Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2013 17:07 - Изследване на Казанлъшката гробница
Автор: pvdaskalov Категория: История   
Прочетен: 6978 Коментари: 5 Гласове:
16

Последна промяна: 21.06.2013 18:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ДА  ПРОЗРЕШ  МОТИВИТЕ

(Част първа от четири)

         Веднага ще поясня, че тук ще разгледам първо онези най-важни стъпки, които направих, за да успея да разкрия замисъла, вложен в Казанлъшката гробница. Ако е живот и здраве, ще последва и един отделен анализ на живописната сцена в гробната камера.

         Пътьом ще постулирам някои правила, които, ако подлежат на кратък коментар, ще обясня тяхната логика.

         Началото на култовото строителство е положено поне отпреди 5000 години. Традиционният път на неговото развитие е от Древен Египет през Елада към Тракия и Рим. В своята професионална практика не съм търсил връзка с цивилазациите, развили се в други континенти. Средиземноморското крайбрежие на Мала Азия традиционно разглеждам към островна и континентална Гърция. От погледа ми бяга и Минойската цивилизация.

         В най-старите примери на материализирани култови прояви се съзира известен хаос, който с времето придобива все по-подреден вид, докато се стигне до една планомерна строителна дейност, скоро прерастнала и в програма. В нея, освен, че определени архитектурни форми се налагат като водещи, но се мисли вече и за икономия на материали и труд. А това може да стане само тогава, когато се работи по предварителен план на съоръженията.

         Естествено, той винаги има геометричен характер и пресъздава религиозно-философски виждания и митологични представи. Планът се изработва в някакъв произволен мащаб, а изборът на мерната единица на терена зависи от традицията или финансовите възможности на възложителя. Не е изключено да са били правени и макети. Модели от глина са откривани при разкопките на обекти дори от праисторическата епоха.

         Приемането на мерна единица с нейни подразделения позволява не само поръчване на строителни материали от каменоломни или тухларни, но и едновременна работа на повече от един майстор, както и контрол накрая, преди да бъде заплатен трудът на строителния предприемач или директно на майстора.

         Художникът, разполагайки с предварителен план на стените (повърхностите), които ще бъдат пластично разкрасени (Свещарската гробниця), ще се стенописват (Казанлъшката гробница) или и двете, например при тавана на саркофага под „Оструша” (гр. Шипка), също е имал възможност да обмисли, скицира и предложи за одобрение бъдещата декорация.

         Има задължителна серия от дейности, водещи до събиране на данни за даден паметник, която, ако не е налице, изследванията на съвременния метролог-изследовател са немислими. Това са: (1) прилежно археологическо разкопаване на обекта, възможно най-точна датировка на паметника и кому е посветен; изследвани ли са други обекти от същия ареал и какви са резултатите; (2) точни архитектурно-геодезически планове със сигурни метрични данни, информация за географските координати на обекта, ориентацията на неговата ос спрямо астрономическия север; (3) познаване математико-астрономическото ниво на древните знания, религиозно-философските представи за света и мястото на човека в него, митология на ареала, в който попада изследвания обект.

         Ще поясня, че точните архитектурно-геодезически планове както на Казанлъшката гробница, така и на преобладаващата част от тракийските гробнични съоръжения, които са били предмет на моите изследвания, съм изработил лично със съдействието на квалифицирани технически сътрудници. Метричната информация за обектите в Египет, Гърция и Рим, попаднали в моето полезрение, съм извличал от общопризнати научни трудове.

        

*   *   *

         Тук, в Част първа на изследването, ще представя възможно най-краткия словесен модел на Казанлъшката гробница, онагледен със снимков материал, в Част втора – съвременните метрични данни, извеждането на мерната единица и геометричния модел в древната измерителна система, в Част трета – религиозно-философските основания на проекта, а в Част четвърта – числовата семантика в живописната сцена от гробната камера.

