Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2013 23:51 - Смехории, приятелю. Смехории.
Автор: pvdaskalov Категория: История   
Прочетен: 5217 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 18.01.2013 20:29


          КОМЕНТАРИ КЪМ ПОСТИНГА 
           "ИДЕИ, А НЕ ГРОБ И КОСТИ"

1. ivoki - Драги pvdaskalov,
27.12.2012 14:48
Прекрасно пишеш и очевидно владееш дарбата за това. Но, според мен, това не е достатъчно. За мен, онова, което е оставил, лично за мен, е неговото БЛАГОРОДСТВО, ТЪРПИМОСТ, СМИРЕНИЕ, ЧОВЕШКА ОТДАДЕНОСТ, САМОЖЕРТВА ! На това ме е научил Апостола. ....
В "джанкането" между вас по-"учените" хора не видях нито едно от тези неща.. Жалко !!
Ако трябва МНОГО ИСКРЕНО да кажа нещо, то би било :
"СТОЙТЕ ДАЛЕКО ОТ АПОСТОЛА, ТОЗИ СВЯТ И ЧИСТ ЧОВЕК! НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ДА ГО ОМЪРСЯВАТЕ С ВАШИТЕ ЕГОЦЕНТРИЧНИ, ЕГОИСТИЧНИ СПОРОВЕ !!!"
Всичко останало е от Лукавия !!!   2. pvdaskalov - Драги Ивоки, следните думи са Ваши:
27.12.2012 22:34
"НЕ ИСКАМ ДА УМУВАМ, НЕ ИСКАМ ДА РАЗСЪЖДАВАМ, НЕ ИСКАМ ДА СТРАДАМ, НЕ ИСКАМ ДА МЕ БОЛИ, НЕ ИСКАМ ДА СИ СПОМНЯМ НИЩО ТЪЖНО !!!
ИСКАМ ДА СЕ РАДВАМ..."

Не всеки обаче се примирява с неща, които са преобърнали живота му наопаки. Един известен писател си позволи да ни нарече родоотстъпници и най-старателно, най-талантливо разпространи една лъжа за гроба на нашия Апостол на свободата. Така обработи общественото мнение, че ние не можахме дълги години да си стъпим на краката. След неговата кончина историците и археолозите решиха, че диспутът е приключил и се опитаха да забравят всички обиди. Но ето че се пръкнаха последователи, които не само напълниха вестниците с нови и нови измислици, но поставиха и надгробна плоча. Кой да стои далеко от Апостола? Тези, които ни карат да свеждаме чело и поднасяме цветя пред един византийски скелет? Или ние, които се борим да изчистим опетненото си име, поставяйки на пиедестал историческата истина?

"СТОЙТЕ ДАЛЕКО ОТ АПОСТОЛА, ТОЗИ СВЯТ И ЧИСТ ЧОВЕК! НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ДА ГО ОМЪРСЯВАТЕ С ВАШИТЕ ЕГОЦЕНТРИЧНИ , ЕГОИСТИЧНИ СПОРОВЕ !!!"

Драги Ивоки, не българските историци и археолози започнаха тези "егоцентрични, егоистични спорове". Не разбирам как можете да оценявате по такъв начин поднасянето на фактите и компетентното им обяснение от страна на професионалните изследователи! Те не само искат да отхвърлят мита за препогребването на една от националните ни светини в църквата "Св. Петка Самарджийска", но и да се продължи издирването на нейния гроб.

Не разбирам също как може да искате да остане да битува - и то официално! - една лъжа, вместо да възтържествува историческата истината. Ако Вие малко-отмалко сте запознат с "кухнята" на този спор, убеден съм, че никога не бихте застанали на страната на неправдата. Ще цитирам думите на ст.н.с. Й. Чангова при едно от обсъжданията на Хайтовите книги, за да разберете защото не трябва да се петни името на Апостола.
 
3. pvdaskalov - Допълнение...
27.12.2012 23:12
Цензурирането на стенограмата от обсъждането на първата Хайтова книга, проведено на 15 септември 1985 г., все пак се е пропукало, защото е допуснато следното мнение на ст. н. с. Й. Чангова:
"Присъединявам се към изказването на Магдалина Станчева и предложението й: да не се поставя никаква табела на това място, т. е. ние да правим от обикновени погребения светиня. И най-малко с титана на нашата революция, тази кристално чиста душа, ние нямаме право на това.”

Интерес представлява и писмото на научните сътрудници в Института по история на БАН до редакцията на в. „Литературен фронт”, написано и подписано от 70 души на събрание, състояло се на 25 декември 1987 година. Ще припомня няколко реда от края на въпросното писмо:
„Отново този агресивен автор се стреми да устрои разправа както с историците и археолозите, които обосновано отхвърлиха неговите неубедителни твърдения за гроба на В. Левски, така и с историческата наука въобще.
Н. Хайтов е фаворизиран автор със самочувствие на първооткривател, което лесно може да бъде опровергано, и с талант за самоизтъкване и самоналагане, на който трудно може да се устои...
Патриотизмът е най-святото човешко чувство и най-великата народностна добродетел. Никому не е позволено да прави демагогия с патриотизма на българския народ, да възбужда настроение и озлобление сред различни среди против интелигенцията...”
 
