Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2012 17:13 - Препечатан постер с коментар към него: Аферата с гроба на Васил Левски (автор Богдан Кръстев)
Автор: pvdaskalov Категория: История   
Прочетен: 6897 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 30.10.2012 08:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
21.10 17:43 - Аферата с гроба на Васил Левски Автор: bogdanbk Категория: Новини   
Прочетен: 53 Коментари: 1 Гласове:
0
Последна промяна: 25.10 22:44


        "Аферата с гроба на Васил Левски" е книга в която съавтори сме Николай Хайтов и аз Богдан Кръстев. В диалог разкриваме истината за гроба на Апостола. Коварна глупост е, че има "Клан - Хайтов". Скелета на Левски е унищожен, но снимките са останали в архива на разкопките. Експертиза на черепната снимка и снамката на Левски в Легията съвпадат 1000 на 100. Всичко друго е анти-Левски!!!  Подколениците на скелета са останали по-съдба в абсидната основа на олтара на "св. Петка Самарджийска". Косата на Левски е в музея и ДНК експертиза може да се направи. Така ще има край на всички изцепки по "Аферата с гроба на Васил Левски".
Богдан Кръстев
      Коментар:     Г-н Кръстев, макар и да сме от две различни страни на барикадата, издигната във връзка с "гроба" на Апостола, аз Ви уважавам повече, отколкото предполагате. Направих някои справки: 1. Единствен автор на книгата "Аферата с гроба на Левски", отпечатана през 1997-ма, изд. "Български писател", е Николай Хайтов. 2. Интервюто Ви с големия български писател, направил фаталната грешка да се намеси в археологията като наука, която не разбира, е отпечатано в книгата "Кой и защо унищожи гроба на Васил Левски", излязла през 2004-та, изд. „АРТИК-2001”, а на корицата отново се чете само неговото име. Не се сърдете, но понеже познавам до болка стила и похватите на Хайтов, няма друг човек, който така изтънко да подготви зададените му въпроси. Не се съмнявам във Вашата начетеност и почтеност, но темата е до такава степен излишно раздута, че само един академик като Хайтов може така всеобхватно да я подреди под формата на въпроси и отговори. Вероятно поради това си е приписал и цялото авторство на диалога между вас двамата. 3. Казвате: „Коварна глупост е [твърдението – б. м.], че има "Клан - Хайтов". В Речника на чуждите думи се пояснява, че думата „клан” има келтски произход и означава родова община, група роднини, прен. партия. Нима ще оспорите този факт? Нима борбата на писателя не бе продължена от синове и съмишленици, които в никакъв случай не превъзхождат слабите му археологически познания?          Знаете ли, г-н Кръстев, че до момента никой не е посмял да обнародва онези снимки, открити след дискусията в БАН през 1986 г., от които се виждат запечатени в хоросана на апсидния зид фрагменти от долните крайници на незаслужено ухажвания византийски скелет? Знаете ли, че една от тях бе публикувана от Хайтов в книгите му от 2002 (с. 127, фиг. 19-Б) и 2004 (с. 170, фиг. 19-Б), обрязана, обезопасена, завъртяна на 180 градуса и с грешното тълкуване, че сенките, хвърлени от речните камъни в римския зид под южната половина на апсидната стена, представлявали следи от плет, поставен за погребален покров?          Ръководената от Вас фондация отдавна можеше да съдейства за едно безболезнено излизане от създалата се ситуация, за да се запази авторитетът на Николай Хайтов, но вместо това, помогнахте на неговите синове да поставят неграмотно изработената плоча на исторически неоправдано място.                                          С уважение: инж. Петър Вълев

4.bogdanbk - Отговор на Богдан Кръстев на инж. Петър Вълев
