих, няма да продължавам да изброявам фактите.
Какъв смисъл има да се дискутира защо навремето спорът е бил прекратен, след като братя Хайтови изнахалстваха и поставиха не плоча на стената на черквата и изписаха не препоръчания и приет текст от Общинския съвет, а изградиха гроб с 5-6 фактологически грешки в текста?! Гроб на незнаен византиец, който може и да е бил престъпник, тъй като на снимките се виждат дупчици от пирони малко над китките. И все пак ще ви кажа, че благодарение на разрушената горна част на лява раменна кост и зарасналите алвеоли на долната челюст, възрастта на индивида е определена между 60 и 69 години. Това не го казвам аз, а трима известни експерти -- един от Пловдивския университет, един от Ортопедичната болница в Горна баня и един директор на клиника в Германия...
Какво друго? Срамен спор, в който надделяват връзките, а не преклонението пред истината, омаскарена от хора, неразбиращи от археология и какво представляват истинските исторически свидетелства...
Бъдете здрав!
Ако намерите книгата "Науката срещу агресивното невежество", може би ще разберете защо Ивайло Христов е аутсайдер.
Инж. Петър Вълев, бивш контролен специалист на АИМ при БАН, сега - блаженстващ пенсионер
Коментарът чака одобрение
Постинг: Спорът за гроба на Дякона - потънал в пипалата на глобализма
Автор на постинга: fascindoo
цитирай
16. leonleonovpom2 - Здравей, Пиер!
22.02.2014 09:49
Пред доказателствата и боговете мълчат
Интересното е, че и Хайтов се оплакваше от лошо отношение и неглижиране на мнението му.
Не го каза пряко, но се подразбираше, какво пречи да се обяви официално мястото, че е гроб на Левски.
Ами хората ще се покланят тук, едни безкрайни манифестации от поклонници, ще изчезне респекта към близкия Партиен дом!
Може да бъде оправдан Хайтов, като литератор - класик
На едно литературно произведение му трябва интрига, за да бъде такова и в случая подхожда като писател, намира интригата
Иначе, за самочувствие, което е смачкано отвсякъде и само парвенюта могат да се перчат, не би било лошо Левски наистина да е погребан там
Поздрави!

Апостолов може и да има основание в заключенията си, но блогът е за история, за миналото, не е за това, какво ще е бъдещето, да не смесва двете неща!
цитирай
17. sande - А може би е добре, че Васил Левски - Апостола няма гроб!
22.02.2014 14:51
Както и другия велик българин - Христо Ботев.

Така цялата българска земя е техния гроб.

Така българите отказват да приемат, че са мъртви.

Те са вечно живи - и на земята , и на небето.