4. pvdaskalov -  Mнението на проф. Димитър Овчаров за статията на академик Вл. Топенчаров...
29.12.2012 08:09 
Той, цитирам, "изрази  в кратката си статия „Идея, а не гроб и кости” (в. „Отечествен фронт”) мнението, че не е необходимо изобщо да се търси гроба на Апостола, а да се търси дълбочината на неговата революционна идея. В интерес на истината думите на изтъкнатия учен не могат да се приемат безусловно. Издирването на гроба на бележития българин е важно за възвеличаване на неговата духовна същност. Но заключението, което той прави, е закономерно правилно: „Ще или не ще, Хайтов се превръща в представител на онези дилетанти-патриоти, които се насочват към предметните останки и правят историографията купище от частични факти, а се отклоняват от идеите, защитавани от народа и историята."
5. kostadin - Не си прав в разсъжденията си...
16.01 13:00
Не си прав в разсъжденията си. При реставрацията на Св Петка бяха открити кости и веществени материали. Този скелет потъна в хранилищата на някой много заинтересован. Тогава се водеха доста спорове и дебати по вестниците и т. н.
Проф. историк от духовната академия имаше превес в доводите си , че под стената на олтара е погребан Левски.
Наследниците на бълтарските герои обсебиха властта и това е нормално за всяка революция Те си закачат, интересно защо, зад гърбовете, портретите на Левски, Ботев и т. н. Може би не им е много чиста работата. Обикновено любимите снимки са на бюрата, за да си ги гледаме. С тях не парадираме пред околните Те са в сърцата ни. Уви. Те-властващите парадират с шумните празненства и показ пред паметника му.

На партийците не им трябваше срещу Ленин да стои Левски. Интересно ми е кой паметник щеше да е по-величестван, ако им го построехме.
Доколкото не ми изневерява паметта, тогава се възмущавах, че писател като Хайтов може да бъде опонент на отеца професор. Така че си мисля и тука историята ни предлага своето тълкуване съобразено с различните събития, разиграли се около скелета на Левски в различни години.

6. pvdaskalov Драги колега, не бяхте длъжен...
16.01 13:58
-
Драги колега, не бяхте длъжен да се изказвате по въпрос, по който нямате достатъчно информация. Противопоставяте се твърде повърхностно. Вие не сте в състояние да обсъдите археологическите разкрития през 1956 г. в черквата "Св. Петка Самарджийска", а се осланяте на внушенията, които направи един талантлив писател като Николай Хайтов. Неговата кауза е мъртвородена, въпреки временните му успехи приживе. Страшното е, че тези, които възприеха позицията му, въобще, ама въобще не могат да бъдат сериозни опоненти. Да пробваме. Запознайте се с фактите около обекта и ми кажете кой от тях би могъл да подкрепи легендата за препогребването на Апостола. Няма такъв. Това, че щял да се вдига паметник на чичко Ленин, че такава била интернационалната по онова време политика, са пушилки, които нямат нищо общо с науката археология. И не мислете, че нейните методи са много сложни. Необходими са наблюдателност и логика. Нищо повече. Кажете какви факти Ви интересуват и аз ще ги изпратя без мой коментар. Единственото условие е да разсъждавате със собствената глава, а не да повтаряте Хайтовите измислици и доводи. Един-единствен пример. Той обвинява "родоотстъпниците"-археолози: били скрили, че "обезглавеният" скелет под номер 79 в олтара имал глава. И изпраща при своите приятели-криминалисти не само снимката на 79, но и още една снимка - на 14-а (скелет, открит вън от черквата), който е бил с череп. Отговорът? Отговорът е, за да се смачка авторитетът на археолозите-проучватели, че ставало дума за скелета на един и същ индивид. А това, че между 79 и 14-а стои дебел черковен зид, няма значение. Важното е, че го е казал народният любимец Н. Хайтов. И т.н, и т.н.  
7. pvdaskalov Допълнение...
16.01 15:03
-
Ще кажете: "Какви са ти доказателствата, уважаеми, за да обвиняваш този велик писател?" Ще Ви кажа, но вземете под внимание, че ние водихме и водим война не срещу творчеството му; никой не завижда и на таланта му да се обосновава, дори когато греши. Ние - имам предвид и другите колеги - водим битка за отстояване на историческата истина, битка срещу твърдението, че там бил "гробът", потвърден от научни данни. Издялан на мраморна плоча е този текст! Сега поред:
1. В три от своите книги акад. Хайтов признава, че от скелет 14-а са запазени 2 снимки, а изпраща при криминалистите само едната от тях, от която не се разбира, че 14-а е открит извън черквата. На другата се вижда нейната странична, южна фасада.
2. Дописва пропуснати текстове в МВР-"експертизата". Факсимилетата са публикувани. Публикуван е и подправеният текст.
3. Измежду многото други доказуеми отклонения от един честен дебат, стои и подправения печат на самата черква. Защо го е направил, истината е отнесъл със себе си.
4. От снимката, на която се вижда къде и как са отсечени от олтарния зид подколенните кости на скелет 95, е отрязал тъкмо тази подробност. Така обезопасена тя е публикувана в книгите му от 2002 и 2004 г.
Да спрем. В книгата "Науката срещу агресивното невежество" има представени още поне 20 очеизвадни случая, с които бе направен опит да бъде опозорена българската археология.
В заключение ще Ви кажа, че ние, потърпевшите, някои от които си отидоха преждевременно, охулени и оплюти, а на други бе спънат научният растеж, ние, живите, бяхме почти простили за поруганата ни чест, но тази агресия с оформянето на фалшив гроб, е недопустима от морална гледна точка.
А до каква степен са подготвени синовете и последователите на академика да ни опонират, проличава от тяхната небрежност. На мраморната плоча баба им Мария поп Павлова е изписана Поптодорова...
 