17:40 Като сте инжинер, предполагам, че имате спомени от средното си образование, че върху пластове на стари останки може да се извърши и ново погребение. Пак Ви повтарям, че унищожения скелет е сниман. Черепа му е съпоставен от експерти завършили в Берлин, с автентичната снимка на Левски от Легията в Белград. Череп и снимка съвпадат както съм го казал хиляда на сто! Крайниците за които говорите и косата на Васил Левски във Военния музей могат чрез ДНК експертиза да се съпоставят. Това е КРИМИНАЛИСТИКА драги! Не е пропаганда, като вашето клъвнато от някъде съждение!   Отговор на отговора: Г-н Кръстев, аз спирам дискусията с Вас, защото сте неравностоен противник. Все едно да се боря с дете или старец на преклонна възраст. Ще се обоснова, като направя коментар на това, което сте прибавили към постера си. Ще го оформя като диалог, за да не пропусна нещо съществено, а така също и за улеснение на читателите. Можете да го прочетете в моя блог, тъй като двете хиляди знака тук, след вашия постер, не са достатъчни.          Тук ще коментирам само Вашата огромна заблуда, изказана по следния начин: „Пак Ви повтарям, че унищожения скелет е сниман. Черепа му е съпоставен от експерти завършили в Берлин, с автентичната снимка на Левски от Легията в Белград. Череп и снимка съвпадат както съм го казал хиляда на сто!”          На тази снимка, доколкото си спомням, Левски не е в профил. Как е възможно Вашите експерти, завършили в Берлин, да сравняват автентичния образ на Левски, който е в анфас, със строшения череп на скелет № 95 при полагането на олтарния камък? Този череп лежи на лявата си страна, т.е. с тила си към „мергел-блока”. Сниман е неговият профил! И още нещо. Сниман е многократно от различни позиции, което дава различни деформации и все една що-годе е „припаснала”. И аз Ви повтарям, тъкмо полегатото чело, обърнато на север, дава възможност на антрополозите да го определят като индивид от мъжки род. Да не говорим за сравнително острата брадичка, чието съществуване преднамерено е отричано от страна на Хайтов. Да не говорим и за костните пластини, с които привържениците на проф. Христо Гяуровата теза са прикривали липсата на зъби, за да не бъде този факт фотодокументиран.            Богдан Кръстев: Академик Николай Хайтов и народен писател ме избра от над 600-те члена на Съюза на българските писатели създаден от Иван Вазов 1913г. (ще се чества 100 години септември месец), за съавтор в книгата "Аферата с гроба на Васил Левски", тъй като съм юрист, криминалист, журналист и писател! Всичко е обяснено в спор по доказателствата - къде е гроба на Васил Левски.          Петър Вълев: Вашето твърдение няма доказателствен характер. На корицата стои само името на Николай Хайтов. Като юрист би трябвало да знаете, че моралната подкрепа, която вероятно сте дали на писателя Хайтов, не Ви прави съавтор. Да не говорим, че разговорът Ви с него не е публикуван в тази книга...            Богдан Кръстев:
         АПОСТОЛА  Е ДЪРЖАЛ  ДА ИМА СВОЙ ГРОБ МАКАР И СЛЕД БЕСИЛО:
         "Левски за собственото си опело и погребение според неговата майкаГинаКунчева".
         "Беше на Великата събота (19 април 1864г. - б.р.),  когато синът ми дякон Игнатий реши да се откаже от духовното си  звание. Той ме повика в собата (стаята) и ми каза: " Мамо, мене ме призовава народния глас, за да се притека на помощ на заробеното отечество; затую аз не мога вече да изпълнявам духовната си длъжност и сега се отказвам от нея..." Тогава си свали расото и калимавката, па взе ножицата и отряза косата си и ми рече: "Мамо, вземи косата ми, и кога чуеш, че съм загинал, да я извадиш, за да се опее и погребе вместо мене, защото може би ще остана неопян и непогребан."
(Минко Ив.Марковски - "Спомени и очерки
из българските революционни движения, 1868-1877 г. нови данни и документи" Враца, 1902г., с. 159-160.)          Петър Вълев: Отново като юрист трябва да Ви е ясно, че думите на Апостола имат характер на устно завещание. Но ето, че косите му се пазят до ден-днешен, без да са опяти и погребани. Като криминалист би трябвало да се досетите, че това не е сторено, тъй като гробът му се е знаел и костите са пренесени вероятно под неговия паметник в София, недалеч от мястото на бесилото.            Богдан Кръстев: Къде е искал Левски да бъде гробът му!          "Левски казал на Николчо, че в Какрина заптиетата му ограбили кимера ( кесия, която се крие в пазвата) и че в него имало 4 500 гроша пари, от които 3 000 били комитетски... Казал му още: "Ако ме обесят, поне ще ми остане гроба в България и всякой ще го знае, а ако ме пратят в заточение ще ми изгният костите на далеко. Ще се потурча (казал Левски); само да остана жив и пак да работя!"...