         Откритата през 1944 година гробница в парка над Казанлък се състои от:

         Открит дромос с преградна стена в началото, две стени странично, които са с наклон и равна част пред входа;

         Преддверие с вход отткъм дромоса и листовидно засводяване;

         Кръгла гробна камера с нисък вход откъм преддверието и конкавно-конвексно засводяване, пресечено най-горе и затапено с гъбовиден камък.

         Преддверието и гробната камера са изградени с тухли, а каменните стени на дромоса продължават и ги обхващат изцяло, следвайки тяхната форма.

image Най-разпространеният план на Казанъшката гробница, онагледил почти всички научни публикации за нея. За мащаб нека послужи информацията за вътрешните размери на гробната камера: диаметър ок. 2,60 м, а височната ок. 3,20 м.

image Зад Тюлбето в парка над Казанлък се вижда защитната сграда, приютила тракийската гробница, паметник на ЮНЕСКО. Снимка: Klearchos Kapoutsis



Гласувай:
16



1. freeoldmen - Много интересна информация, и то от ...
21.06.2013 21:52
Много интересна информация, и то от "първа ръка"! С нетърпение очаквам продължението!
Поздрави!
цитирай
2. leonleonovpom - Интересно ще бъде да установите ...
21.06.2013 22:18
Интересно ще бъде да установите контакт със сина ми-Стефан Симеонов.Той е ревностен поддръжник на Египетското влияние-има и книга-" Влияние на Египет върху тракийската култура"
Аз също споделям, че основните знания ,например в математиката идват оттам. Не може да строиш пирамиди,със системи от кухи помещения в тях, които затрудняват и съвременни архитекти и строители, без да познаваш например Евклидовата геометрия. Няма да коментирам повече
Поздрави!
цитирай
3. pvdaskalov - Привет!
22.06.2013 00:13
freeoldmen написа:
Много интересна информация, и то от "първа ръка"! С нетърпение очаквам продължението!
Поздрави!

Работя върху втората част, но от нея ще отпадне пояснението как съм открил мерната единица на Казанлъшката гробница, тъй като то е доста обширно и специализирано знание, Ако възникнат въпроси в тази насока, ще поясня възможно най-семпло.
И други автори са описвали подхода си, Например има един немец - Ролф Ротлендер.
Като казвам, че работя, всъщност правя достъпна една непубликувана моя студия. У нас метрологичните изследвания на стари архитектурни паметници не са така широко застъпени, както в други европейски страни. Не се дооценява възможността да се надникне в творческите мотиви на древните архитекти, мотиви, които безспорно отразяват няколко вида нива...
цитирай
4. pvdaskalov - Драги Leonleonovpom,
22.06.2013 00:31
Нека публикувам планираните 4 части и ще потърсим тази творческа връзка. Лошото е, че аз нямам всеобхватен поглед върху темата на сина ви, защото съм тесен специалист и разглеждам единствено онези въпроси, които са свързани със строителството на пирамиди. Развитието на геометрията в Египет действително е оказало влияние върху математическата школа на Питагор и неговите последователи. Самите гърци си го признават. За тях Египет е бил Мека. Култовите паметници обаче са коренно различни по форма. Общото са някои основни пропорции, демонстративно прилагани в Гърция, Тракия и Рим. Казвам демонстративно, но все пак нелесно откриваеми.
Необходими са точни размери и много труд. Не Сизифов, разбира се. Намираш или не намираш!
Това ще покажа в третата част на изследването тук...
цитирай
5. yuliya2006 - ЕТО, ТОВА Е МНОГО ЦЕННО! ОТ ИЗВОРА И ...
22.06.2013 19:06
ЕТО, ТОВА Е МНОГО ЦЕННО! ОТ ИЗВОРА И БЛАГОДАРЯ!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pvdaskalov
Категория: История
Прочетен: 2102075
Постинги: 726
Коментари: 6890
Гласове: 13602
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031