8. kostadin Драги колега, не бяхте длъжен да се ...
16.01 15:07
-
pvdaskalov написа: Драги колега, не бяхте длъжен да се изказвате по въпрос, по който нямате достатъчно информация. Противопоставяте се твърде повърхносттно. Вие не сте в състояние да обсъдите археологическите разкрития през 1956 г. в черквата "Св. Петка Самарджийска", а се осланяте на внушенията, които направи един талантлив писател като Николай Хайтов. Неговата кауза е мъртвородена, въпреки временните му успехи приживе. Страшното е, че тези, които възприеха позицията му, въобще, ама въобще не могат да бъдат сериозни опоненти. Да пробваме. Запознайте се с фактите около обекта и ми кажете кой от тях би могъл да подкрепи легендата за препогребването на Апостола. Няма такъв. Това, че щял да се вдига паметник на чичко Ленин, че такава била интернационалната по онова време политика, са пушилки, които нямат нищо общо с науката археология. И не мислете, че нейните методи са много сложни. Необходими са наблюдателност и логика. Нищо повече. Кажете какви факти Ви интересуват и аз ще ги изпратя без мой коментар. Единственото условие е да разсъждавате със собствената глава, а не да повтаряте Хайтовите измислици и доводи. Един-единствен пример. Той обвинява "родоотстъпниците"-археолози: били скрили, че "обезглавеният" скелет под номер 79 в олтара имал глава. И изпраща при своите приятели-криминалисти не само снимката на 79, но и още една снимка - на 14-а (скелет, открит вън от черквата), който е бил с череп. Отговорът? Отговорът е, за да се смачка авторитетът на археолозите-проучватели, че става дума за скелета на един и същ индивид. А това, че между 79 и 14-а стои дебел черковен зид, няма значение. Важното е, че го е казал народният любимец Н. Хайтов. И т.н, и т.н.
Явно имаш преднамерено къса памет .Ако не съм прав, защо скелетът, заведен с инвентарен номер, изчезна като политзатворник в Белене?
 
9. kostadin Абе байновци нали знаете, че...
16.01 15:10
-
Абе, байновци, знаете , че в спец." история" се влизаше по-трудно, отколкото в спец. "архитектура", ако си обикновен бъларин. Там се вряха само синчета и щерки на хора с по-предни номера на книжките в партията, която е права даже и когато съгреши.
За каква чест може да се говори при хора, служили пряко в създаването на комунистическата историческа наука. Каква чест, какви 5 лева -както казва Джоската.
Истината е, че гроб на Левски щеше да пречи на бъдещия паметник на Ленин.
 