(Известия на Държавните архиви, кн. 57, София, 1989 -
Анкетните записки на д-р Параскев Стоянов
"Материали за историята на гр. Ловеч")
         Петър Вълев: Като на журналист и писател, значи и душевед, би трябвало да Ви е ясно, че тук става дума за истински, а не измислен гроб. Направени ли са разкопки в църквата „Св. Петка Самарджийска”? Направени. Отрицателен ли е резултатът? Отрицателен. Ама има предание, излязоха кости, направена е анкета. Ама Хайтов! И той казва... Ако говорим за сериозни научни доказателства, гимназиалното образование не е достатъчно. След случайната проверка през 1956 година на въпросната семейна легенда гробът на Левски може да се търси навсякъде другаде, но не и в „Св. Петка”. Можем да се откажем от всички устни твърдения, чертежи на доц. арх. Сава Бобчев (Те и без това са под всякаква критика.), от Дневника на разкопките дори, щом толкова ви пречи, но архивните снимки? На тях са документирани отчайващо изпомачкани скелети с множество липси още от времето, когато строителната площадка на църквата е била свалена на ниво една педя над обдумваните гробове.
         Богдан Кръстев: ПАМЕТКА ЗА ВАСИЛ ЛЕВСКИ!
               От записките в Русия на Богдан Кръстев, собствен превод:
      Висш сановник от руското разузнаване в навечерието на бъдещата Освободителна война за България 1877г. - Руско-Турска, дава на император Александър Втори, кратка оценка за нас:
        "Българите обичат да ги приласкаеш. Те обаче не обичат нито своите, нито чуждите преуспяващи. Още по-малко Господа - Бога. Навън от родината си - са много добри, трудолюбиви и умни, отколкото сред своите. Защото си ЗАВИДЯТ един на друг. Така те най-успешно се превръщат в предатели, търгаши и измамници. Те не умеят да се управляват сами, защото предпочитат да угодничат. Могат да са властници при всеки народ, а не уважават своята си история. Утре те ще намразят Русия и ще забравят, че ги е освободила, а ще си спомнят с умиление за "добрите" турци, които са ги подтискали почти пет века. Нямат гробове на героите си, рушат и оплюват издигнатите от самите тях паметници. Такова племе не заслужава милост, но не може да бъде претопено, защото неговия кумир е образованието!
(Богдан Кръстнев попълва записките си: "Тази осъдителна характеристика, следва да я знае всеки по-издигнат българин и да се пази от ласкателство...и да се старае  цял живот да я опровергава.....")          
                                    ВЪЗКЛИЦАНИЕ:         ДРАГИ ЧИТАТЕЛЮ, НЕЩО ДА СЕ Е ПРОМЕНИЛО В ДВАДЕСЕТ И ПЪРВИ ВЕК ОТ ПАМЕТКАТА - ОЦЕНКА ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ???          Петър Вълев: Драги господине, Вие наистина цитирате тежки думи за нас, българите. При това не съобщавате откъде сте ги преписали. Доколкото знам, и Чърчил не ни е долюбвал. В тази насока се спряга и някакво писмо на Фердинанд. Какво да се прави, това е традиция от дълбоката древност. Още Херодот е дал някаква нелицеприятна характеристика за траките. Какво правят „родолюбци” като Вас? Готови са да извадят всички "кирливи ризи" на противника си, макар те да нямат нищо общо със случая, само и само да внушат, че с признаването на гроба на Левски ще се променят историческите оценки. Не разбирам каква роля играят извадените от нафталина „предатели, търгаши и измамници”. Остава да ни вмените, че щом българин е участвал в поругаването на Чарли Чаплиновия гроб, защо и трупът на Левски да не е бил откопан... Що за благородна цел е това, ако наистина е станало? Да ограбиш светинята на цял един народ и да мълчиш като... Не намирам точната дума.          Завършвам с пожелание към Вас да сте в добра кондиция, за да помогнете на Хайтовите синове да изнесат от подлеза пред ЦУМ лъжовното си творение. Аз няма да дойда да ви помагам, защото ако се сецна, няма да имам пари за лечение.

