Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2014 16:47 - Един неизпратен отговор на статия в пловдивския вестник „Марица” (Февруари 2013)
Автор: pvdaskalov Категория: История   
Прочетен: 7019 Коментари: 8 Гласове:
17

Последна промяна: 16.02.2014 18:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


ОТГОВОР*, КОЙТО СЕ ОТНАСЯ КАКТО ДО НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ, ТАКА И ДО НЕОБОЗРИМОТО БЪДЕЩЕ, ДОКАТО СЕ НАМЕРЯТ ДОСТОЙНИ УПРАВНИЦИ ДА ОТСТРАНЯТ НЕКОМПЕТЕНТНО ПОСТАВЕНАТА ПЛОЧА  ПРИ ЧЕРКВАТА „СВ. ПЕТКА САМАРДЖИЙСКА” В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ

image

„Гробът на Левски - от аферата през далаверата до родова война”
на Евелина ЗДРАВКОВА
(26.02.2013   |   12:20)

Използваме правото си на отговор във връзка с публикацията във в. МАРИЦА: „Гробът на Левски - от аферата през далаверата до родова война”.

Ние, авторите на книгата „Науката срещу агресивното невежество”, нямаме намерение да подхранваме напълно излишния словесен двубой, който, според нас, е паническо бягство от фактите, разкрити по време на археологическото проучване на черквата „Св. Петка Самарджийска” в София през 1956 г. Подмяната на сериозната тема с пустословие е предизвикана не само от интелектуалната немощ на нашите опоненти, но и от липсата на научно издържан изследователски подход – нещо, което те не владеят, а търсят всевъзможни други начини да стигнат до налагането на своята антинаучна теза. Твърдението, че през 1986 г. в БАН е взето най-правилното решение, също няма да коментираме. Една от задачите на нашата книга бе и тази – да покажем цялата порочна система на водената в БАН полемика.

Отдавна въпросът около изграждането на черквата върху стар ранновизантийски некропол е решен обективно на базата на достатъчен доказателствен материал. Чувстваме се задължени обаче да заявим пред читателите на в. МАРИЦА, че не би трябвало при вземането на едно „научно” решение да играят роля външни фактори, включително и удари с юмрук по масата. Открити са достатъчно нови архивни материали, които още по-категорично подкрепят заключението, че трите гроба в подолтарното пространство са заварени и полуразрушени още през XIV-XV век. Ето защо няма сила, която да спре този нормален научен процес – да се изследват причините и развитието на срамния спор за тленните останки на Апостола на свободата.

Проф. Димитър Овчаров (1931-2013) 
Инж. Петър Вълев

image

*Отговорът се публикува без редакция – така, както бе написан преди кончината на единия автор. Ако бъдат поставени въпроси, свързани с наличните факти, оспорени или умишлено премълчани от акад. Н. Хайтов, отговорите ще бъдат дадени тук, в Блог.бг, в нарочен постинг.                                           




Гласувай:
19



1. pvdaskalov - Извадки от моята лична поща с разрешение на кореспондентката - поетеса ...
16.02.2014 22:05
"Разсъждавах за странното повишаване на посещенията в постинга ти, за което ме запита.
Отдавна ми прави впечатление "летящият" старт на постингите на един твой колега от раздел "История". Няколко стотин "харесва ми" аламинут, като че ли стоят със затаен дъх и чакат само появата тъкмо на неговия постинг.
Точно в него момент свалиха двата му водещи постинга, явно е направило впечатление и на администратора или някой е сигнализирал. Но той е като ощипана благородна девица, бетер бг-поетесите. Надал е вой и е задействал връзките си, вероятно, и след 24 часа се върна начело с няколко хиляди посещения.
Казвам го, защото според крехките ми познания в тази техника и мн. добрата ми представа за характера на ..., възможно е той да те е включил в схемата си за прикритие.
Това между другото, Пиер, желая ти здраве и успех!"