10. pvdaskalov Няма да намерим общ език!
16.01 20:49
-
Колега, и аз мога да бъда до болка груб, защото съм в правото си да отговоря, но няма да го сторя, защото срещу мене стои опонент, който не разбира, че са важни фактите, установени по време на разкопките, а не кой какви съображения извън контекста на спора има. И не ми завирайте греховете на тези, накачените по трибуните, защото всички ние (И ВИЕ!) минавахме в подножието като стадо овце. Аз съм изял куршума на т.нар. болшевики, а не Вие. И не в преносен смисъл, а наистина. Пуснат ей тъй - за удоволствие. "Я да видим дали можеш да го улучиш! Ще те черпя една боза. Обещавам..." Но в никакъв случай не разглеждам разкритата археологическа ситуация там, под олтара и под черковните зидове от гледна точка на някакви политически пристрастия. Моля, кога Хайтов издигна тезата, че Т. Павлов е виновен в конкретния случай, че щял да се вдига паметник на Вожда? Кога? Ще Ви отговоря. Когато разбра, че фактите са срещу него и след като се смени "политическият климат" в България. Аз Ви казвам, че той изряза най-важните детайли в серия снимки, за да не се вижда, че дупка за подколенните кости няма, а от залятия обилно с як хоросан олтарен зид стърчат парчета кости, вие ми говорите кой как влизал в институтите и университетите в България. Спирам, не защото темата е изчерпана, а защото слепецът хем нищо не вижда, хем, когато му разказваш за цветовете около него, не вярва. Последно. Археолозите ли са виновни за това, че легендите за несметни богатства, скрити в една или друга пещера или долчинка, не са открити, или несигурността на данните имало ли е въобще несметни богатства и къде са скрити, ако е имало? Защото и за такива глупости сме късали обувки и гащи с нареждане от най-високо място: "Да се провери!" Моята цел е скромна - да разясня защо трябва да се премахне импровизираният гроб от подлеза пред бившия ЦУМ, та да не се изненадате, когато един ден го демонтират официално, а не "криминално" - любимото определение на Хайтов-старши...  
11. pvdaskalov Да, паметта ми е къса. Извинявайте!
16.01 22:38
-
"... явно имаш преднамерено къса памет. Ако не съм прав, защо скелетът, заведен с инвентарен номер (95), изчезна като политзатворник в Белене?" - пише по-горе г-н Костадин. Забравих да му отговоря. Драги, представете си, че се изцапате с червилото на съпругата си. Независимо къде. И децата ревнат: "Тати или Деди, кръв! Трябва да отидеш на доктор!" Няма ли да се засмеете, да изтриете "кръвта" и да обясните на децата, че те грешат, както е постъпил проф. Стамен Михайлов след разкопките през 1956 г. в статия от 1961 г., че намереният скелет, обявен от проф. Хр. Гяуров да е на Левски, е по-стар с 1000 години от църквата? Извинявайте, че Ви връщам в детската градина. Е, ще запазите ли салфетката, с която сте избърсали червилото, за да я занесете на чичо Доктор да каже дали това е кръв или не? В постингите, а и в книгата, за която споменах по-горе, съм обяснил, че въпреки нелепите твърдения на богослова за скелетите, открити в подолтарното пространство, че МОЖЕ БИ единият е на Апостола, археологът Михайлов е задържал прибирането на костите от терена цели 10-15 дни в очакване на заявена от него полева комисия, която е трябвало да види ситуацията в оригинал, за да няма никакви съмнения. Неговото искане и съображения за такава комисия са публикувани от самия Хайтов. И ако скелет 14-а вън от църквата е сниман само в два кадъра, за скелетите в олтара са направени 25-30 пози. Документирано е също, че между 1 и 12 юни 1956 г. на обекта е бил и антрополог. Вероятно е сгрешил за пола и възрастта. Опредилил е скелет 95 като женски, на възраст над 50, а в действителност, според много по-подробна експертиза по снимки, скелетът е на мъж, със заострена брадичка и на възраст между 60 и 69 години. Това може да провери всеки рентгенолог и анатом. Решаващите снимки не са тайна. Скелетът изчезва, нали. Никой не го иска по понятни причини. Полуразрушени скелети не се съхраняват. Пакетирани, двата или само 95, са вдигнати тихомълком от музеен работник на Духовната академия и дирите им изчезват. Обещавам, като отида при него, там горе, да го питам къде ги е заровил, за да се направят ДНК-анализи.  
12. kostadin Когато се появиха съобщения...
16.01 22:52
-
Когато се появиха съобщения и изказвания ,че скелетът е изчезнал, в БАН не бяха готови сегашните обяснения -явно се е работило през годините...
За народа беше ясно ,че костите на Левски няма да се намерят скоро. Сега мога да си мисля, че са ликвидирани.

Казаното от вас не се връзва с мястото и разположението на трупа, както и запазените железни атрибути, частици от изгнилото му облекло и навущата.Те съответствуваха на технологиите, използвани по времето, когато е живял Левски, а никак не приличат на такива, правени преди 1000 години.

Защо ми се оправдавате за чистота на помислите в миналото, аз говорих за "историческата социалистическа "гилдия... В нея би могло да има и свестни човеци... То и Боко мрази страшно комунистите, но е бил комунист.Сложна е човешката психика.

Тогава църквата бе с глава патр. Кирил и по независещи от мен причини имах щастието да узная доста по този въпрос. Проф. по история от духовната академия се бори достойно, но следите не се откриха.

В крайна сметка Левски е велик защото доста се е писало за него. Той е преднамерено идеализиран, но народа има право да прави и това, когато действителността е груба и не съответсвува на въжделенията му. Типичен пример за това е и образът на Крали Марко, или картината в народната песен за Шишмановата войска .

Няма как професионален историк да се извинява с музейни работници- не е смешно! Понеже твърдите ,че не принадлежите към соц. историците, остава да си мисля, че са ви водили за носа и вие сте се задоволили с първата пусната официална версия за нещата.

Църквата има многовековна памет и огромен опит за разлика от т. нар. историци след 42-а година и възможностите си тя даже не ги демонстрира с цел да си прави евтин пиар.
А кога и дали ще поиска да каже мнението си по въпроса за ровичкането в църквата и кражбата на веществени доказателства зависи само от нейните водачи.

С мненията на ивоки и другите под него бих се съгласил, все пак са изказани от Хора, умеещи да боряват със словото. Но не говорим за това, а за извършеното криминално деяние спрямо целия ни народ.., в което е замесена и т.нар. историческа наука. Оказва се, че даже не са съумели префърцунените историци да си приложат методите, с които работят при работи, извършвани на изследван обект.
Тогава се питам на кого да вярват хората?
 
