Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2011 17:50 - Божественият подарък - кордицепс
Автор: zdrave77 Категория: Други   
Прочетен: 4415 Коментари: 0 Гласове:
18



 Нещо невероятно, за което си заслужава не само да прочетете, но и до използвате - това е императорската гъба кордицепс. Ето самата статия:

Кордицепс (Cordyceps) са род торбести гъби, известни на човечеството още от преди 5000 год. Наричали кордицепс "Божествения подарък" и векове наред били достъпни само за императорите на Китай (по времето на династията Цин), които са знаели, че няма друго растение, което да притежава такава сила. Тази гъба може да бъде открита на надморска височина над 4000-6000 м във влажните горите на Тибет, където температурите са ниски, а кислородът силно разреден.

imageВсички видове кордицепс (над 300 познати вида) са паразити, главно по насекоми, членестоноги и трюфелоподобни гъби, най-известният от които е Cordyceps sinensis-гъсеницата зеленчук. Значителен брой от тях могат да бъдат открити в Япония, Корея и Тайланд.

"Свещенната тройка" на китайската медицина - женшен, панти и кордицепс

Китайската народна медицина от векове наред познава позитивното въздействие на тази гъба върху човешкия организъм. Повече от хиляда години Cordyceps subsessilis е най-популярният тоник в Китай, а днес тя се превръща в обект на многобройни изследвания в различни лаборатории, доказващи нейните качества.

В състава на кордицепс могат да бъдат открити 77 микро- и макроелементи, над 80 фермента, множество незаменими аминокиселини и ненаситени мастни киселини, полизахариди, бетакаротин (провитамин А), витамин Е и С, цинк и селен. Освен това, тя е източник на вещества с доказани фармакологични свойства (напр. кордицепин), а анаморфът на Cordyceps subsessilis е източник на циклоспорин, който играе ролята на имуносупресор - потиска имунната система при трансплантация на човешки органи.

Как въздейства върху човешкия организъм?
  • Повишава издръжливостта и значително увеличава виталния капацитет на организма.
  • Високоефективно средство за имунологично регулиране, силен имуномодулатор.
  • Увеличава физическата сила и издръжливост на пациенти, страдащи от болести на дихателната и кръвоносната ситема. Оказва особено благоприятно въздействие и върху пациенти със сърдечно-съдови заболявания, като подобрява кръвоснабдяването.
  • Представлява мощен антиоксидант, регулиращ нивото на свободните радикали в организма.
  • Увличава нивата на АТФ.
  • Активизира производството на основните елементи на кръвта - еритроцити, левкоцити и тромбоцити.
  • Има силно изразени противовъзпалителни свойства, намалява болката и понижава температурата.
  • Играе ролята на естествен антибиотик. Оказва бактериологично въздействие върху някои патогенни микроорганизми.
  • Подобрява функцията на черен дроб, бъбреци, бели дробове и спомага за очистването на организма от различни токсини, в това число и отпадни продукти от лекарства.
  • Оказва антиканцерогенно въздействие, подобрява състоянието на поразения орган.
  • Повлиява благоприятно състоянието на стрес и депресия.
  • Силен афродизиак, повишава сексуалната издръжливост и при двата пола.
Кордицепс и спорт

Учени доказват, че позитивното влияние на тази гъба върху дихателната и сърдечно-съдовата система е главната причина за повишаване на способностите и издръжливостта при спортистите.

Кордицепс добива световна популярност през 1993 год. в Германия, където група китайски бегачи подобряват девет световни рекорда по време на World Outdoor Track and Field Championships. Техните треньори са твърдо убедени, че този успех се дължи именно на тоник от екстракт на кордицепс. А години наред спортисти от китайските олимпийски отбори приемат гъбата за по-бързо възстановяване от тренировъчните натоварвания и за повишаване на успехите в състезанията. Дължи се на способността на тази гъба да повишава производството на енергия в клетките, да оптимизира използването на кислорода, като потенциално увеличава в това време антиоксидантите в тялото и намалява нивото на холестерола. Специалисти препоръчват кордицепс да се приема от 1 до 3 капсули на ден, сутрин и вечер, от лица над 18-годишна възраст. За бременни и кърмачки е противопоказано.
За тази гъба можете да прочетете още информация, като кликнете ТУК  или влезете в моя блог - постинга за фунготерапия. 
А по-долу можете да видите и няколко клипа за горепосочената гъба. Приятно гледане.













Гласувай:
18



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zdrave77
Категория: Други
Прочетен: 411480
Постинги: 20
Коментари: 223
Гласове: 42
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031