Ето и моят отговор:
Драга ..., съжалявам, че те забърках в тази мръсотия, но тя трябва да бъде прекратена. Тук сме, не за да се лъжем, а да обменяме мисли, възгледи, та дори и настроения. Излишни са тези "Ах и ох", които си разменяме, дори палците са ненужни, тъй като те рядко изразяват компетентно становище. Що за практика е това - да се пишат километрични постинги или на всяко "Ах и ох" да се отговаря с благодаря (на всички езици)! Аз, драга ..., на няколко места се оплаках, споделих и с колеги-блогъри, но не зная какво трябва да стане, за да се прекрати тази вредна практика с помпенето на статистиката за посещения.
Бъди здрава... И да се молим това явление да изчезне. То е вредно за добрите взаимоотношения.
Пиер
цитирай
2. apostapostoloff - Много достойна позиция-
17.02.2014 04:59
дайте сега ние, дребните рибки, да злепоставим мъртвия класик на българската литература, който вече не може да се защити! Достолепие българско!
цитирай
3. gor - Няма злепоставяне
17.02.2014 11:27
Ако прочетете книгата на проф. Овчаров и инж. Петър Вълев, ще разберете, че те се отнасят с уважение към големия писател Н. Хайтов. Той се е защитавал преди смъртта си, но неговите аргументи не са научни, а по-скоро родолюбиви и белетристични.
цитирай
4. pvdaskalov - Г-н Апостолов,
17.02.2014 11:31
В науката няма дребна или едра риба, няма умрял или жив неин труженик. За грешки в науката не се прощава! Новото, истината, идва да измести старото, особено ако то почива на недостатъчно знания и опит, на грешни експерименти и лъжи. Няма археолог, който някога да е оспорил литературните приноси на покойния писател. Но когато и след неговата смърт лъженаучната позиция на Хайтов по въпроса за "гроба" на Апостола се развява като бойно знаме, когато ваши колеги писатели продължават да хулят професионалните изследователи, въпреки техните заключения, че откритите скелети в олтара на черквата "Св. П. С." принадлежат на стар некропол, появил се там векове преди нейното построяване, подкрепени с достатъчно нови архивни материали, не очаквайте коленопреклонна поза от наша страна. В отговор на вашия коментар пускам веднага нов постинг, но преди това ще ви цитирам колегата ви Никола Радев, който казва следното при представянето на том 10 от творчеството на Николай Хайтов:
"Колко години Николай Хайтов дири гроба на Васил Левски? Комай десетилетия. И за какво? Да имаме клетия гроб на най-свидното чедо на нацията, да имаме още едно свято място, пред което да избършем сълза и да вдигнем чело. И какъв парадокс: всичко около това негово светло усилие бе овъргаляно в галетата на чиновническата безотговорност и сладкодумие. В нашата мила държава, в чиито канцеларии неизменно виси портретът на Апостола ни, няма и помен от светите му мощи само и само да не се скърши "научният" хатър на разни псевдокоминтерновци, европофони и безродници." Цитат от:
http://www.book.store.bg/p110686/nikolaj-hajtov-sychinenia-v-sedemnajset-toma-tom-10-grobyt-na-vasil-levski-nikolaj-hajtov.html
цитирай
5. apostapostoloff - Диренето на този гроб само по себе си е
17.02.2014 11:57
една голяма глупост, но това, разбира се, е друга тема.
цитирай
6. minevv - дан
17.02.2014 15:54
Не е ли по-добре , че въобще има плоча и място, където да сложим по цвете????
Или намерете костите или замълчете -за да има святото място на Апостола...
цитирай
7. pvdaskalov - Г-н Минев,
17.02.2014 16:49
логиката и философията са сред вашите интереси. Чудесно, това ни сближава.
Логично ли е, въпреки че истинският гроб на Апостола не е открит, да се сложи плоча там, където Хайтов се опита да го докаже с ред шмекерии и с цената на оплюването на цяла плеяда достойни български археолози и историци? И въпреки категоричната съпротива на научната общественост, синовете му да издялат, че гробът е там "според редица научни данни". Плюс половин дузина грешки в дати, имена и прочее.
Излиза, че близо 140 години българският народ имаше къде да полага цветя - на достойния му паметник в София и величавия паметник в Карлово! Намериха пробойна синовете му и оформиха ГРОБ, въпреки всякаква етика и морал.
Ако от някого се съберат и анализират спокойно всички факти около проучването и документирането на скелет 95, не бих се учудил от евентуалното заключение, че действително е съществувала афера, но не за прикриване гроба на Левски, а обратно – едно от хилядите незнайни погребения под (и сред) развалините на Сердика да бъде прието за негов гроб. В едно стихотворение, което Хайтов обявява за пророческо и го цитира, сякаш не се отнася най-вече за него самия, Любен Каравелов бил написал преди век и половина: „Българине, българине... над чужди гробове едри сълзи рониш.” [Хайтов 2009: с. 150]
Ултимативно казвате: "Или намерете костите или замълчете, за да (го) има святото място на Апостола..." Намирането на костите, т.е. на истинския гроб е трудно дело, почти невъзможно, ако не се намеси сляпата случайност. Трябват и средства за разкопки. Според мен три са местата, където може да се търси: от източната страна на паметника му, в "Св. Петка Стара" на ул. "Съборна" или в черквицата на гърба на хотел "Рила".
Версиите къде е погребан Апостола са поне дузина. Не легендата, талантливо украсена от един писател, прави едно място СВЯТО.
Последно: Представете си, че една ваша програма, въпреки че работи, бива оплюта на всеослушание от някой журналист или писател. Ще сведете глава или ще се борите?
цитирай
8. pvdaskalov - Извинение, че си позволих цензура, макар тя да е регламентирана в правилата на Блог.бг:
22.02.2014 12:34
Аз моля колегата, изпратил ми коментар със следното заглавие, да не ми се сърди, че не го одобрявам. "Научният" апарат, с който той борави, за мен е НЕПОНЯТЕН. Ако някой иска да го прочете, за да се увери в думите ми, ще си направя труда да му го пратя на лични...

21.02 00:57 - Никола Хайтов-правнук на Свети Апостол Васил Левски
от: bezistena За постинг: Един неизпратен отговор на статия в пловдивския вестник „Марица” (Февруари 2013)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pvdaskalov
Категория: История
Прочетен: 2106625
Постинги: 726
Коментари: 6890
Гласове: 13604
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930