  6.bogdanbk - Отговор на г- н Петър Вълев (последен)
28.10 09:47 Драги инж. Вълев,
Правилно се отказвате от замърсителната си дискусия с огромен черен шрифт за "простия" един вид българин!
Позовавате се на историко-археологическо и инжинерно образование, че Академик Хайтов не е имал такова. Мисля, че следва да се засрамите! Десетки са случаите в света, когато са правени значиме открития - дейците да не са били тесни специалисти!
Търговеца ШЛИМАН открива древната Троя и светът се ползва от това историко-археологическо достояние...
Хайтов доказа, че Левски е препогребан на достойно място, но му унищожиха скелета до коленете и той завинаги изчезна по бандитски! ЗАЩО САМО ТОЗИ СКЕЛЕТ ОТ ДЕСЕТКИТЕ ИЗЧЕЗВА Е ИМЕННО ВЪПРОСА, КОЙТО ПОСТЕПЕННО ЩЕ РАЗКРИЯ! ИМАЙТЕ ТЪРПЕНИЕ И НЕ МИ ЦАПАЙТЕ БЛОГА!
Завидяха му на Хайтов, че един писател, а не историк или археолог е могъл да се противопоставят на тенденцията, че българските герои нямат гробове.
Подколенните кости на Левски са на стража в абсидната основа на черквата и чакат ДНК експертиза!!! Това би сложило край на безсмислените полемики.....
С уважение Богдан Кръстев
 
Отговор тук, за да не цапам блога на моя опонент: Доста добре боравите, г-н Кръстев,  с част от непочтения арсенал от похвати на талантливия иначе писател и академик. Повечето ми постинги са в сиво. Буквите излизат, както си искат. Не подстрекавайте своите читатели, като ми приписвате надменно отношение към тях. Тъкмо Вашите цитати ни карат ние, българите, да се чувстваме неудобно в собствената си кожа. Тъкмо Вашият приятел в края на книгата си „Аферата с гроба на Левски” (1997), с. 350, провежда тест, озаглавен „Проба за интелигентност”. И за какво да се засрамвам? Че не се оставям хора като Вас да ме водят за носа? Да, аз имам самочувствието на експерт след 33 години работа при археолозите, но никога няма да се поставя над сънародниците си, които са с други професии, защото добре съзнавам, че моите знания и умения са прашинка в сравнение с това, което знаят и умеят те, взети заедно. Не ме конфронтирайте и с покойния Хайтов, с когото сме водили общочовешки разговори. Спомена и всички свои професори, при които е учил геодезия. Ерудицията му бе невероятна, но... сгреши. И сгреши по недопустим начин! Прав сте, че значителна част от големите открития са дело на хора с коренно различни специалности, но това е по-скоро изключение, а не правило. В конкретния случай покойният народен писател се прояви като иманяр в науката и равносметката от поразиите, които направи, тепърва ще бъдат отчетени. Не може, щом имате претенции за откритие в дадена научна област, да не се съобразите с преценката на професионалните изследователи. С преценката на професионалните изследователи, а не с академиците, застанали зад гърба на Вашия съавтор, които не бяха археолози. „Хайтов доказа...” Но Хайтов твърдеше също, че с думи може да обори  и теорията на Айнщайн! „ЗАЩО САМО ТОЗИ СКЕЛЕТ... ИЗЧЕЗВА...” Много просто, г-н Кръстев. Димитър Ризов от църковния музей си е признал, че го е взел от разкопките и отнесъл някъде. Може да попитате, защо не е бил спрян. И този въпрос е лесен. Защото скелетът е стоял 15 дни и всички са могли да видят безнадеждната ситуация, при която е намерен. С шило (заострено арматурно желязо) е дупчен зидът, пресякъл долните крайници, но тунел не е открит. Нали щяхте да ги търсите? Какво става? Чакаме Ви... „... НЕ МИ ЦАПАЙТЕ БЛОГА”! Излиза, че аз нямам право да предупредя своевременно читателите, че цапате съзнанието им с антинаучни измислици и антибългарски цитирания. (28.10.2012; 14:09)



Гласувай:
4



1. pvdaskalov - Пояснение защо препечатвам постинга на г-н Богдан Кръстев
27.10.2012 17:30
Тъй като разговорът между Б. Кръстев и Н. Хайтов, проведен през юни-юли 1991 година в с. Яврово, Пловдивско, е публикуван изцяло през 2004 година, и представлява едно умело обобщение на Хайтовите виждания по въпроса за препогребването на националния ни герой Васил Левски в софийската църква "Св. Петка Самарджийска", и понеже самият Б. Кръстев бе инициатор за търсене на останали костици под зидовете на тази църква, намирам, че нашето противопоставяне трябва да има по-широка аудитория. Ето защо препечатвам неговия постинг и моя коментар към него с чувството на равнопоставеност пред безпристрастните и разумни читатели.