13. pvdaskalov Е, най-после стана дума и за находки. Беседата може да продължи.
16.01 23:41
-
Макар че пак намесвате "историческата социалистическа" гилдия. Вижте, ако се ограничим само с фактите, излезли наяве по време на разкопките, ще можем да стигнем до определени изводи, но ако плуваме в помията от казано-речено през годините, ще стигнем до кривата круша, ако не се удавим междувременно. Цитирам: "Казаното от вас не се връзва с мястото и разположението на трупа, както и запазените железни атрибути от изгнилото му облекло и навущата." Описанията се правят словесно, графично и фотографски. Всичко е налице и коментарът не е труден, но трябва да стане очи-в-очи с разстлана документация на една голяма маса. Ако нямате проблем със зрението, ще Ви дам възможност да наблюдавате скелет 95 стереоскопично. И понеже зная (запомнил съм) всички подробности наизуст, ще Ви питам едно по едно какво виждате, а Вие ще отговаряте дали е вярно или не и какво означава според Вас. Това е едната възможност. Другата е да се доверите на публикуваното от проф. Михайлов, че не е имало погребален инвентар, както и да прочетете у доцент арх. Бобчев (статията му в сп. София), който също признава липсата на каквито и да е вещи или следи от облекло. Но тук се пявява едно противоречие, което накратко ще припомня. На разкопките е бил и един тарикат (без кавички), който се е бъзикал със стажант-археолога Г. Джингов (по-късно и ст. н. с., който не издържа нападките на Н. Хайтов, както словесни, така и по време на проведените разпити посреднощ), като му е подхвърлил оловен пръстен с гравирана буквата "Л", а над нея кръст и знаменце, доколкото си спомням, метална значка с емайл и цифрата "1", закривал е с плоски фрагменти от черепа местата, където са липсвали зъби от долната челюст, а по-късно единствен е твърдял, че уж били намерени и телени копчета от 18-и век (?). Ето какво пише Н.Х. по този случай: вж. сл. коментар  
14. pvdaskalov Продължение с пасаж от книгата "НАУКАТА СРЕЩУ АГРЕСИВНОТО НЕВЕЖЕСТВО"
16.01 23:53
-
Твърдението, че били намерени телени копчета при скелет 95, се оказа с времето чиста измислица. И в Дневника, воден от Георги Джингов, и в статиите на Стамен Михайлов (1961) и Сава Бобчев (1979) изрично е подчертано, че не са намерени никакви вещи, накити или предмети около скелета. Но ето че нашият белетрист издирва Дневника на архитекта и там между другото на дата 31 май 1956 г. прочита: „До скелета – телено копче; гроб на Апостола (?)…” [Сборник 1988: с. 59] И тръгва да дири истината, но когато я узнава, оставя я заключена в Дневника си.
На 26 септември 1984 г., след посещение в дома на арх. Сава Бобчев, той записва: „Някои от нещата, които разказва са малко на места неопределени (минали са вече 28 години от знаменитите разкопки). Не лъже. Попитах го за телените копчета, дали е отбелязал това в дневника същия ден, той потвърди, че тогава го е отбелязал, но че не е видял копчетата, а му е казал Бучински (спокойно можеше да потвърди, че ги е видял).” [Хайтов 1997б: с. 192-193]
 
15. kostadin Правилно, днес всичко може да мине в ...
00:32
-
Правилно, днес всичко може да мине в рубриката измислено. (Ясно стана като във вица хареса ли ти концерта на Ив Монтан...) Официално е писано за това много по- късно, но в определени кръгове тези работи се знаеха. А за паметника на Ленин се знаеше. По това време вече съществуваха новите здания в центъра и поантата щеше да е паметник на вожда Ленин. Ако не беше брожението, свързано със бъдещето на църквата и информацията за гроба на Левски, то тя щеше да си замине.
Това което не знаете е, че поповете успяха да обединят хората и не посмяха да я ликвидират. Разбира се и статуята на Ленин загуби мащабността си, характерна за първите проекти.
Наистина много от вините на партийните светци се прехвърли на различни гилдии и хора. Ще трябва да се примирим с факта, че много от материалните исторически цености заминаха от България, както на запад, така и на изток. Виждал съм изнасяне с хеликоптери нощно време, когато отбивах военната си служба... Тя и Тадъръковата ги плещи доста, както ние сега, но това е след дъжд качулка.

Е, за да завърша, ще кажа, не е хубаво, така яростно гърчеещите човечета да нападат необосновано Спараток. Голям труд е хвърлил човека и когато професионалисти обвиняват другите в некомпетентност това е признак за немощ на учения.
Вярно е, че написаното остава, но помнете, че църквата има свое още неизказано мнение по въпроса с извършеното в св Петка Самарджийска. Не е нужно заради един провален соц. да ставаме за кашмер пред децата и внуците ни.
 