Докато има българи.
цитирай
18. pvdaskalov - На коментар номер 16:
22.02.2014 14:53
Г-н Leonleonovpom2, човек трябва да бъде жилнат от подобна лъжата, за да разбере нашата борба за истината в случая. Ще се съгласите, че ние доброволно оставяме илюзионистите да ни лъжат от сцената със своите трикове; мисля, че киното го наричат "Великата илюзия", някога се оставих да изживея и трагедията в "Дървото на Юда " от Кронин, т.е. писателският майсторлък е да накара читателите да повярват на разказаното. Голям писател ли е Хайтов? Спор няма, че е такъв. Голям родолюбец ли е? Кой ще отрече? Изтъкнат български археолог ли е? Хъм, хъм... Историко-археологическият елит на нашата нация си каза думата. С лъжи и измами петната в нашето минало не се изтриват. Макар и малко вероятно, все пак може да се допусне възможността Левски да е бил препогребан някъде в София или Софийско. Версии много. И от всички тях писателят избра онази, която му беше поднесена на тепсия от Н. Станчев (1937), Бобчев, Бучински, Гяуров (1956), от Г. Тахов, Н. Мушанов и други съратници, т.е. избра онази версия, за която имаше кой да го заблуждава, той самият да разсъждава и накрая да напише една увлекателна, високотиражна книга, в която да оплюе археолозите-разкопвачи в соцвреме, а когато това време отмине, да намеси и комунистическата идеология и отделни нейни представители. Да приложи една дузина лъжесвидетелства, умишлено сгрешени експертизи, да ореже важна информация от архивните фотокадри, да обиколи България, за да държи речи и т.н, и т.н. Цел? Да заличи сянката на бездействие след залавянето на Левски. Как да го наречем това? Най-чист патриотизъм или лъжепатриптизъм? Тъй ли се пише история?
Обичам да давам примери от професията на човека с когото разговарям, за да бъда разбран. Вие сте нумизмат. Има ли редки монети или такива, за които се предполага, че са сечени в малко количество. И идва при вас някой, който ви предлага някакво измислено менте на рядка емисия или от владетел, задържал се кратко време на трона. Обяснявате му, че греши, а той се фръцка и ви напада във вестници и списания, че не сте никакъв специалист, че отказвате да признаете негово голямо откритие. Какво ще направите? Ще оставите тази лъжа да се тиражира в нумизматичните каталози, да се правят музейни копия и да се печели от тях? И със ситни букви да пише там, че автентичността на монетата е потвърдена научно? Няма нужда да ми отговаряте. Зная какво ще ми кажете, защото сте честен човек.
Г-н Leonleonovpom2, за съжаление, проблемът няма компромисен вариант. Науката категорично отхвърли и най-малкото съмнение, че скелетите са от погребения след построяването на черквата. Следователно на плочата нямат място думите „СПОРЕД … РЕДИЦА НАУЧНИ ДАННИ”. Но и това не е решение – да бъдат изтрити, защото народната памет разказва за още дузина места, където е погребан Апостола. Ще оставим само тази плоча, за да не строшим хатъра на Хайтов и синове, или ще поставим плочи на всички спрягани места, върху която да пише „СПОРЕД НАРОДНАТА ПАМЕТ”?
цитирай
19. leonleonovpom2 - Пиер, знаеш, че съм приел доказателствата!
22.02.2014 15:56
За вашите доказателства става дума. Сега, не искам каквато е приказката за краставиците, да влизам в схемата й
Примерът ти е добър, съгласен съм.
Хайтов не е между живите, беше писател класик, от тази позиция е влязъл в темата. Лишиха го от Нобелова премия, която заслужаваше. Може би заради това се опита да поеме работага на археолозите. Там пък е бил въвлечен в друга схема и резултатът е налице
Според мен наистина трябва да се търси някакъв компромисен вариант.
Хайтов наистина като автор е преиграл с обвиненията към евентуални според него виновници, но вие, специалистите знаете, че е сбъркал
Знаеш, че аз смятам ,че със сегашните възможности проблемът щеше да се реши веднага, било с въглероден анализ, било с ДНК-тук е съмнително, защото костите са замърсени, но грешката във въглеродния анализ е такава, че няма как да се прикрие разлика от порядъка на 500 години
Наистина трябва, мое мнение е, да се търси някакъв компромис и да не се раздухва, допусната е ситуацията, липсват костите, победата в случая е Пирова.Отново в полемиката ще се намесят неспециалисти, интереси и чисти , и мръсни! Поне така аз мисля !
Поздрави от сърце за младежкия плам в работата и всеотдайност!
цитирай
20. leonleonovpom2 - Да, Пиер, това е решението!
22.02.2014 16:02
В заключението ти на коментара, най вече заради Хайтов
Всички съседи имат нобелисти в литературата, само ние - не
Пенчо Славейков е щял да бъде, смъртта му е попречила.
Хайтов е един от тези, които я заслужаваха не по малко от авторите на съседите, но не я получи, доколкото знам, ние сме си виновни
Не на всички места, само там, където е имало плоча ,да бъде подменена с отпадането на научни данни
Добро решение е това в коментара ти, поздравявам те!
Ваньо
цитирай
21. pvdaskalov - Според мен...
23.02.2014 10:58
... вашата позиция, г-н Горов (sande), е не само поетична и патриотична, но и дълбоко философска.

sande написа:
Както и другия велик българин - Христо Ботев.

Така цялата българска земя е техния гроб.

Така българите отказват да приемат, че са мъртви.

Те са вечно живи - и на земята , и на небето.

Докато има българи.


Обаче, намериха се наши сънародници, които решиха, че дискутирайки темата за Гроба на Апостола, ще останат в Историята. Изписаха хиляди страници в милионни тиражи във вестници, списания, книги. И тъй като е редно, когато критикуваш, да обосновеш своята позиция, аз пояснявам, че намесата ми в спора далеч не е продиктувана от болни амбиции. В разгара на спора написах само две статии, които бяха публикувани в научните списания "Археология" и "Интердисциплинарни изследвания". Изглежда съм улучил целта -- показал съм дълбоката заблуда на Хайтов, защото той замлъкна за дълго време, докато през 1997-а пусна на пазара книгата си "Аферата с гроба на Левски", където на страница 274 е написал: "... археологическата и историческата наука у нас не
може да се персонифицират нито с Овчаров, нито с Джингов, Вълев или Станилов и с техните недомислия, грехове и грешки“ . Ръкавицата беше хвърлена от него; на мен, който на два пъти съм му предавал всичко новоиздирено във фотоархива на НАИМ, надявайки се, че ще си коригира позициите, ще се извини, ако не персонално за обидите, то пред българската общественост за вината си да я въведе в заблуждение. Това са моите основания за намеса в спора. Истината бе нагло потъпкана с поставянето на надпис до черквата (дело на синовете му), в който четем, че там е гробът на Левски "според... редица научни данни".
цитирай
22. leonleonovpom2 - Да, Горов е прав, спомням си като ...
23.02.2014 13:49
Да, Горов е прав, спомням си като дете- през 60-те години се пусна слуха, че Ботев е жив, бил в Диарбекир. Взех да правя сметки, третокласникът, на 110 и повече години би трябвало да е. Тогава в града беше починала сестрата на Каблешков, на 106 години. Не посмях да задавам въпроси
Все пак, да ,цялата страна им е гроб, но друго е той да се знае-справка-френски, чешки и какви ли не други крале
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pvdaskalov
Категория: История
Прочетен: 2102723
Постинги: 726
Коментари: 6890
Гласове: 13602
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031