цитирай
2. pvdaskalov - За да не се получи недоразумение...
28.10.2012 07:14
За да не се получи недоразумение във връзка с диалога по-горе, пояснявам, че о.з.полк. Б. Кръстев е изтрил в своя постер онези допълнителни текстове и коментари, които ми дадоха основание да реагирам доста остро. За всеки случай съм ги копирал 1 : 1. Съжалявам за създалата се конфронтация. По всичко личи, че г-н Кръстев не е в състояние да води сериозен дебат. Той просто е повярвал на талантливо описаните измислици. Съчувствам му за огорченията, които му е нанесъл Н. Хайтов като не го е съобщил официално за съавтор на книгата "Аферата с гроба на Левски". В постъпката на г-н Кръстев обаче съзирам един повтарящ се феномен. Александър Н. Хайтов също изтри от Интернет едно свoe съчинение и моя обстоен отговор. По-подробно в моя блог - вж. постера СМЕШНИЯТ ПЛАЧ НА АНХ
цитирай
3. pvdaskalov - Уточнения във връзка с интервюто-разговор между Б. Кръстев и Н. Хайтов
28.10.2012 11:54
Интервюто-разговор е наречено от Н. Хайтов събеседване. Предговорът на книгата "Кой и защо унищожи гроба на Васил Левски" (2004) започва със следния текст: "Настоящото събеседване бе дадено за печат през 1992 г. в списание "Летописи", но моят приятел и съмишленик в спора за гроба на Левски Г. Тахов ме посъветва да не го публикувам. "Надписът на църквата е сложен, за какво ти е да припалваш затихналия вече спор?"
Послушах го и сложих, макар и с угризение, написаното в архива."
И нито дума, че това събеседване е издавано по-рано под заглавие "Аферата с гроба на Васил Левски", че Н. Хайтов отстъпва авторските си права на Б. Кръстев „заради неговото голямо участие в издирването на истината за гроба на Левски”. Това заглавие се цитира и в края на книгата от 2004-та, с. 263, като издание на "Български писател". Може да се направи извод, че между наследниците на писателя и Б. Кръстев има неизяснени въпроси, които не ни засягат и нямат нищо общо с дебата за гроба на Левски. Намирам решението ми да не споря с г-н Б. Кръстев за правилно.
цитирай
4. apollon - това е белетристичен сапунен во...
03.11.2012 09:41
това е белетристичен сапунен водевил
цитирай
5. pvdaskalov - Съгласен съм с определението...
03.11.2012 13:48
Съгласен съм с Вас, макар да не ми е съвсем ясно определението "белетристичен сапунен водевил" за формата ли се отнася или за съдържанието. Ако бяхте прочели оригиналния постинг на г-н Богдан Кръстев, щяхте да разберете защо го цитирам на части. Така не убягва от вниманието на читателите блуждаенето на неподготвения за сериозен диспут "юрист, криминалист, журналист и писател". Една от моите цели е да пиша разбрано и се придържам към фактите. Дали от това ще излезе водевил, диалог или фейлетон, за мен е без значение. Важното е да се придържам към фактите по спора за "гроба" на Левски и давам обективна интерпретация.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pvdaskalov
Категория: История
Прочетен: 2103151
Постинги: 726
Коментари: 6890
Гласове: 13602
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031