16. pvdaskalov Последно за тази нощ...
00:51
-
Пишете: "Когато се появиха съобщения и изказвания, че скелетът е изчезнал в БАН, не бяха готови сегашните обяснения - явно се е работило през годините..."
Ще се изненадате на отговора ми. Почти всичко, което Ви разказвам и което е намерило място във въпросната книга, беше изяснено преди кончината на писателя. Лека му пръст. Бе свалена и плочата от църковния стобор с обосновано Решение на СОС. Дори приживе. Не веднъж съм казвал, че историко-археологическият елит на нацията бе готов да забрави и да прости обидите. НО... В цялата работа изглежда е имало далавера (светлини на прожектори, хонорари за нови и нови книги, проекти и изпълнения, синовен "дълг" и т.н.), защото офанзивата да се натресе плоча с невярно съдържание и то там, където не й е мястото, тихомълком продължи. Заплахи за съд, намерения да се рови в апсидния зид, въпреки че на нито една снимка не се вижда да е имало тунел за долните крайници на скелет 95, с надеждата да се намерят костици за ДНК-анализ. Кьор-фишеци, колкото можете да си представите. И СОС се огъна, разреши един не много ангажиращ текст върху паметна плоча на стената. Чашата обаче преля с нахалството на някои господа. Изработиха не разрешеното, а гроб със скандални текстове. Натрупаха една сюрия герои, сгрешиха името на баба Ви Мария, разказала семейната легенда през 1936 г. на 86-годишна възраст, писаха, че имало научни данни, издялаха кръстове върху хоризонталната плоча на гроба, твърдейки, че били като настилката от еди коя си година (според снимков материал) - грешен брой на кръстовете и разположението им, грешна датировка кога са били поставени като каменен под. Пълна подигравка. Утре ще започнат да си раздават и медали за заслуга. Искат да заровят и косите на Апостола там. За мен това е трагедия и падение. Ами ако ск. 95 е принадлежал на скитник или убиец? Ами ако утре се открият истинските кости при Паметника му или на друго място? Толкова, че капнах за днес.
  17. kostadin - Както и да е .Лека нощ
01:02
Има още една каста хора замесени със нещата оксоло левски -това са братята му масони
Както и да е . Лека нощ.
 
18. kostadin Левски също е убиец. А дупка в осн...
10:30
-
Левски също е убиец.
А дупка в основите имаше и никакъв снимков материал не може да я опровергае, защото съм я виждал, когато се правеха разкопките.
Това, което ми е известно, е, че истинските материали, скици и фотографии съществуват и що се касае до това какво притежава църквата, всичко бе дадено лично на патриарха Кирил в съвсем официална обстановка.
Не изключвам възможността, останките да са спасени, но тогава спасителите трябва да са масоните. Те са организаторите за укриване и погребване на тлените останки на брата масон. Няма как без тяхното участие да се преодолее безпрепятсвено охраната при бесилото. Масони има и в самата турска администрация, войска и полиция. Това беше известно на патриашията. Присъствието на историк от тяхна страна не бе случайност или защото това бе хобито на проф. от духовната академия.

Под паметника му няма да се намерят останки, той не е паметник на Левски, а е символ на поредния триумф на усилията на масоните да подчинят света. Този паметник е свидетелство, че масоните се считат за победители в процеса срещу Левски и делата им продължават успешно, независимо от трагичното събитие. Такива паметници са и останалите пирамидални структури в докторската градинка, руският паметник и паметника на борците против фашизма в Борисовата градина. Подобни символи има и на доста други места в BG. Няма нищо чудно, че те са издигнати от коренно различни и противостоящи институции и съобщности; вътрешно видовите войни са присъщи и на техните формирования по света.Но без тяхната благословия, тракологията още дълго време щеше да е неизвестна. Днес тя е потребна и колкото и да е парадоксално, българите могат да използват истините на историята, за да съхранят поне шепа от етноса си, надживявайки етническите, религиозните ,обществените и партийните си различия. Мисля си, че има хляб в идеята за една Европа на регионите, но контрапунктът – разделяй и владей – при това остава в сила.
 
19. pvdaskalov ???
10:42
-
Сега и масонството ли намесихте, любезни колега? Изглежда имате журналистическа жилка, щом търсите сензацията в обикновените неща. Защото обект "Св.П.С." е един изключително елементарен случай в археологическата практика, драматизиран от Н.Х. до неузнаваемост. В едно интервю за в. Уикенд ми бе зададен подобен въпрос. Ще го цитирам, заедно с моя отговор:

И.И.: Както всичко, свързано с Левски, и в паметника му има елементи на мистерия. През последните години дори се коментираше, че на него са били кодирани масонски, а според някои дори сатанински символи. Защо според вас паметникът е построен в този вид?

П.В.: На времето карикатуристите Тодор Кузмов и Цветан Цеков-Карандаш бяха мои добри приятели. Благодарен съм за всичко научено от тях. Кузмов имаше една карикатура с три персонажа: муха, слон и художник. Мухата е кацнала на слонския крак, а художникът я рисува, гледайки я под лупа.
За мен е по-важно, че сърцето ми притупва винаги, щом съзра паметника на Левски, било то като илюстрация, по телевизията или наяве.
Едно интервю на Ивайла Иванова
(в. „Уикенд” от 28 май-3 юни 2011 г., с. 77;
тук – без съкращенията и редакторските намеси)
 
20. kostadin - Бях длъжен да си завърша повеств...
12:56
Бях длъжен да си завърша повествованието, така както го знам и, доколкото е възможно, да се каже нещо насочващо на хората за трите фактора, участвували при гласуването по въпроса какво да се каже на хората и какво не.
Няма теория на конспирацията, но практика има!

Няма лошо, че ви трепва сърцето - човек е емоционално същество...

Карикатурите винаги крият много повече истини за живота и нравите. Може би по тази причина, че гледат през лупа, хората не забелязват гредата в собствените си очи, а сламката в очите на другите. Нали знаете, загубеният ключ се търси най-лесно под уличният фенер.
 
21. pvdaskalov С Ваше разрешение ще разпечатам диалога...
17:59
-
... и ще се посъветвам с проф. Овчаров какъв да бъде отговорът. Ще го публикувам коректно - дума по дума. Не отговарям за неговата реакция. Той знае повече от мен. Затова е професор. Ерудит! Колкото до мен, аз не разбирам от тайни общества и не ме интересуват. Въпреки тази моя декларация, ако Вие имате документални доказателства за истинността на разказа си, ще Ви осигуря средства и издателство, за да ги публикувате. След преглед с лупа, разбира се, тъй като ако нещо действително мога, то е да откривам лъжата и измамата. Вероятно ще искате някакво доказателство за това мое твърдение? Ами ето. Виждали сте били ДУПКАТА и не вярвате на снимковия материал. Е, колко дълбока беше? Можехте ли да си пъхнете ръката до рамото в нея? Защото частта от скелета, останала навътре в олтара, е била 100 см дълга, а според изчисления от д-р Й. Йорданов ръст, трябвало е дупката да бъде дълбока 72 см, т.е. да е пресякла целия зид. Знаете ли колко лъжесвидетели бе събрал Н.Х.,за да обори археологическото заключение? И като бе оборен, наблегна на политическата обстановка по онова време (1956 г.), нали? Смехории, приятелю. Смехори. По-горе Ви приведох извадки от публикувани записки на Н.Х. как е посетил доц. арх. Сава Бобчев в дома му и отговора - дословно, че не е видял, а само чул за телени копчета при ск. 95. Налага се да Ви приведа още един, публикуван от самия Н.Х., пасаж - декларацията на една госпожа, кандърдисана от д-р Спас Спасов-Разбойников да даде тези лъжливи показания, за да разберете какъв велик манипулатор сте седнали да защитавате:
Идва ден, когато арх. Бобчев си отива от този свят - пиша в моята част от новоизлязлата книга (с. 163), но писателят Хайтов решава поне още малко да поексплоатира неговия авторитет, макар да е с ясното съзнание, че постъпката му е непочтена. Криейки се отново зад гърба на услужливия д-р Спас Спасов-Рабойников, днес вече мастит професор, той получава на 26 януари 1986 г. информация „от софийската гражданка ДОНКА РУСЕВА ВИТАНОВА”, която му пише дибидюс (досущ) в неговия стил: „... през един от последните дни на м. май 1956 г... арх. Сава Бобчев... беше долу сред разкопки и навалица, обясняваше твърде възбуден и с голяма словоохотливост надълго и нашироко за уникалното откритие – скелета на Апостола. СПОМНЯМ СИ МНОГО ДОБРЕ, ЧЕ В РЪЦЕТЕ СИ ДЪРЖЕШЕ НЯКАКВИ МОКРИ, ПОЗЕЛЕНЕЛИ, вероятно от влагата, КОПЧЕТА, за които твърдеше, че са били от навоите на този, който е посял по цяла България тайна мрежа от революционни комитети за освобождението й от петвековното турско иго...” [Хайтов 1987: с. 239; ошрифтяване – Н. Х.]
  Б е л е ж к а: Позволил съм си да сложа някой и друг препинателен знак в текстовете на г-н Костадин.



Гласувай:
4



1. ikra - Само ще кажа едно:
22.01.2013 17:39
"В спора не се ражда истината!"
Благият тон винаги е за предпочитане. Злият, настървен крясък, придружен с обидни думи - това е методът на Сатаната... Нека не го използваме, ако искаме да се извисяваме, а не да бъдем в падение.
Усмихнете се и благодарете, че все още имате възможност да го направите.
Лека и спокойна вечер :)
цитирай
2. pvdaskalov - Във връзка с масонството...
22.01.2013 21:37
Днес, 22.01.2012, бях у проф. Овчаров. Отговорът му бе кратък и ясен: "Не съм чувал В. Левски да е бил масон."
Аз се повъртях из Интернет и намерих следната информация, която там не е подкрепена с писмени доказателства:
"Тайните съзаклятия на българите в Румъния
През 1856 г. в Букурещ, Румъния, била създадена първата румънска ложа «Дунавска звезда» с редовен патент на Великия Ориент на Франция. Първомайстор бил изтъкнатият държавник Йон Братиану, посветен в Париж. Виж още Българската академия на науките - масонска ложа от 1870 г.През есента на 1969 г. в Букурещ се основава Млада България, промасонска тайна революционна организация по образец на италианските Карбонари. За нейно прикритие е учредено читалището “Братска любов”, (и Българското книжовно дружество в Браила , прерастнало в Българската академия на науките (!). Братя-масони са всички членове на комитетите в Букурещ, Браила, Гюргево, Одеса, Белград, Цариград, Русе, Свищов, Търново, Варна, Пловдив, Плевен и основателите на читалищата там. Дейността на Букурещската ложа не замира. През 1869 г. Георги Живков съживява старите огнища в България. Левски се включва в това мероприятие и успява да изгради една напълно нова и независима от чуждите ложи българска революционна мрежа. Разбрали за това, може би "братя" я ликвидирват, след като обсебват архивите й. От този момент истинските последователи на Левски, а по-късно и на Ботев, престават да вземат участие в революционната борба и тя се ръководи единствено от масони, провеждащи чужда политика в страната.
Това положение явно не се е променяло от края на 1872 г. до сега."

Бих искал да поясня, че темата на нашия разговор с г-н Костадин е: кой е по-стар - черквата "Св. Петка Самарджийска" в София или намереният през 1956 г. в нейния олтар скелет, заведен под номер 95. Т.е., би трябвало да обсъждаме археологическата ситуация, документирана чрез Дневника на разкопките,чертежите, фотоснимките и публикациите на проф. Ст. Михайлов и доц. арх. С. Бобчев.
цитирай
3. pvdaskalov - Отговор на коментар 1:
24.01.2013 22:14
А как се ражда истината, ако не в спор. Дали той ще бъде в писмена форма или устно, спорът е утвърден метод за постигане на истината или поне съгласие. В случая със "Св. П. С." спорът не може да бъде наречен дискусия, а диспут. Компромисно решение няма. Обсъжданият скелет е или заварен при строителството на църквата, или е по-късен. Има достатъчно публикувани материали преди намесата на писателя Н. Х., в които спокойно, кротко, "с благ тон" се обясняват резултатите от археологическите разкопки и защо е направен извод, че скелетът е по-стар от църквата, т.е. че не може да принадлежи на Апостола. Обаче през 1985 г. се появява една книга, в която без да е имало размяна на мнения между писателя и археолозите медиависти те са обвинени едва ли не във всички грехове на света. С тон, който не търпи възражение. Тази книга бе обсъдена и "с благ тон" на въпросния писател бе обяснено, че всички се възхищават и високо ценят неговия талант, но греши като се намесва в материя, която се нуждае от професионални умения, за да бъде тя показана в истинската й светлина. Стига се до недопустимия дебат в БАН, където срещу научните работници се изправят хора, решили на всяка цена да наложат своето верую. Пример на изострени реплики. Проф. Димитър Овчаров обяснява, че неравностите в олтарния зид се наричат от опонентите "дупка", но тя не е достатъчна да събере долните крайници на скелета. Да не говорим, че в олтара е имало предостатъчно място за погребението, вместо да се прави тунел в зида. "Аз цял ще те натикам в тази дупка" - го контрира Н. Х. И Вие, Икра, искате да се запази добрият тон? Казвате, че "Злият, настървен крясък, придружен с обидни думи - това е методът на Сатаната... ". Кого упреквате? Защото народът е казал: "Каквото повикало, такова се обадило" или "Когато сееш бури, очаквай урагани". Възприемам дружеския Ви съвет, но академичният тон зависи кой стои срещу тебе! Не искам за мен да важи поговорката "Ти го плюеш, то ти вика
цитирай
4. pvdaskalov - Не искам за мен да важи поговорката
24.01.2013 22:40
"Ти го плюеш, то ти вика дъжд вали". Нашата книга с проф. Овчаров, която е вече по книжарниците, е озаглавена "НАУКАТА СРЕЩУ АГРЕСИВНОТО НЕВЕЖЕСТВО..." Как по-нежно трябваше да я именуваме, след като Н.Х. и неговите помагачи приложиха всички възможни непочтени похвати да ни извадят от релсите на академичния дебат. Преглътнахме, опитахме се да простим... и забравим, но след неговата смърт на арената се появиха последователи, които тихомълком прокараха решение на СОС в тяхна полза и бяха достатъчно нахални да пишат върху импровизираната надгробна плоча в подлеза пред бившия ЦУМ, изопачавайки въпросното решение, че там бил погребан националният ни герой "СПОРЕД РЕДИЦА НАУЧНИ ДАННИ".
Да, възторгвам се от Вашите постинги, пропити с мъдрост и кроткост, но не мислете, че с тях могат да бъдат поставени на мястото им агресивните по природа, особено когато са и невежи в някои сфери на научната мисъл.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pvdaskalov
Категория: История
Прочетен: 2103027
Постинги: 726
Коментари: 6890
Гласове: 13602
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031